Dit heerlijke sap verdwijnt jammerlijk in de grond bij de cacaoteelt
VIDEOIedereen is dol op chocola, maar van de vrucht zelf kun je ook heerlijk sap maken. Journalist Lars Gierveld maakte zelfs een documentaire over het verwerken van het restproduct van de cacaovrucht.
Delen per e-mail
Oud-Rambam-presentator Lars Gierveld maakte een documentaire over cacao, maar vooral over het heerlijke sap dat altijd in de grond verdwijnt bij de normale teelt. In Ghana nam hij samen met regisseur Jochem Pinxteren de industrie onder de loep.
De kansen die er zijn voor cacaoboeren, die lang niet altijd een eerlijke prijs voor hun producten krijgen, liggen in het vruchtvlees dat normaal gesproken wordt weggegooid. Gierveld en Pinxteren begonnen met Ghanese boeren een onderneming om het sap te verkopen. Dat is namelijk heerlijk zoet. De smaak lijkt een beetje op mango of lychee, aldus Gierveld. Dubbele winst: de boeren verdienen tussen de 20 en 30 procent meer en consumenten hebben een lekker sapje dat de naam Kumasi kreeg.
Dat ging niet van een leien dakje: de Nederlanders en Ghanezen moesten aan elkaar wennen en elkaar leren vertrouwen. Het begon amateuristisch met houtskooloventjes waarmee het sap werd gepasteuriseerd. Een jaar later voldeed de drank aan de voedselveiligheidsvoorwaarden en nu is het verkrijgbaar in Nederland. Het bevat geen toevoegingen en bestaat uit vruchtvlees en water.
Opvallend genoeg kwam Marika van Sandvoort onlangs ook met een sapje dat is gemaakt met cacaopulp: Pacha de Cacao. Zij ontdekte de vruchten in Ecuador en was net als de mannen lang bezig (twee jaar) met het ontwikkelen ervan. Ook haar doel is het om de cacaoboeren extra inkomen te geven.
De documentaire Mede Mogelijk Gemaakt...’ is te zien op Videoland envia Vimeo.
Bekijk hier meer video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FIT Challenge: dag 5
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
Westland en Those Vegan Cowboys beginnen samen nieuw zuivelmerk, zónder melk
Westland Kaas en Those Vegan Cowboys brengen vanaf volgend jaar een nieuw plantaardig zuivelmerk op de markt. Smeerkaas is het eerste product dat ze rond de zomer in het zuivelschap willen hebben. ,,Kaas zonder het gebruik van dieren heeft de toekomst.’’ -
PREMIUM
De Pollepel thuis Lockdown-hamstertip: diepvriespasta van Holy Ravioli, in een handomdraai een topgerecht
Het einde van de crisis is voor de horeca nog altijd niet in zicht. Toch zijn ondernemers inventief en zetten hun schouders eronder. Bij Holy Ravioli aan het Zwaanshals verkopen ze sinds kort diepgevroren ravioli, met keuze uit bijna twintig verschillende vullingen. Een uitkomst tijdens deze uitzichtloze lockdown. -
Koken & eten Fit met Pascale Naessens: 'Ik heb geen moment honger gehad, maar voelde me wel fitter’
Duizenden lezers van deze site deden mee aan de Pascale Naessens-challenge de afgelopen anderhalve week. De kookboekschrijfster deelde tien dagen lang drie recepten per dag. De recepten bevatten geen snelle koolhydraten, maar wél rijke producten. Vier deelnemers delen hun ervaringen. -
PREMIUM
Interview Deze kippenboerderij is benoemd tot Liegebeest: ‘We liegen niet’
Kippenfabrikant De Kloeke Kip vindt zichzelf heel duurzaam. Bio-industrie 3.0. Toch was daar ineens die twijfelachtige trofee: het Liegebeest van Wakker Dier.
-
Goeievraag.nl Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Erwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. -
Koken & eten De beste tips om de dikke ijslaag in je vriezer te verwijderen
Zit er een grote, dikke ijslaag tegen de wanden van je vriezer? Dan is het dringend tijd om hem te ontdooien! In de aanloop naar de feestdagen maak je zo meteen extra ruimte voor lekkers. Hieronder vind je een stappenplan én tips voor de beste vriezers van dit moment. -
PREMIUM
Koken & eten Niet meer diëten, maar ‘intuïtief eten’: zin in een koekje, dan néém je een koekje
Intuïtief eten is een stroming binnen de voedingsleer die veel overhoop gooit. Zo bestaat er geen goede of slechte voeding, mag je eigenlijk gewoon alles eten, zijn er geen vaste tijden, noch een minimum- of maximumaantal maaltijden.