Door gerechten uit Syrië te koken is gevluchte Zaher (46) toch thuis: ‘Ik hou van deze stad’
De Syrische vluchteling Zaher Shalhoub (46) bouwt met zijn cateringbedrijf Hart van Syrië aan een nieuwe toekomst in Amersfoort. Hij mist zijn moederland elke dag, maar dankzij zijn traditionele Syrische gerechten houdt hij de mooie herinneringen levend. Een monoloog: ,,Als ik kook, speelt er zich een film af in mijn hoofd.’’
,,Samen met mijn vrouw Rana en onze drie kinderen had ik een goed leven in Syrië. In Sweida, een stad op 120 kilometer ten zuiden van Damascus. In 2005 startte ik in Damascus mijn eigen restaurant, met traditionele gerechten uit Syrië en het Midden-Oosten. Het liep goed. We werkten hard, maar het ontbrak ons aan niets. We waren blij en gelukkig.
,,Totdat in 2011 de oorlog begon en in de periode daarna heel veel vernietigd werd. Het vechten startte in Damascus, onze woonplaats was nog redelijk veilig in die tijd. Alle business in Damascus moest noodgedwongen stoppen, ons restaurant ook. Ik ben teruggegaan naar Sweida en ben daar boer geworden. We hadden onder meer appel- en olijfbomen. Het was gevaarlijk om naar het land te gaan in die tijd, er werden mensen ontvoerd en vermoord. Maar ik moest wel. To make some money to survive.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weer of geen weer: het witte goud ook dit jaar weer vroeg op je bord
‘We kunnen het witte goud dit jaar vroeg verwachten’, viel de afgelopen jaren regelmatig te lezen in de media. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Al heeft de vroege oogst van Hollandse asperges minder met het weer te maken en meer met kunstmatige teelt. -
PREMIUMKoken & Eten
Utrechters fietsen met verpakkingsvrije kar vol noten, pasta en snoep door de stad: ‘Heeft u een potje mee?’
Wie na een avondje lekker koken naar de plasticberg op het aanrecht kijkt, zal zich misschien afvragen: dit moet toch anders kunnen? Dat is precies hoe vier twintigers op het idee van hun verpakkingsvrije en reizende supermarkt Loos kwamen. Sinds twee maanden fietsen zij met hun winkel door de stad Utrecht. ,,We moeten iets tegen de plasticvervuiling doen.” -
Koken & Eten
Hoe het ‘onweerstaanbare’ zeezout-karamel zo populair werd
Van paaseitjes tot pudding, koffie, M&M's en Twix: werkelijk elke zoete zonde heeft tegenwoordig een ‘salted caramel’-variant. Waar komt die vinding eigenlijk vandaan en waarom vinden we haar zo lekker? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af? -
Kan 't goedkoper?
Aardappelen fiks duurder geworden, maar met deze tips kun je besparen
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: aardappelen.