Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
Wetenschappelijk BewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.
Delen per e-mail
Waarom smaakt koriander voor de een citrusachtig en voor de ander naar zeep? Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Wageningen University & Research, geeft uitleg: ,,Het is een samenspel tussen allerlei zintuigen. En je psyche. Het gaat niet alleen om smaken proeven maar ook om hoe je smaak ervaart."
De zintuigen die de hoofdrol spelen zijn smaak en reuk, aldus De Graaf. In je mond zitten smaakpapillen op je tong, in je verhemelte en in je keelholte. In die smaakpapillen zitten smaakcellen, die één basissmaak kunnen waarnemen: zoet, zout, zuur, bitter en umami. ,,Een primitief systeem", vindt De Graaf. De smaakpapillen geven razendsnel aan je hersenen door of iets oké is of niet.
Bij smaakbeleving gaat het om meer, legt de hoogleraar uit. Als het proeven primair gebeurt, heb je ook nog een secundair systeem. ,,Je hebt het casco van je huis, maar ook de inrichting ervan. Dat maakt het pas echt leuk en compleet: de gordijnen, de meubelen. Dan hebben we het over de geur van eten.”
Triljoen geuren
Geur speelt een rol als je langs een bakker komt en vers brood ruikt. Maar tijdens het eten is geur ook heel belangrijk. Twee stukjes weefsel boven in je neus staan in verbinding met de gedeelten van je hersenen waar de herinneringen en het beloningssysteem zich bevinden. ,,Samen met de andere zintuigen vormt dat je totale ervaring van het eten.” Om aan te geven hoe belangrijk geur is: we kunnen een triljoen geuren onderscheiden, terwijl er maar vijf basissmaken zijn.
Er zijn geen natuurkundige wetten over smaak. ,,Dat komt omdat er ook psychologische componenten een rol spelen. Als je bij de geur van blauwe kaas zegt dat het de geur is van de zweetsokken van je buurman, dan krijgt die geur een andere lading. En als je in een restaurant een glas wijn van 25 euro drinkt dan smaakt dat anders dan als je een glas van 1 euro drinkt."
Hoe kan het dat jij iets lekker vindt en een ander helemaal niet? Dat komt volgens De Graaf omdat de interpretatie van de geur van je eten zeer flexibel is. ,,Daarom kun je iets heel anders lekker vinden dan ik.” In grote delen van de wereld eet men meelwormen en sprinkhanen, dat is hier in het westen nog minder gewoon.
Hoe zit het dan met koriander? De meeste mensen proeven iets citrusachtigs, terwijl er ook mensen zijn die toch echt zeep proeven. Vergelijk het met kleurenblindheid, zegt De Graaf. ,,De een ziet de wereld net iets anders dan de ander. Dat komt door de genen.”
Kun je koriander niet gewoon leren eten? ,,Je kunt bijna alle smaken wel leren waarderen. Voor koriander geldt dat je het kunt toevoegen aan vetten, eiwitten en koolhydraten, dan gaat de negatieve bijgedachte er echt langzamerhand af.” Herhaalde blootstelling helpt, aldus De Graaf.
Hieronder zie je twee andere aflevering uit de videoserie, een over hoe verzadiging werkt en een over de werking van je magnetron:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ben & Jerry's verkoopt hun ijs met koekjesdeeg nu zonder ijs
Elke Cookie Dough-liefhebber herkent het wel: meteen de chunks uit je pint met ijs lepelen. De grootste wens van veel Ben & Jerry's fans wordt na lang wachten vervuld: de chunks worden zonder het ijs, in een zakje, verkocht. En ter ere van het 30-jarig bestaan van deze ijssoort staan er over twee weken nog twee nieuwe Cookie Dough ijssmaken in het vriesschap. -
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
Wat Eten We Vandaag: Lamsstoof met couscous
De unieke smaak en geur van lamsvlees leent zich uitstekend voor een heerlijke lamsstoof. In deze curry komen alle smaaktonen van het vlees goed naar voren. Onze lamsstoof is licht pittig, bevat veel diepgang door de kruiden en heeft een zoete ondertoon van de abrikozen. -
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis.
-
PREMIUMde Pollepel thuis
Met een plantaardige burger van Jack Bean verbeter je de wereld (een klein beetje)
Alles van fastfood-restaurant Jack Bean op het Kruisplein is plantaardig, veganistisch dus, zonder dierlijke producten. Niet meteen afhaken nu, want ze weten er ook vleeseters over de drempel te trekken met hun prijswinnende burgers. -
Wat Eten We Vandaag: Pittige omelet met spitskool
Met dit heerlijke recept geef je wat extra pit aan je omelet! Deze omelet wordt namelijk op smaak gebracht met sambal. Wij toppen de omelet af met spitskool voor een frisse toevoeging. -
Nu we ze volop eten: alles wat je moet weten over paaseitjes
De winkels puilen nu uit van de paaseitjes. Hoe gezond zijn die chocoladesnoepjes en welke smaken zijn het populairst?