De kok is verbijsterd over de naheffing.
Volledig scherm
De kok is verbijsterd over de naheffing. © Shutterstock

Franse kok krijgt naheffing 14.000 euro voor lunches in eigen restaurant

Koken & etenEen kok op het Frans-Caribische eiland Guadeloupe heeft een enorme belastingaanslag gekregen vanwege de lunches die hij dagelijks genoot in zijn eigen restaurant. Die worden beschouwd als loon in natura en had hij eigenlijk moeten aangeven. Het gaat om een bedrag van 14.000 euro.

Chef-kok Arnaud Bloquel heeft twee restaurants op Guadeloupe. In een ervan is hij al drie jaar lang vrijwel continu aanwezig, aldus een Frans vakblad rond de hotellerie. De grote terugbetaling draait om de dagelijkse lunches die volgens de overheid zo'n 107 euro per keer kosten. Bloquel zegt dat van zo'n hoog bedrag geen sprake was. ,,Ik eet pasta of een ander eenvoudig, goedkoop gerecht, net als de anderen in mijn team.”

Die maaltijden kosten zo'n 6 euro, houdt de kok vol. Maar de belastingdienst gebruikte de kosten van een gemiddelde lunch als leidraad en die prijs ligt een stuk hoger. De werkelijkheid ligt genuanceerder, zegt de kok in L’Express. ,,Zoals alle koks, bewaar ik de beste producten voor klanten.”

Lees door onder het Instagrambericht

Verbijsterd

De vermeende chique lunches kwamen aan het licht toen een beambte van de Franse overheidsinstelling Urssaf bij de kok op bezoek was. Die vroeg aan de chef waar hij at. ,,Ik eet in mijn restaurant, aangezien ik daar mijn dagen doorbreng", legde hij desgevraagd uit.

Horecabedrijven moeten maaltijden, die als loon in natura worden beschouwd, opgeven aan de belastingdienst. Nu is de kok de overheid 14.000 euro schuldig. De kok is verbijsterd. Hij keert terug naar Frankrijk, zo heeft hij aangekondigd. ,,Een eiland beperkt je ambities.” 

Een keertje goedkoop pasta eten? Deze macaronisalade is makkelijk en vult een heel gezelschap: