Volledig scherm
PREMIUM
Jan Steverink over oude graanrassen en bonen. © JV 1507019 Silvolde Jan Steverink Lekker over oude graanrassen en bonen/ Foto : Jan Ruland van den Brink

Deze teler ziet brood in hippe bonen

Hoe krijg je mensen aan de bonen? Jan Steverink, teler van oude rassen graan en bonen, ziet de peulvruchten terrein winnen. In restaurants en bij de consument, die minder vlees eet. 

Volledig scherm
De gewassen staan in rijen naast elkaar. Dat is de truc, aldus teler Steverink. © Jan Ruland van den Brink

Bonen hebben tal van goede eigenschappen en hebben als bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten een plek in het menu als vervanger van vlees. Teler Jan Steverink weet het verschil in voedingswaarde in cijfers uit te drukken: 75 gram bonen vervangt 100 gram vlees. De Silvoldse akkerbouwer, niet bang om iets nieuws op te pakken, verbouwt nu voor het derde jaar meerdere soorten droge bonen. Daaronder oude rassen als de Friese woudboon, Reade Krobbe en de Friese bruine boon. Het Slaegemeel vindt zijn weg naar onder meer twaalf bakkers in de regio.

Spelt en tarwe kleuren al goudgeel, de eerste peulen beginnen zich bij de bonenrassen te vormen. Steverink trekt hier en daar nog wat onkruid weg en wijst op de nestkast van de torenvalk. De sierlijke roofvogel hangt aan het eind van de akker biddend in de lucht, op zoek naar muizen die snoepen van het graan.