Volledig scherm
© Unsplash

Dit is waarom het in de zomer moeilijker is om af te vallen

Tijdens de zomer duikt de ene verleiding na de andere op waardoor het moeilijk is om op gewicht te blijven, laat staan wat kilootjes te verliezen. Maar het zijn niet alleen die terrasbezoekjes die zorgen voor de strijd met de weegschaal. 

Volgens diëtiste en voedingsdeskundige Sharon Palmer kan je metabolisme vertragen tijdens de zomermaanden. Dat komt omdat je lichaam het al warm heeft en dus geen warmte hoeft te produceren. Bij koud weer verbrandt je lichaam dan weer meer energie om het warm te houden. Zo zou je metabolisme volgens assistent-professor in de voeding Debra Sheats makkelijk tien procent trager werken tijdens de zomer in vergelijking met de winter.

Volledig scherm
© Shutterstock

Dit is echter niet de enige reden waarom het moeilijker lijkt om af te vallen in de zomer. ,,Als het buiten erg warm en vochtig is, hebben we minder snel de neiging om te gaan wandelen, fietsen of joggen", aldus Sheats. ,,In plaats daarvan verkiezen we koelere plekjes om te vertoeven en houden we ons meer bezig met zittende activiteiten zoals een boek lezen of een terrasje doen.''
Bovendien houd je meer vocht vast tijdens de zomer. Maar dat betekent niet dat je minder moet drinken. Tijdens de zomer zweet je meer, dus als je te weinig water drinkt kan je uitgedroogd raken met schadelijke gevolgen voor je gezondheid.

Gelukkig zijn er ook een aantal manieren om je metabolisme wel op peil te houden tijdens de zomer. De beste manier om je stofwisseling te versnellen? Regelmatig aan lichaamsbeweging doen! Als het echt té warm is om te sporten, raadt Sheat aan om vroeg in de ochtend of 's avonds laat nog een rondje te gaan lopen of een wandeling te maken.

Goede nachtrust

Daarnaast kan je die extra zomerkilo's niet alleen toeschrijven aan je metabolisme. ,,Het is belangrijk om te weten dat er over een jaar tijd alleen maar kleine schommelingen in je stofwisseling kunnen plaatsvinden en dat die temperatuursverschillen veel te klein zijn om échte significante veranderingen in je metabolisme te veroorzaken", zegt Palmer. Zolang je je dus blijft focussen op gezonde voeding, meer beweging en een goede nachtrust is afvallen in de zomer zeker mogelijk.