Volledig scherm
Er valt genoeg te genieten onder de wijnen met laag alcoholpercentage. ,,Je bent eerder geneigd nog glas in te schenken.’’ © Jean-Pierre Jans

Dit zijn goede wijnen als je zoekt naar minder alcohol

Voor jou getestOp zoek naar mooie wijnen met relatief weinig alcohol? Kies voor de druiven die moesten overleven in een kouder klimaat. Ons panel proeft voor. 

Harold Hamersma is minder wijn gaan drinken. U leest het goed: de man die voor zijn jaarlijkse wijnbijbel gemakkelijk honderd flessen op een dag aan de kurkentrekker hangt, is aan het minderen geslagen. Zelfs het vinologische geweten van Nederland bleek niet immuun voor overtollige pondjes en incidentele snurksymptomen. ,,Mijn artiestennaam ‘De Grote Hamersma’ begon letterlijk iets te veel gestalte te krijgen.’’

De jury
Harold Hamersma (62): Wandelend vat vol wijnkennis, onder meer opgetekend in De Grote Hamersma.
Esmee Langereis (45): Proeft als coauteur van De Grote Hamersma ook zo honderd wijnen op een dag.
Bette Hamersma (27): Sommelier van Amsterdams restaurant Arles, bekroond met BIB Gourmand.

Hamersma staat niet alleen. Waar de gemiddelde Nederlander in 2012 nog 21,8 liter wijn consumeerde, was die hoeveelheid in 2017 geslonken tot 19,7 liter per persoon. Gezondheidsoverwegingen spelen daarbij zeker een rol, denkt Hamersma. ,,De consument is zich meer bewust van het negatieve effect van alcohol. Goddank gaan we wel steeds betere wijnen drinken.’’

Het verklaart ook een tweede trend: wijnen met minder alcohol worden rap populairder, een tendens die in het bierschap al eerder werd ingezet met de opmars van radlers en 0.0-pils. In de wijnwereld is de kentering opvallender. ,,Decennialang deden producenten er juist alles aan om zo veel mogelijk suikers in de wijn om te zetten in alcohol’’, weet Esmee Langereis, coauteur van De Grote Hamersma. ,,Een hoog alcoholpercentage werd door zowel producent als consument gezien als kwaliteitseis. Het moest niet te dunnetjes worden.’’

Om de hoeveelheid alcohol binnen de perken te houden, heeft een wijnproducent verschillende ijzers in het vuur. Allereerst kunnen de druiven vroeger in het seizoen worden geplukt, met als risico dat er groene, onrijpe tonen te proeven zijn in de wijn. Een alternatief is om de vergisting een halt toe te roepen wanneer nog niet alle suikers zijn omgezet in alcohol. Hierbij kan de wijn echter gekenmerkt worden door een overdaad aan zoet. Een derde optie: omgekeerde osmose, een techniek om de alcohol achteraf weg te filteren. Alleen dreigen daarbij veel geur- en smaakcomponenten verloren te gaan.

Vorst en hagel

Quote

Door het lagere percentage ben je dus eerder geneigd een tweede glas in te schenken

Esmee Langereis

Niet vreemd dus dat supermarkten en slijters steeds vaker kiezen voor een vierde oplossing: wijn uit koelere streken. In regio’s zoals het Duitse Rijnland-Palts, de Franse Loire-vallei of het noorden van Italië krijg je als druif meer kou voor de kiezen. Van nature resulteert dit in een lager alcoholpercentage en delicate aroma’s. Bijkomend voordeel: als wijnboeren moeten wedijveren met vorst en hagel komen de deskundige druivenfluisteraars eerder bovendrijven.

Het panel proeft vier van deze cool climate wijnen en twee flessen uit Spanje waarvan de lagere hoeveelheid alcohol, eveneens tussen de 10 en 12 procent, volgens de panelleden waarschijnlijk te danken is aan jonger geplukte druiven. Ze noteren nog wel een wat hoger percentage dan de no- en low-alcoholwijnen van onder de 8 procent, maar het scheelt toch een slok op een borrel ten opzichte van de medium- en hoogalcoholische flessen die nog altijd het gros van het schap opeisen.

Neem de Vom Berg Gustavshof blanc de noir, een witte wijn van blauwe druiven (doordat na het persen direct de schillen uit de most zijn gezeefd) die hebben liggen bibberen in het Duitse Rheinhessen. Het resultaat: een rijpe, bijna romige pronkwijn met een galm van perzik en een piekfijn bittertje. Of nog zo’n aangename aanrader: de sauvignon blanc van Charles Loupart, vol groen gras, grapefruit en zoet laurierdrop. ,,Alcohol is voor je lichaam de zwaarste stof om af te breken’’, weet Langereis. ,,Door het lagere percentage ben je dus eerder geneigd een tweede glas in te schenken.’’ Ook Hamersma vindt het een waar doordrinkertje. ,,Ik heb deze per ongeluk naar binnen toe uitgespuugd.’’

De uitslag

Vom Berg Gustavshof blanc de noir 2017 (Ekoplaza)
Cijfer: 8,5
Prijs: €9,49 voor 0,75 liter, 10%
Duitse, veganistische weisswein van blauwe druiven. Serieus spul - rijp en romig - en vol tonen van perzik en abrikoos. Mooie tanninebitters en een droge afdronk.

Charles Loupart sauvignon blanc 2017 (Plus)
Cijfer: 8+
Prijs: €5,99 voor 0,75 liter, 11,5%
Frisfruitig (appel, citrus, grapefruit), groen als gras, maar niet bekkentrekkend zuur. Een fijne hint van laurierdrop. Een elegant doordrinkertje uit de Loire-vallei.

Divino Nordheim silvaner trocken 2017 (Albert Heijn)
Cijfer: 8+
Prijs: €6,99 voor 0,75 liter, 12%
Koel en karaktervol. Rijpe peertjes, een amandeltje en een uitnodigend pareltje op de tong. Die malle bocksbeutelfles uit Franken is gauw vergeven.

Colombelle L’Original 2017 (Gall & Gall)
Cijfer: 8
Prijs: €5,49 voor 0,75 liter, 10,5%
Een behaaglijke neus vol gele, gekruide appeltjes, gevolgd door een rijp mondgevoel met een tropische tik van passievrucht. Lekker sappig ook.

Bio huiswijn wit fris (Jumbo)
Cijfer: 7,5
Prijs: €3,79 voor 1 liter, 10%
De alcohol neemt een aanloop, maar eindigt vrij abrupt. Wat geeft het. Friszure huiswijn uit Spanje voor een breed publiek. Smaakte alle terraswijn maar zo.

Adervm sauvignon blanc - verdejo 2018 (Coop)
Cijfer: 6,5
Prijs: €3,49 voor 0,75 liter, 11,5%
Je ruikt de winegumachtige tonen van de verdejo, in de mond blijft die frisheid iets achter. Enigszins gekunsteld, maar mooie meloenen, peer en licht bittere afdronk.

Geen wijnopener bij de hand? Zo gaat het ook: