Druiven superrijp, het lijkt een héél goed wijnjaar te worden

Veel wijnboeren zijn begonnen met het oogsten van de druiven. Veel vroeger dan normaal. Dankzij de warme, zonovergoten zomermaanden.

Volledig scherm

,,Wij zijn ongeveer twee weken eerder begonnen'', vertelt Mathieu Hulst van de oudste wijngaard van Nederland, De Apostelhoeve. ,,De duiven zijn superrijp, dus langer wachten is voor de vroege druivensoorten geen optie.''

Nog niet alle fruit kan worden geoogst, legt Hulst uit. ,,De laat rijpende druivenrassen, in het bijzonder de Riesling, kunnen we nog zeker drie weken uitstellen. Die zullen waarschijnlijk exceptioneel worden.''

Allemaal door de overdosis zonneschijn van deze zomer. ,,Wij wijnboeren kennen twee soorten jaargangen'', aldus een vrolijke Hulst. ,,Goede en heel goede. En ik geloof en denk dat 2018 een héél goed jaar wordt.'' 

Het is goed als druiven vroeg in het seizoen worden geplukt, want (herfst)regen kan voor veel ellende zorgen. ,,In Italië is dat desastreus geworden voor druiven in Puglia. Ze zuigen zich vol water en klappen open'', vertelt Lucien de Wit van LubaFresh uit Venlo aan de website agf.nl. ,,Ik schat dat 40 procent van het druivenvolume uit Puglia gewoon als verloren kan worden beschouwd. Sicilië heeft ook regen gehad, maar daar zijn de gevolgen niet zo dramatisch als in Puglia."

In Nederland begon John Grutters net als Hulst deze week. Dat is twee weken eerder dan vorig jaar, aldus de Groesbeekse wijngaardenier  ,,Er hangt heel wat moois aan de stokken. We oogsten nu, omdat we geen risico willen lopen dat we nog last krijgen van bepaalde insecten of een hagelbui. Vorig jaar had ik 1 liter per stok. Tot nu toe is dat 1,5 liter.'' De oogst van zijn blauwe druiven duurt twee tot drie dagen. Volgende week zijn de witte druiven aan de beurt.

Volledig scherm
Robin Hulst van De Apostelhoeve.

Adam Dijkstra van het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek is optimistisch gestemd. Hij noemt de oogst 'extreem vroeg'.  ,,Zeker twee weken eerder dan normaal. Het hangt er goed bij en we willen alles gezond binnenhalen. We kunnen altijd extra handen gebruiken, maar gelukkig hebben we al jaren een trouwe club die ons bij de oogst helpt.''

Volledig scherm
Druiven van De Apostelhoeve.

Dijkstra is goed te spreken over de eerste partijen die binnengehaald zijn. ,,Ze zijn van een goede, gezonde kwaliteit. Mooi zoet en weinig zuren, dat komt door de warme zomer waarbij het ook 's nachts niet veel afkoelde'', zegt hij. De droogte heeft ook nadelen: ,,De druifjes zijn iets kleiner. Maar dat wordt gecompenseerd door de grotere hoeveelheid druiven. Dit is mooi uitgangsmateriaal voor een goed wijnjaar.'' Per saldo verwacht hij zo'n 40.000 liter wijn te kunnen produceren. ,,Dat is meer dan vorig jaar, maar die stijging wordt ook veroorzaakt doordat we meer jonge wijnstokken hebben aangeplant.''

Volledig scherm
© Ed van Alem

Desondanks houdt Dijkstra een slag om de arm. ,,Er kan nog van alles gebeuren. Veel regen, of spreeuwen die de druiven ontdekken. Daarom is het de kunst alles zo snel mogelijk binnen te halen.''

Het kan inderdaad nog misgaan, erkent Robin Hulst van De Apostelhoeve, de zoon van Mathieu Hulst. ,,Maar dat ligt dan aan ons. Dus wij moeten zorgen dat dat niet gaat gebeuren.'' Snel gaat het in elk geval in de Limburgse wijngaard. Met de nieuwe plukmachine gaat het rap. ,,Vroeger waren we negen uur bezig om een pers te vullen. Nu doen we er drie op een dag.''