Deze fastfoodrestaurants bieden beste vegahap
Wie geen dierlijke producten eet, heeft ook wel eens trek in een snelle hap. Maar dan geen hamburger natuurlijk. Een veganistische lobbyorganisatie zette daarom de ketens op een rij.
Delen per e-mail
Het aanbod dat fastfoodrestaurant bieden is enorm gegroeid het afgelopen jaar. ,,Als je de lijst die wij nu hebben gemaakt een jaar geleden zou hebben samengesteld, dan zag die er heel anders uit", zegt Pablo Moleman, manager foodservice bij ProVeg dat zich inzet voor een meer plantaardig eetpatroon in Nederland. ,,Dan stonden de ketens die nu bovenaan staan nog ergens halverwege de lijst. De markt verandert razendsnel." Dat betekent volgens Moleman vooral: de ketens hebben oog gekregen voor veganisten, vegetariërs en flexitariërs.
ProVeg is een organisatie die mensen bewust wil maken van de voordelen van een meer plantaardig dieet als het gaat om het milieu en de gezondheid. De ene keer fungeert de organisatie als lobbyclub, de andere keer als betaald adviseur van voedselbedrijven. ,,New York Pizza heeft vorig jaar drie pizza samen met ons ontwikkeld en Domino's kwam er snel achteraan. De ketens houden elkaar heel goed in de gaten."
Internationaal zijn de verschillen groot, aldus Moleman. ,,Je ziet dat McDonald's in Finland en het Verenigd Koninkrijk goed scoort met McFalafel en McVegan maar dat het aanbod in Nederland nog niet zo groot is. In Nederland doet Burger King het beter met de veggieburgers. Die zijn veganistisch als je de saus niet neemt. En hun apple pie stick is ook veganistisch.”
Hoewel veganisten maar een klein deel van de bevolking uitmaken (enkele procenten van de Nederlanders eet helemaal geen dierlijke producten) heeft die groep wel een grote invloed. ,,Dat zijn de mensen die de kookboeken publiceren, festivals organiseren en populaire blogs maken”, aldus Moleman. ,,En als je in een groep collega's of in een gezin ergens gaat eten, dan heeft juist degene die plantaardig eet veel invloed, want die wil ook lekker kunnen eten.”
Het aanbod aan plantaardige keuzes is juist ook goed omdat ook de groeiende groep flexitariërs daar in kan grasduinen. ,,Een onderzoek van de London School of Economics liet zien dat als je de vegetarische keuze in een menu niet in een aparte sectie zet maar tussen de andere gerechten dat dat gerecht dan zeker zo vaak wordt gekozen als de andere gerechten.”
Maak je iets met champignons vandaag? Zo snij je ze slim:
Verder in het nieuws
-
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’. -
PREMIUM
Ilona Proeft Ilona lust bijna niets: 'Van m’n hamburger schraap ik alles af’
Ilona Braat (21) heeft een gebrekkige smaakontwikkeling en lust weinig. Omdat ze hiervan af wil heeft ze hulp gezocht bij smaakdeskundigen, waardoor ze nu voor het eerst in haar leven ei, kaas, kibbeling en een kroket gaat proeven. Hoe haar dat bevalt is te lezen in het persoonlijke verslag dat ze hiervan heeft gemaakt. -
Italiaanse politicus Salvini stopt met eten van Nutella: niet Italiaans genoeg
Matteo Salvini stopt met het eten van Nutella. De leider van de rechtse Italiaanse partij Lega vindt het product niet Italiaans genoeg. Hij zegt dat hij alleen nog maar brood met salami en sardientjes eet. -
Koken & eten Dit kun je na pakjesavond met je overgebleven kruidnoten doen
De cadeautjes zijn uitgepakt en de Sint is naar huis. Met deze tips hoef je de kruidnoten die je na pakjesavond over hebt niet weg te gooien. -
Koken & eten Zwanger? Zo eet je niet twee keer zo veel maar dubbel zo goed
Wel of geen vis? En hoe zit het met rauwe groenten? Vrouwen die zwanger zijn, kunnen gemakkelijk de weg kwijtraken in de voedingsjungle. Ze eten vaak niet gezond genoeg. Wat moeten ze dan wel eten?
-
Wat Eten We Vandaag: Klassieke garnalencocktail
De hoofdrol in deze cocktail is weggelegd voor de Hollandse garnaal. Met z’n malse, stevige structuur en zachte ziltheid een echte smaakmaker. -
Nieuwe kerstcommercials supermarkten zitten vol brok-in-je-keelmomenten
Kerst staat voor gezelligheid: bij elkaar kruipen, kaarsjes aan en lekker eten. De kerstcommercials die grote supermarkten vandaag lanceren, stralen het bijbehorende gevoel van geborgenheid en genegenheid uit. Ze bespelen slim de emoties. -
Albert Heijn past misleidende producten aan na nominatie voor Gouden Windei
Albert Heijn heeft toegezegd twee producten aan te passen nadat de supermarktketen door Foodwatch is genomineerd voor het Gouden Windei 2019, de verkiezing van het meest misleidende voedingsproduct van het jaar. Het gaat om seizoensgroenten en de kaasspread.