Dit is de beste plek om aardappelen te bewaren volgens de expert van het Voedingscentrum
Koken & EtenMaryam Ismaili Shekoh is specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum. Zij deelt elke week haar tips. Vandaag: aardappelen koken.
Aardappelen zijn knollen die onder de grond groeien. Ze bevatten vezels, vitamines (C en B6) en mineralen (kalium en ook wat calcium en fosfor). Ze geven volgens het Voedingscentrum energie en zorgen voor een goede darmwerking. Ze passen in de Schijf van Vijf en zijn een goede aanvulling op brood en andere graanproducten.
Nederlanders zijn nog steeds dol op aardappelen. Gemiddeld eten we ze drie à vier dagen per week. Ze zijn meer in trek bij ouderen dan bij jongeren. Als je kijkt naar de verschillende regio's dan zijn noorderlingen echte aardappeleters. In het westen van Nederland zijn ze het minst populair.
Aardappelen zijn vrij goedkoop. Afhankelijk van de soort aardappelen en de aanbiedingen die je vindt, kosten ze meestal nog geen euro per kilo. Online kun je onder andere bij Supermarktscanner.nl en Reclamefolder.nl aanbiedingen vinden.
Bewaar ze het liefst ergens waar het tussen de 8 en 10 graden Celsius is. Dan blijven ze langer goed
Maryam Ismaili Shekoh hoort vaak dat mensen niet weten of ze de schil wel of niet moeten eten. ,,Je kunt de schil gewoon eten. Daar zitten ook vezels en vitaminen in.” Let er daarbij wel op dat je aardappelen alleen in de schil eet als ze vers en onbeschadigd zijn. En snij uitlopers, bruine, groene en beurse plekken ruim weg. Als je de schil opeet, hoef je ook minder weg te gooien.”
Bewaren kun je aardappelen het best op een koele en donkere plaats. Ze hoeven niet per se in de koelkast, volgens de culinair expert. ,,Bewaar ze het liefst ergens waar het tussen de 8 en 10 graden Celsius is. Dan blijven ze langer goed. Bij een hogere temperatuur krijg je sneller uitlopers en die kun je niet eten, want daarin kan een giftige stof zitten.”
Zo kookt Ismaili Shekoh aardappelen:
- Aardappelen wassen.
- Uitlopers en donkere plekjes wegsnijden.
- Aardappelen in gelijke stukken snijden.
- Kleine bodem water in de pan gieten en deksel op de pan doen. ,,Als het water kookt, kun je de warmtebron lager zetten.”
- De aardappelen zijn in 20 tot 25 minuten gaar.
- Je kunt controleren of de aardappelen gaar zijn door met een vork in de aardappelen te prikken. ,,Zijn ze zacht, dan zijn ze gaar.”
- Aardappelen afgieten.
Goede voeding voor schoolgaande kinderen: kinderen halen hun energie uit hun voeding. Wat is goede en gezonde voeding voor je schoolgaande kind? En horen daar aardappelen ook bij? Ouders van Nu legt uit wat goede maaltijden zijn en goede tussendoortjes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Eten voor onder 2,50 euro: met deze 5 recepten lukt dat moeiteloos
Lekker koken zonder dat je geld meteen op is? Het kan. Eatertainment geeft vijf budgetgerechten die allemaal minder dan 2,50 euro kosten. -
PREMIUMmet video3
Het ruikt en smaakt als vlees, maar dit patatje zuurvlees van Vera komt uit de 3D-printer
Een frietje met wat? Zuurvlees uit de 3D-printer? Jazeker, Rotterdam heeft er sinds vandaag een bijzonder patatje mèt bij. De klassieke combinatie met zuurvlees, maar dan ‘koe-loos’. Bij de Frietboutique, de bedenker, is deze vegan en prijswinnende snack vanaf nu verkrijgbaar. -
Koken & Eten
Minder je met brood en pasta, dan passen deze vijf recepten goed bij jouw eetwijze
Afgelopen maand zochten we weer meer naar diëten. Ook koolhydraatarme recepten staan in de belangstelling. Eet jij ook minder koolhydraten, probeer dan zeker deze recepten van Eatertainment. De meeste zijn makkelijk en snel klaar te maken. -
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Zelf koekjes bakken is zo moeilijk niet: begin eens met deze zandkoekjes of spritsen
Kijk jij ook graag Heel Holland bakt, net als 2,8 miljoen andere Nederlanders, maar kun je nog geen cake bakken? Probeer dan eens iets simpels. Zin om een keer zelf koekjes te bakken? Twee experts geven tips over hoe je koekjesdeeg moet maken en zelf de lekkerste koekjes bakt.
-
PREMIUMKoken & Eten
De lekkerste pure pindakaas van de supermarkt: mooi vloeibaar, glanzend en goed mondgevoel
Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden. Naturel, met stukjes noot, met karamel of peper. De (gezonde) hit van dit moment: 100% pindakaas. Met alleen pinda’s, verder niets. Top of flop? -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.