Eten verkopen op de vrijmarkt: waarom je kind misschien met zijn cake naar huis terugkeert
Koken & EtenIn het hele land verkopen kinderen en volwassenen morgen de spullen van hun zolder, uit hun kelder of hun schuur vanaf een kleedje. Maar wat als je geen gebruikt speelgoed of puzzels, maar zelfgemaakte etenswaren wilt verkopen? Dat mag lang niet altijd. 'Veel gemeenten zeggen: doe maar niet'.
Liedjes spelen of je dwarsfluit, een tombola houden of je oude speelgoed verkopen. Op Koningsdag mogen we morgen weer los. Een leuke manier om een centje bij te verdienen, maar als je van plan bent om nog honderd cupcakes te bakken vanavond, dan moet je even opletten.
Het verkopen van etenswaren is lang niet overal toegestaan, aldus Lex Benden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. ,,Het hangt ervan af of je wilt verkopen als particulier of als bedrijf. Bedrijven zijn gebonden aan allerlei regels als ze voedingsmiddelen verkopen.”
Voor particulieren zijn er geen landelijke regels, maar bepaalt het gemeentebestuur zelf of de verkoop is toegestaan. Het hangt er maar net vanaf waar je woont of je je lekkers kunt verkopen, aldus Benden. Amsterdam stelt de verkoop van particulieren bijvoorbeeld niet toe. ,,Heel veel gemeenten zeggen: doe maar niet”, weet Benden. ,,Zeker als het om bederfelijke waren gaat. Die gemeentes zeggen: we willen dat het feest blijft.”
Particulieren moeten zich dus ook aan regels houden. Die regels vind je hier.
Het is anders of je met duizend bakjes aardbeien komt of je bent een kind dat pakketjes met snoep of ranja verkoopt
Geven is anders dan verkopen
Het klinkt misschien gek: je mag je buren wel cakejes geven die je zelf hebt gebakken, maar als je ze verkoopt dan gelden er andere regels. ,,Als je buren ziek worden na een etentje bij jou thuis dan is het anders dan als je ze het eten hebt verkocht. Dan heb je een extra probleem.”
Toch zal het toezicht niet overal even streng zijn. Zo zegt Tjeerd van der Zwan, de burgemeester van Heerenveen dat de gemeente ‘normaal’ zal doen. ,,Het is anders of je met duizend bakjes aardbeien komt of je bent een kind dat pakketjes met snoep of ranja verkoopt. Dan gaan we echt niet met een boa erheen en zeggen: pak in die spullen.”
Geen rare fratsen in zijn gemeente, belooft Van der Zwan. ,,We doen normaal. In de geest van het feest.”
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Koken & eten
Dit is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier
Groente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid. -
Wat Eten We Vandaag: Noedels uit de oven
Woknoedels zijn op verschillende manieren te bereiden. Volgens dit recept mogen de noedels na het koken nog eens de oven in. Het leuke aan noedels is dat je gemakkelijk allerlei voorradige ingrediënten kunt toevoegen. Denk aan kool, paprika, taugé of tofu en kip. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelcake met walnoten en sinaasappel-roomkaasglazuur
Wortelen geven een zoete smaak aan gerechten, vandaar dat wortelen graag gebruikt worden voor de bereiding van cake. Deze wortelcake is door de toevoeging van sinaasappel-roomkaasglazuur en knapperige walnoten een stuk verrassender dan de traditionele variant en heeft een frisse nasmaak.
-
Blokker experimenteert met brood en chips dankzij samenwerking met Chinese robotsupermarkt
Bij Blokker kunnen klanten vanaf morgen ook brood, chips en andere voedingsmiddelen afhalen. Dat is mogelijk door een samenwerking met de Chinese robotwinkel Ochama, een kruising tussen een afhaalsupermarkt en een warenhuis. -
video
Een tompouce eten lastig? Zo lukt het zonder knoeien
Eerst de bovenkant eten? Of juist het dakje voor het laatst bewaren? Over de manier waarop je een tompouce moet eten, ontstaan altijd veel discussies. In deze video laten experts zien hoe zij te werk gaan. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?