Volledig scherm
Het tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) speelt bij meerdere tomatentelers in het Westland. © shutterstock

Destructieve tomatenziekte verspreidt zich over ons land

Koken & etenEen virus dat tomatenplanten aantast en voor misvormde vruchten zorgt is doorgedrongen tot ons land. Bij twee bedrijven in het Westland is de ziekte aangetroffen. Dertien andere bedrijven zijn waarschijnlijk ook besmet, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Volledig scherm
Rik Lootens, tomaten- en paprikaexpert van Syngenta. © Beeld uit video.

De angst voor het zogenoemde Tomato Brown Rugose Fruit-virus (ToBRF) zorgde er afgelopen april nog voor dat tomatentelers hun kassen dichthielden tijdens de jaarlijkse feestdag Kom in de kas. Normaal gesproken zetten kwekers die dag hun deuren wijd open voor het publiek, maar het akelige plantenvirus weerhield een deel van de telers daarvan.

Nu heeft het virus, dat ook in de Verenigde Staten, Italië en Griekenland voor ellende heeft gezorgd, inderdaad ons land bereikt. Het virus tast tomaten- en paprikaplanten en is ongevaarlijk voor mensen, maar voor de planten destructief.

Het virus zorgt voor aangetaste bladeren en de planten produceren minder en misvormde vruchten. Die zijn onbruikbaar voor consumptie.  

Volledig scherm
In de kas bij Tomatoworld worden diverse soorten en kleuren tomaten gekweekt. © ANP XTRA

Onderzoek van de NVWA heeft uitgewezen dat twee bedrijven in het Westland met het ToBRF-virus kampen. Bij nog eens dertien andere tomatentelers, waarvan zeven buiten het Westland, bestaat nu een ‘zware verdenking’ van de aanwezigheid van het virus. De laboratorium-uitslagen laten nog even op zich wachten. ,,De tests duren vrij lang”, licht woordvoerder Michel van der Maas van de NVWA toe.

Het kan nog wel vijf à zes jaar duren voordat er een tomaat geoogst kan worden die bestand is tegen het ToBRF-virus, zegt Rik Lootens, tomaten- en paprikaexpert bij Syngenta in De Lier. De zaadveredelaar ontwikkelt een tomatenzaadje dat bestand is tegen het virus dat rondwaart in het Westland.

Tomatenzaad

Quote

Er zijn veel kruisingen nodig om tot een resistente tomaat te komen

Rik Lootens, tomaten- en paprikaexpert Syngenta

Zeer strenge hygiënemaatregelen en een meldplicht bij (mogelijke) besmettingen moeten de opmars van het gevreesde virus een halt toeroepen. Een virus-resistent tomatenzaadje moet een definitief einde maken aan de crisis. ,,De resistentie van het virus is bekend, maar het moeilijkste is om die in het zaad te krijgen. Er zijn veel kruisingen nodig om tot een resistente tomaat te komen zoals we die nu kennen’’, zegt Lootens.

Hij is al sinds de eerste vondst van het virus in 2014 bezig met het bestrijden ervan. ,,Het is belangrijk dat er veel aandacht wordt besteed aan deze maatschappelijke dreiging. Het kan een financiële strop voor getroffen bedrijven betekenen en de consumentenprijs van tomaten ver opdrijven.”

De telers in het Westland zijn in de ban van het virus: