Volledig scherm
© Shutterstock

Een ode aan de banaan

Je hebt geen kromme redenering nodig om helder te maken wat het lekkerste én het beste stukje fruit op aarde is. Niet voor niets is het zo’n beetje het eerste vaste voedsel wat je een baby kunt voorschotelen. Op deze dag van de banaan: een ode aan de banaan.

De banaan is niet alleen aanwezig in elke zichzelf respecterende fruitschaal, maar zien we op de gekste plekken verschijnen in onze samenleving. Wat te denken van de bananenboot, het bananenlied, het bananenpak tijdens carnaval of de dansende banaan op Hyves. De getekende banaan van kunstenaar Andy Warhol staat groot op het debuutalbum van The Velvet Underground. En mede dankzij de Bananenbar op de Amsterdamse wallen is ook de erotische associatie van de langwerpige vrucht niet vergezocht. Weinig fruitsoorten kun je met zoveel flair van de schil ontdoen – alsof je de rits van een kledingstuk opent.

Het geheim begint echter bij de onmiskenbare smaak. Zo zalig zoet en zacht. Zo passend op elk moment van de dag. De banaan in een schaaltje kwark in de ochtend of op je brood - voor de experimentele medemens: combineer met pindakaas. We kennen de banaan ook als tussendoortje of dessert natuurlijk. Ook absoluut niet meer weg te denken uit ons ijsassortiment. En in landen als Suriname snappen ze dat de banaan ook prima als smaakmaker bij een vol bord met pittige bami past in de vorm van bakabana (gebakken in deeg). Bananenpannenkoeken kennen ze ook over de hele wereld.

Tijdens het eten van een banaan ontstaat er een soort oergevoel. We stammen immers af van de aap en raad eens wat apen eten. Juist! Na maïs, rijst en granen zijn bananen de meest gegeten voedselsoort van de wereld. Ze bevatten volgens het Voedingscentrum niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. Goed voor de bloeddruk en de hormoonspiegel. Van de populairste fruitsoorten is de banaan bovendien de calorierijkste. Ga je sporten? Neem dan vlak voordat je begint een banaan!

De banaan is z’n tijd ook ver vooruit. Elk stukje fruit ligt onder het vergrootglas van milieuverenigingen omdat ze vaak onnodig zijn verpakt in plastic. Moeder natuur had daar al op de tekentafel een oplossing voor bedacht: de tros. Het is een van de redenen dat de banaan bijzonder weinig negatieve effecten heeft op het klimaat. De CO2-uitstoot is relatief klein omdat bananen per gram veel voedingsenergie bevatten en omdat ze lang houdbaar zijn. Ze groeien daarom vooral in gebieden waar zonlicht z’n werk doet en worden per schip vervoerd in plaats van per vliegtuig. Dat laatste maakt de ‘voetafdruk’ van een banaan vele malen kleiner dan die van een fruitsoort die wel moet vliegen of in een kas moet groeien.

Neem vandaag dus gerust een bananensmoothie, bananenpannenkoek of, met dit lekkere weer, een bananenijsje. De banaan verdient best een eigen dag. Pas wel op voor uitglijders.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.