Volledig scherm
© ANP

Een kratje bier in Qatar? Dat is dan 57 euro

Alcohol is flink aan de prijs in Qatar, het land waar over drie jaar het WK voetbal wordt gehouden. Voor een kratje Heineken wordt nu 57 euro neergeteld. Fors, maar nog altijd 30 procent minder dan de prijs die sinds begin dit jaar gold, na de invoering van een ontmoedigingsbelasting. Door die heffing werd onder meer pils van de een op de andere dag twee keer zo duur.

Drinken is niet verboden in het islamitische land, maar wel gebonden aan strenge regels. Overtreders kunnen rekenen op zware sancties: van boetes tot cel- of lijfstraffen. Voor expats met een speciale drankvergunning is er welgeteld één drankwinkel, aan de rand van hoofdstad Doha. Bij de Qatar Distribution Company staan vaak lange rijen.

WK-gangers en andere bezoekers aan het land kunnen zich overigens ook wenden tot sommige hotels en cafés voor een biertje. Daar liggen de prijzen alleen nog hoger. De organisatie van het WK heeft al laten weten dat ook tijdens het toernooi niet op straat mag worden gedronken. Wel komen er speciale gebieden waar andere regels gelden.

Volledig scherm
© ANP KOEN VAN WEEL
  1. Tweesterrenchef Martin Kruithof leert schoolkinderen lesje ‘van plastic soep naar groentensoep’
    Video

    Tweester­ren­chef Martin Kruithof leert schoolkin­de­ren lesje ‘van plastic soep naar groenten­soep’

    Als chefkok Martin Kruithof van tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn met zijn gasten in de sloep door het naastgelegen natuurgebied De Wieden vaart, kan hij zijn trots maar met moeite beteugelen. Toch maakt hij zich zorgen over al het afval wat hij op zijn tochten in het water en de rietranden tegenkomt. Daarom nam hij vanmorgen schoolkinderen mee op een afval-opruimtochtje.