Fabrieksmacaron en verse macaron blijken uit hetzelfde deeg gebakken
Koken & EtenVelen zien een macaron als een decadent koekje. De status en allure van deze zoete delicatesse maakt dat we hier flink geld voor willen neerleggen. Met name de macarons bereid door echte patissiers. Is dat terecht? Keuringsdienst van Waarde achterhaalt het verschil tussen een verse macaron en de supermarktvariant uit de fabriek.
Delen per e-mail
De prijzen voor een macaron zijn uiteenlopend, maar over het algemeen erg hoog. Bij een patisserie in Nederland variëren de prijzen van 1,25 tot 2 euro per stuk. Bij Albert Heijn betalen klanten 5 euro voor een doosje van twaalf macarons. De duurste vind je bij patisserie Ladurée in Parijs: hier betaal je 32 euro voor een dozijn macarons. Een aanzienlijk verschil, is dat het waard?
Hoge kunst
Patissier Nick van Doorn weet het zeker: het maken van macarons is precisiewerk. De ingrediënten moeten perfect uitgebalanceerd zijn, anders wordt het koekje vettig en ontstaan er bijvoorbeeld scheurtjes. ,,Ook het droogproces is erg belangrijk. Als het buiten regent, krijg je binnen last van de luchtvochtigheid en drogen ze niet mooi op.’’
Fabrieksmacarons
Macarons uit de fabriek zijn zeker geen ‘echte’ macarons, vindt Van Doorn. Dat komt door de ‘mindere kwaliteit’, door het gebruik van bijvoorbeeld imitatiechocolade of minder karamel. Dit maakt dat ze goedkoper zijn. Ook de machines zorgen voor slechte kwaliteit en een minder prijzig product.
Macronfabrikanten, zoals Michaël Labro, zeggen dat je bij een patisserie vooral betaalt voor het ‘sprookjesconcept’ van de macaron. Dat sprookjeseffect zit hem in de bijzondere smaken en kleuren. Van Doorn verkoopt bijvoorbeeld macarons in smaken als crème brûlée met speciale vanille of de ‘limited edition’-smaak dropkaramel. De kleuren, de zachtheid en het uiterlijk verleiden je tot de aankoop van het dure koekje.
En dat terwijl macarons uit de fabriek dezelfde ingrediënten bevatten als de macarons uit de patisserieën. Het product is goedkoper omdat we door de omvang van onze verkoop aan klanten een betere prijzen kunnen hanteren.’’ Ook zegt hij dat er gedetailleerd gewerkt wordt in de fabriek. ,,De ingrediënten worden in de juiste hoeveelheden toegevoegd en we houden altijd rekening met een goede temperatuur.’’
Concept
De makers van Keuringsdienst van Waarde concluderen dat je voor een goede kwaliteit niet per se naar een zaak als Ladurée hoeft: hier betaal je vooral voor het concept. Tegenwoordig komt overal wel een machine bij kijken, dus ook bij de verse macarons uit de patisserieën. Een machine zorgt net zo goed voor precisiewerk en doet dus niet af aan de kwaliteit. De verschillende smaken en kleuren vind je daarentegen bij de patissier.
De aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt vanavond uitgezonden om 20.25 uur op NPO3.
Een macaron kun je zowel met zoet als hartig combineren. Bekijk hieronder het recept voor een hartige macaron met gerookte eendenborst:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade. -
Koken & eten IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
Nederlandse patatzaak in China sluit deuren vanwege corona: ‘Het is een ramp’
Vorig jaar opende Amsterdammer Edwin den Hartog (40) een patatzaak in Sjanghai. Door het coronavirus moest Royal Patat zijn deuren sluiten. -
Taartenbakster in Egypte opgepakt om cakejes in vorm van penissen: 'Het werd mij gevraagd’
Een banketbakster uit Egypte riskeert een gevangenisstraf van een jaar omdat ze cakejes heeft gebakken met penisvormige versieringen. Haar erotisch getinte lekkernijen druisen volgens de autoriteiten in tegen de Egyptische waarden. De vrouw werd in haar woning gearresteerd, maar is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. -
PREMIUM
Inpakken en zalm eten
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Hoe een tekort aan bubbeltjesplastic mevrouw Hamersma inspireert tot een zalmgerecht.
-
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Gebakken scholfilet met pittige honing-citroensaus
Rijst, vis en groenten; een combinatie waar oneindig veel variaties op mogelijk zijn. Wij kiezen voor zilvervliesrijst met boontjes en scholfilet. Om het gerecht helemaal af te maken, voegen wij hier een heerlijke zelfgemaakte pittige honing-citroensaus aan toe. -
Nederlanders eten maar weinig groente bij ontbijt en lunch
Een groentesmoothie als ontbijt of avocadotoast als lunch; Nederlanders kiezen er maar weinig voor. Het liefst consumeren we onze groente tijdens de avondmaaltijd, blijkt uit onderzoek dat door PanelWizard is uitgevoerd in opdracht van ABN AMRO.