Volledig scherm
PREMIUM
© Hilde Harshagen

Deze wijnliefhebber ken je van De Grote Hamersma, nu schrijft hij over zichzelf

Harold Hamersma is vooral bekend van zijn wijnbeoordelingen. Nu komt hij met een persoonlijk boek. Liefdevol en humoristisch verhaalt hij over zijn jeugd in een Amsterdamse volksbuurt. Met zijn vergeetachtige moeder loopt en fietst hij letterlijk langs zijn jeugd. Een voorpublicatie.

Kleurrijk
Harold Hamersma (63) is wijnjournalist. Elke week recenseert hij in Het Parool en NRC. Zijn oordelen hangen regelmatig aan de wijnschappen van verschillende supermarkten. Van zijn wijnboeken is De Grote Hamersma de bekendste. Onder de rook van Heineken is zijn eerste ‘andere’ boek. Het gaat over zijn kleurrijke familie, zijn jeugd in de volksbuurt De Pijp, en zijn oude moeder. Het verschijnt bij Ambo Anthos (€22).

Met mijn moeder heb ik afgesproken bij de huisartsenpost in de Maasstraat. De laatste tijd is ze wat vergeetachtig, vindt ze zelf. Ik kan het beamen. Met kerst heeft ze een half uur bij ons in de straat op nummer 165 staan aanbellen.

‘Maar het hele huis was donker en jullie deden niet open.’

We wonen al meer dan dertig jaar op 169.

Vervolgens liep ze naar de kookboekwinkel van mijn vrouw in de Gerard Doustraat om te kijken of we daar de kerstdis hadden opgetuigd.

‘Maar daar waren jullie ook niet.’