Een ode aan de banaan
Je hebt geen kromme redenering nodig om helder te maken wat het lekkerste én het beste stukje fruit op aarde is. Niet voor niets is het zo’n beetje het eerste vaste voedsel wat je een baby kunt voorschotelen. Op deze dag van de banaan: een ode aan de banaan.
Delen per e-mail
De banaan is niet alleen aanwezig in elke zichzelf respecterende fruitschaal, maar zien we op de gekste plekken verschijnen in onze samenleving. Wat te denken van de bananenboot, het bananenlied, het bananenpak tijdens carnaval of de dansende banaan op Hyves. De getekende banaan van kunstenaar Andy Warhol staat groot op het debuutalbum van The Velvet Underground. En mede dankzij de Bananenbar op de Amsterdamse wallen is ook de erotische associatie van de langwerpige vrucht niet vergezocht. Weinig fruitsoorten kun je met zoveel flair van de schil ontdoen – alsof je de rits van een kledingstuk opent.
Het geheim begint echter bij de onmiskenbare smaak. Zo zalig zoet en zacht. Zo passend op elk moment van de dag. De banaan in een schaaltje kwark in de ochtend of op je brood - voor de experimentele medemens: combineer met pindakaas. We kennen de banaan ook als tussendoortje of dessert natuurlijk. Ook absoluut niet meer weg te denken uit ons ijsassortiment. En in landen als Suriname snappen ze dat de banaan ook prima als smaakmaker bij een vol bord met pittige bami past in de vorm van bakabana (gebakken in deeg). Bananenpannenkoeken kennen ze ook over de hele wereld.
Tijdens het eten van een banaan ontstaat er een soort oergevoel. We stammen immers af van de aap en raad eens wat apen eten. Juist! Na maïs, rijst en granen zijn bananen de meest gegeten voedselsoort van de wereld. Ze bevatten volgens het Voedingscentrum niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. Goed voor de bloeddruk en de hormoonspiegel. Van de populairste fruitsoorten is de banaan bovendien de calorierijkste. Ga je sporten? Neem dan vlak voordat je begint een banaan!
De banaan is z’n tijd ook ver vooruit. Elk stukje fruit ligt onder het vergrootglas van milieuverenigingen omdat ze vaak onnodig zijn verpakt in plastic. Moeder natuur had daar al op de tekentafel een oplossing voor bedacht: de tros. Het is een van de redenen dat de banaan bijzonder weinig negatieve effecten heeft op het klimaat. De CO2-uitstoot is relatief klein omdat bananen per gram veel voedingsenergie bevatten en omdat ze lang houdbaar zijn. Ze groeien daarom vooral in gebieden waar zonlicht z’n werk doet en worden per schip vervoerd in plaats van per vliegtuig. Dat laatste maakt de ‘voetafdruk’ van een banaan vele malen kleiner dan die van een fruitsoort die wel moet vliegen of in een kas moet groeien.
Neem vandaag dus gerust een bananensmoothie, bananenpannenkoek of, met dit lekkere weer, een bananenijsje. De banaan verdient best een eigen dag. Pas wel op voor uitglijders.
Verder in het nieuws
-
Koken & Eten Waarom een eetdagboek helpt als je wilt afvallen
Een eetdagboek kan een krachtig hulpmiddel zijn om je eetgewoontes te veranderen. Hoe werkt het? Werkt het überhaupt? Een expert en twee ervaringsdeskundigen vertellen. -
Koken & Eten ‘Iedereen met stuk land kan een voedselbos beginnen’
Met een voedselbos produceer je je eigen biologische planten, fruit en kruiden, die je thuis in de keuken kunt gebruiken. Madelon Oostwoud schreef een boek over het fenomeen. -
Wat Eten We Vandaag: Milkshake & chocolate chip cookies
Morgen begint de werkweek alweer, maar gelukkig kun je vandaag nog even genieten van het weekend. Dat gaat een stuk gemakkelijker met deze milkshake en chocolate chip cookies. -
Koken & Eten Verbluffend: Jennifer valt 55 kilo af binnen een jaar. ‘Deze vijf tips bleken voor mij te werken’
Jennifer Still is een schrijfster en editor uit New York, die geniet van eten, drinken, televisie kijken en al haar hele leven kampt met overgewicht. Zij viel toch 55 kilo af in minder dan een jaar tijd en vertelde onlangs aan Business Insider hoe ze dit gedaan heeft. -
Koken & eten Vis uit blik saai? Niet met deze recepten
Vis uit blik minderwaardig? Welnee, als je maar goeie blikken koopt, vindt Bart van Olphen. Zijn tweede boek met recepten met vis uit blik is net uit. Drie makkelijke gerechten.
-
Einde van een tijdperk: Ikea neemt het één euro-ontbijt op de schop
Liefhebbers van een Ikea-ontbijt mogen vanaf nu hun knip trekken. Althans, als ze geen lid zijn van de Ikea-familie. Wie geen pasje heeft, moet voortaan in de buidel tasten voor het geliefde één euro-ontbijt. Voor pashouders blijft de schade beperkt tot 20 cent meer. -
PREMIUM
Koken & Eten Ruby is ‘de vierde smaak’ naast puur, melk en wit
Het is hommeles in chocoladeland. Steen des aanstoots: een fruitige roze chocoladesoort van ongefermenteerde cacaobonen. -
PREMIUM
Over de Tong + Video Ogen dicht en genieten: ‘Mangiare!’ bij D’Andrea’s in Zwolle
Ogen dicht en genieten: dat kun je zonder voorbehoud doen bij D’Andrea’s in Zwolle. Als je tenminste ruim van tevoren een plekje hebt gereserveerd bij de trattoria waar chef-kok Pietro uitsluitend met regionale, dagverse producten werkt.