Voor velen is het vaste prik: gourmetten met kerst
Volledig scherm
PREMIUM
Voor velen is het vaste prik: gourmetten met kerst © Flickr | creative commons | kattebelletje

Familierecepten keren jaarlijks terug aan de kerstdis: lekker knus en makkelijk

Traditioneel kerstdinerWe hoeven in Nederland niet zo nodig te experimenteren of heel exotisch te eten met Kerstmis, zeggen culinair historica Charlotte Kleyn en Petra Vethman, auteur van het boek ‘Gezellig!’ over die oer-Hollandse hang naar gezelligheid. Logisch dus dat familierecepten jaarlijks terugkeren aan de kerstdis, of nog massaler: het gourmetten. ,,Lekker knus en makkelijk”.

Het is niet zo vreemd dat kerst voor de meeste Nederlanders vrij traditioneel wordt gevierd, zegt Petra Vethman (52). ,,In de eerste plaats hebben we in Nederland relatief weinig feestdagen in vergelijking met de ons omringende landen", constateert ze. ,,Dat komt mede door de Reformatie. Sinterklaas, kerst en Koningsdag zijn de belangrijkste feestdagen en daar hangen we dan ook erg aan.”