Dit doet het stickertje op je appel in je lichaam als je het per ongeluk opeet
Koken & EtenHet kan gebeuren dat je via voeding per ongeluk plastic binnenkrijgt. Door bijvoorbeeld kleine stukjes plastic in producten uit de supermarkt of misschien heb je weleens de sticker mét je appel opgegeten. Kan dat kwaad?
Eens in de zoveel tijd roepen supermarkten producten terug omdat er mogelijk kleine stukjes plastic in zitten. Misschien had jij dat product toen al gegeten. Of misschien is het je weleens gebeurd dat je een grote hap nam van een appel en per ongeluk ook het stickertje opat. Kan gebeuren, maar kan dat kwaad?
Stickers op appels zijn in ieder geval niet eetbaar, zegt Tim Kievits van fruittelerscoöperatie FruitMasters. ,,Alle bestanddelen zijn voedselveilig, maar niet eetbaar. Maar als je er per ongeluk eentje opeet is er niks aan de hand want je lichaam zal de sticker vanzelf uitscheiden.”
Ook is de lijm die gebruikt wordt voor de fruitstickers niet schadelijk voor je gezondheid, zegt Kievits. ,,Omdat de fruitsticker direct in contact komt met het product, moet de lijm volgens de wet 100 procent veilig zijn. Het testen wordt door een onafhankelijk instituut gedaan. Eventuele lijmresten die op de appel blijven zitten zijn afwasbaar.”
Eco-fruitstickers
De fruitwereld heeft geëxperimenteerd met stickers van papier, maar dat bleek geen succes. Kievits: ,,Papier neemt vocht op. Hierdoor kan schimmelvorming ontstaan en kan de appel sneller bruine plekken krijgen. Daarnaast scheurt de sticker sneller, waardoor je ‘m er minder makkelijk af krijgt.”
Maar zonder stickers kan de fruitindustrie niet. Ze vertellen ons in de supermarkt met welk soort appel we bijvoorbeeld te maken hebben. Sommige appels zijn zo lastig uit elkaar te halen, dat zelfs kenners heel goed moeten kijken. ,,We zaten er figuurlijk mee in onze maag. 4 à 5 procent van het gft-afval is vervuild, mede door fruitstickers. Veel consumenten gooien fruitafval met sticker en al in de groenbak. De stickers verstoppen de installaties en deeltjes van de stickers belanden als microplastics in het milieu”, zegt Kievits.
Om vervuiling tegen te gaan gebruikt FruitMasters als een van de eerste in de sector eco-fruitstickers die volledig composteerbaar zijn. De stickers zijn vrij van plastic vezels en bevatten geen giftige stoffen en composteren volledig als ze bij het gft-afval belanden.
De eco-fruitstickers zijn een stap in de goede richting, want het probleem rond microplastics is groot. Overal in ons milieu zijn ze tegenwoordig terug te vinden. En via bodem, lucht of water belanden ze alsnog in ons eten. ,,Door slijtage wordt het rondzwervende plastic steeds kleiner en kleiner en komt zo in ons voedsel terecht. Microplastics zitten in ons zeewater en daardoor bijvoorbeeld ook in mosselen. Zo krijgen we het binnen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum.
Geen voedingsadvies
Volgens Van der Vossen is het lastig te bepalen hoeveel plastic we precies binnenkrijgen. ,,De Wageningen Universiteit heeft berekend dat het per week gaat om iets minder dan een korreltje zout, 0,004 milligram. We hebben het echt over hele kleine hoeveelheden.” Of het gevaarlijk is voor onze gezondheid, daar zijn onderzoekers nog niet over uit. ,,Het meeste zal je gewoon uitpoepen, net als die appelstickers. Maar een heel klein deel gaat door de darmwand heen en wordt opgenomen in het lichaam. De effecten daarvan zijn nog niet bekend.”
Het Voedingscentrum geeft daarom geen specifiek voedingsadvies wat betreft plastic. ,,We zeggen niet: microplastics zitten in vis, dus eet geen vis. Vis is ook heel goed voor je.” Wat je wel kunt doen, zegt Van der Vossen, is helpen voorkomen dat er plastic in het milieu belandt door bijvoorbeeld water te drinken uit herbruikbare flessen en zo weinig mogelijk wegwerpplastic te gebruiken.
Giftige stoffen
Of microplastics over een paar jaar wel schadelijk blijken te zijn is koffiedik kijken. Van der Vossen: ,,Maar als er een sterke aanwijzing was dat het slecht is voor onze gezondheid, dan was dat al naar boven komen drijven.” Onderzoekers ontdekten wel dat microplastics soms ziekmakende bacteriën mee de wereld overnemen waardoor ziektes zich makkelijker verspreiden. ,,Of ze nemen andere giftige stoffen mee zoals lood. Er kleven dus wel andersoortige gevaren aan.”
Maar een geruststelling: ons lichaam wordt heel de dag blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, ons systeem weet het meeste gewoon netjes op te ruimen. ,,Veel breekt je lichaam af of scheid je via je urine of poep gewoon weer uit”, zegt Van der Vossen.
Maak je appeltaart? Dit is de allerlekkerste van Miljuschka:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Foodtrucks steeds populairder: ‘Deze trend zal nog twintig jaar duren’
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Waarom blijven mensen ervan smullen? En komt er een einde aan de groei nu corona voorbij is? Wij spreken drie enthousiaste foodtruckers over hun succes en toekomst. -
Koken & eten
Zo koop je nooit meer een net droge mandarijnen
Het is weer mandarijnentijd. Hoewel de oranje vitaminebommetjes het hele jaar door te verkrijgen zijn, kun je nu de lekkerste kopen. Dat we nu massaal netjes inslaan laten de cijfers wel zien: we eten jaarlijks zo’n 5,5 kilo mandarijnen per persoon. Een minpuntje aan deze citrusvrucht: vieze handen. Maar daar zijn handigheidjes voor, zeggen experts. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Lekkere trek? Maak een tortilla met speculoos en chocola
Dol op snelle recepten? Hier vind je er een hele serie. Vandaag staat de tortilla centraal, maar dan wel een zoete variant. Heel makkelijk te maken!
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Koken & Eten
Sander is chocolatier in Venezuela en legt uit hoe je bonbon eet: ‘Kauwen is als knisperend vuurwerk’
Zijn handen werken dagelijks met de beste cacao in de wereld. De Nederlander Sander Koenen (50) zorgt als chocolatier in de Venezolaanse hoofdstad Caracas voor tropische verrassingen. ,,Het is hier nog echt een ambacht.” -
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen.