Dit kleine verschilletje maakt de ene appel stukken duurder dan de andere
Koken & etenIn de supermarkt liggen veel soorten. De prijzen van al die soorten lopen aardig uiteen. De consument betaalt meer geld wanneer er een sticker op de appel zit, ontdekte het programma Keuringsdienst van waarde.
Delen per e-mail
,,De smaak van mensen verandert” aldus Nico Stevens, licentiehouder van de appelsoort Kanzi. Die verandering zorgt ervoor dat de vraag naar verschillende soorten appels toeneemt. Appelmerken spelen hier graag op in. De prijzen lopen zodanig uiteen dat sommige appels wel twee keer zo duur zijn als anderen, zegt Ersin Kiris in de uitzending van Keuringsdienst van Waarde van vanavond. De reden achter dit grote prijsverschil zit in de marketingskosten. Een appel met een merkstickertje betekent dat de consument meer voor die appel betaalt.
Neem het appelmerk Junami. De telers betalen om exclusief dit specifieke ras te mogen verkopen en telen in Europa. Zij willen zich onderscheiden van de andere merken. Dit doen zij onder andere door een herkenbare verpakking te maken. Ook zitten er op deze appels stickers met een compliment erop. ,, Zo positioneren wij ons als een actief appeltje”, vertelt Marleen Stegeman, marketeer van Junami. De consument betaalt voor de marketingkosten.
Is de appel ook daadwerkelijk beter dan andere? De makers van het tv-programma vergelijkt de verschillende appels met elkaar. Het verschil tussen de appels met en zonder merk blijkt minder duidelijk dan je zou denken. Zo weet de veilingdirecteur van de Junami appels, Michel Schrijnemaekers, zijn eigen appels niet te onderscheiden van de Elstar. Schrijnemaekers lacht en laat zich niet van de wijs brengen. ,,Ja, je pakt nu net de appel waarvan de smaken heel dicht bij elkaar liggen.”
Deze appeltaart van Miljuschka is haar favoriet. Je maakt hem met een mix van goudreinet en jonagold:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschappelijk Bewezen Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten? -
Koken & eten Deze potjes appelmoes zijn lekker én verantwoord
Appelmoesfabrikanten spelen handig in op de trend dat we meer groente en minder suiker willen eten. Zo hebben meerdere merken nu potjes appelmoes in het assortiment zonder toegevoegde suikers. En die zijn voor klanten een verantwoorde keuze volgens het Voedingscentrum. -
Wat Eten We Vandaag: Groene parelcouscous met halloumi
Op zoek naar een lekker vegetarisch recept dat ook nog een supermakkelijk te bereiden is? Dan is dit gerecht een echte aanrader. De parelcouscous wordt op smaak gebracht met tuinerwten en groene pesto. De couscous wordt geserveerd met halloumi, een kaas die zich perfect leent voor bakken of grillen. -
Video Dit gebeurt er in je lichaam als je een maand de alcohol laat staan
Of je nu alcohol voorgoed in de ban doet of een maand, je lichaam ondervindt daarvan veel positieve gevolgen. In deze video van de Universiteit van Nederland leggen twee wetenschappers uit hoe je brein en je lijf profiteren. -
Koken & eten Maaltijd steeds vaker uit een doos: zo houd je het toch nog gezond
Steeds meer mensen laten hun warme hap thuis bezorgen. Bakje open, eventueel uitstorten op een bord en aanvallen maar. Handig, maar hoe zorg je dat je ook nog een beetje gezond blijft eten (en geen kamerolifantje wordt)?
-
Koken & eten Kritiek op kookboek: Vrouw die menstrueert uit de keuken weren
Vrouwen die in de keuken aan de slag gaan met het inleggen van groenten, kunnen dat beter niet doen als ze menstrueren. Natuurvoedingskundige Peter van Berckel wekt de woede van velen door ‘achterhaalde ideeën’ die hij etaleert in zijn boek Tsukémono. -
Goeievraag.nl Waarom je sperziebonen beter niet rauw kunt eten
Hoe zit het toch met sperziebonen: kun je die ook rauw eten, net als sommige andere groenten? Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich het afvragen. Bonenexpert Joke Boon geeft antwoord. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers.