Feest in tent Heel Holland Bakt: bakkers mogen André namaken voor zijn verjaardag
Het was een bijzondere aflevering van Heel Holland Bakt. De opname vond plaats op 20 februari, de verjaardag van André van Duin. In een versierde tent, inclusief paard, mochten de bakkers aan de slag met wel een heel speciaal thema: de presentator zelf. Een mislukte creatie, die op het feestvarken zelf had moeten lijken, werd een van de bakkers fataal.
De uitzending begint komisch. André legt uit dat hij een paard in de tent wil hebben, want dat is eens wat anders dan een paard in de gang. Even kruipt de 75-jarige presentator zelfs weer in zijn rol van Animal Crackers als hij een paard dat over de grond rolt voorziet van stem. Het is dus zijn verjaardag en daarom mag het tv-icoon ook de baksels kiezen. Hij wil om te beginnen graag een broodje kroket.
Er wordt door de bakkers gezongen voor André en er is zelfs een bloemetje voor hem. De bakkers mogen zelf kiezen wat voor soort kroket ze aan de komiek en Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven gaan serveren. Enzo gaat voor een roze broodje bij de snack, ‘want het in André en dan mag het ook een beetje grappig zijn‘. Wel maakt hij - ondanks dat de presentator een vleesliefhebber is - een veganistische variant van een kroket.
,,We hebben een hengst in huis, maar ook een Mary", reageert André alweer gevat als de eerste bakker klaar staat voor haar beoordeling. Complimenten zijn er voor Juliaan. De veganistische ragoutvulling van Enzo valt minder in de smaak. Yannis gebruikt ook geen vlees, maar zijn krokerwtjes worden wel gewaardeerd. ,,Het zijn allemaal heel goede kroketten, het wordt heel lastig”, concludeert Robèrt.
Technische opdracht
Tijd voor de technische opdracht. In overleg met Janny besluit André dat hij iets lekkers wil bij de borrel: de bakkers mogen 10 kaasvlinders en 15 gevulde kaaskoekjes maken. Wederom een probleem voor veganistische Enzo. Er zit kaas in, dus hij kan niet proeven of hij de juiste smaak te pakken heeft. Gelukkig wil Yannis hem daarbij helpen. Mary heeft ook een probleem. De oorspronkelijk uit Schotland komende bakker weet even niet wat een vlinder is.
Lynn denkt dat er een stap wordt overgeslagen in het recept en vult de koekjes al voordat ze gebakken worden. ,,Ik volg gewoon mijn intuïtie”, zegt ze. ,,Zal je dat wel doen, Lynn”, vraagt André zich af. Later komt ze erachter dat ze verder moet lezen. ,,Niet echt mijn ding", aldus Lynn. Marieke is niet tevreden, haar kaaskoekjes zijn niet gaar. Tom had hoefijzers in plaats van vlinders, maar die brengen geluk, concludeert hij.
Met een glaasje champagne wordt er geproost voor de beoordeling van de technische opdracht. Een moeilijke opdracht. Veel is niet gaar. Robèrt ziet onder meer hondenkluifjes en uitjes. Voor Zeinab, die vorige week meesterbakker werd, waren er wel complimenten. Lynn eindigt op de laatste plek, omdat ze de oven niet had aangezet en dus slappe koekjes inleverde. Yannis wordt voorlaatste. Zeinab wint de opdracht. André concludeert na de vele mislukte baksels: ,,Dat betekent dat ik vanavond kaaskoekjes moet gaan halen in de supermarkt.”
Inhaalslag
Op dag twee moeten Lynn en Enzo een inhaalslag gaan maken met het spektakelstuk. Dat mogen ze doen met een wel heel speciale opdracht. De bakkers gaan een typetje van André namaken. Leuk, maar hartstikke moeilijk, legt Janny uit. ,,Je bent bakker, bouwer en kunstenaar tegelijkertijd.” Lynn en meesterbakker Zeinab gaan concurreren met elkaar, want ze gaan allebei voor Flip Fluitketel.
André waant zich inmiddels in een soort Sterren op het Doek. Sterren op de Bakplaat, noemt hij het zelf, terwijl hij voor de driedimensionale ervaring in het midden van de tent gaat zitten. Zeinab raakt voor het eerst in de problemen, omdat haar creatie zo groot is, dat die niet in de shockvriezer past.
Zeinab en Mary zijn de enige twee waarbij het baksel niet echt lijkt op André of een typetje. Yannis heeft gekozen voor een kunstwerk door een Picasso-versie van de pizzaman van de gastheer. Daarop kan André niet achterblijven, dus op een scooter komt hij de lunch langsbrengen: pizza.
De verjaardags-Heel Holand Bakt wordt gewonnen door Marieke. Minder goed nieuws is er voor Mary, wiens mislukte brons beeld van André haar fataal wordt. Zij moet het feestje verlaten. ,,Het was een close call”, zegt Janny. Lynn begrijpt de hint. ,,Ik dacht dat ik naar huis moest.” André grappend: ,,Dat bewaren we voor volgende week.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
17
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
PREMIUM
Deze broers willen heel Nederland aan de bonen krijgen: ‘Koffie is gewoon veel lekkerder als je het vers drinkt’
Koffie van vers gebrande bonen, dàt is de toekomst, zeggen de Rotterdamse broers Harun en Sefa Bingul. Ze timmeren met hun Brandzaak stevig aan de weg, ook buiten Nederland. Het pand in Rotterdam werd te klein, nu werken ze vanuit Vierpolders, op Voorne-Putten. -
PREMIUMKoken & Eten
Welk fruit bevat de meeste vitamine C? Tip: het zijn niet de citroenen
Wie op zoek is naar vitamine C grijpt in de fruitmand al gauw naar citrusvruchten. Waarom is vitamine C zo belangrijk? En bevatten citroenen en sinaasappels ook echt het meeste van de vitamine? -
Wat Eten We Vandaag: Amandelkoekjes met chocolate chips en rozijnen
Lactose- en glutenvrij eten en heerlijk genieten van onwijs lekkere koekjes? Probeer dan eens deze amandelkoekjes. Wij maken ze met vegan chocolate chips en rozijnen, maar je kan er bijvoorbeeld ook gedroogde mango of cranberries aan toevoegen.
-
Wat Eten We Vandaag: Baklava
Baklava: een zoete lekkernij van filodeeg en pistachenoten. De vele knapperige laagjes worden aan elkaar geplakt met suikerwater en een vulling van gemalen pistachenoten. Heerlijk als dessert of bij de thee. -
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische Spaanse bonenstoof
Dit recept is geïnspireerd op stoofgerechten uit de binnenlanden van Spanje. Bij deze vegetarische variant is gekozen voor zoete aardappel in plaats van worst. Dit geeft de bonenstoof wat meer body en een lekkere zoete smaak. Het paprikapoeder en de chilivlokken zorgen voor de Spaanse spicy touch. -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen.