Geen patat of ander troosteten haalt je uit de dip, lekker eten dat ook gezond is wél
Koken & EtenVandaag is het Blue Monday: een dag die bekendstaat als een van de meest deprimerende dagen van het jaar. Veel mensen voelen zich somber. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om die winterdip tegen te gaan, van meer bewegen tot gevarieerd eten.
Eet gevarieerd en volgens de Schijf van Vijf om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, adviseert Patricia Schutte van het Voedingscentrum. ,,Probeer nieuwe groenten uit en kijk naar seizoensproducten, die zijn beter voor het milieu en vaak goedkoper. Eet ook iedere week een andere vissoort en wissel af met vlees, peulvruchten, noten of ei. Eet je helemaal geen vlees, varieer dan in peulvruchten met noten, tofu, tempeh en ei.”
,,In de winter heb je veel koolsoorten, van witte tot rode kool”, weet Schutte. ,,Maar ook broccoli en spruiten. Bieten zijn vaak het hele jaar door verkrijgbaar. Zalm, haring en makreel zijn gezonde vissoorten. Ook is het goed om dagelijks een handje ongezouten noten te eten. Kies voor een notenmix of haal iedere keer iets anders in huis, zoals amandelen, walnoten of hazelnoten. Pinda’s en 100 procent pindakaas tellen ook mee.”
Deze depri-dag los je niet op met saucijzenbroodjes en patat. Gezond eten is het advies. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 250 gram groenten te eten. ,,Eet niet alleen groenten bij de warme maaltijd. Doe bijvoorbeeld radijs op je boterham met hüttenkäse, of neem een boterham met pindakaas met komkommer”, tipt Schutte. ,,Kies ook wat vaker voor snackgroenten. Variëren helpt daarbij ook, zo leer je nieuwe smaken kennen.”
Als je onvoldoende vocht binnenkrijgt ga je je ook suf voelen. Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken
Omdat iedereen anders eet, heeft het Voedingscentrum tien voorbeeldmenu’s opgesteld. ,,Dit gaat van Hollands tot Marokkaans, Caribisch of Turks”, vertelt Schutte. ,,Deze menu’s geven voorbeelden van wat je op een dag kunt eten.”
Drink genoeg en ga naar buiten
Vergeet niet genoeg te drinken. ,,Als je onvoldoende vocht binnenkrijgt ga je je ook suf voelen. Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Dit kan water, koffie of thee (zonder suiker) zijn. Zet in de ochtend een 1,5 liter karaf water klaar, eventueel met een smaakje, zoals komkommer, appel of sinaasappel, om je op weg te helpen”, tipt Schutte.
(Tekst gaat verder onder de video)
Ook zonlicht en beweging zijn belangrijk voor het aanmaken van bepaalde stoffen om je beter te voelen. ,,Ga dus dagelijks een half uur naar buiten. Je hoeft dan niet meteen fanatiek te sporten; wandelen of fietsen kan ook. Zet voor de afleiding een vrolijk muziekje of een interessante podcast op.”
,,In het nieuwe jaar willen mensen vaak gezonder leven of afvallen. Maar aan het einde van de maand januari zie je dat dat vaak alweer wegzakt” merkt Schutte op. ,,In Mijn Eetmeter (eetdagboek van het Voedingscentrum, red.) is daarom de nieuwe tool Mijn Nieuwe Balans toegevoegd. Daarin kun je doelen stellen en geven we tips en adviezen om je doel stap voor stap te behalen.”
Probeer je vergeefs de kinderen aan de groente te krijgen? Ouders van Nu geeft tips hoe dat het handigst aanpakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Tomatenrijst met aubergine, spinazie en witte kaas
Grote kans dat je tomatenrijst weleens bent tegengekomen op een menukaart in Griekenland. Het wordt vaak gecombineerd met souvlaki of witvis. Maar je kunt het ook als hoofdgerecht serveren met aubergine, spinazie en witte kaas. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMmet video
Ovenbitterbal is níét gezonder dan een gewone bitterbal, en nog 12 feiten
Hij is rond, krokant en precies honderd jaar. Vlak vóór de Dag van de Bitterbal - ja, die bestaat- vertelt culinaire expert/fan Wanda van der Linden alles wat je erover weten wil. -
Zwitserse berg mag niet meer worden afgebeeld op chocoladereep Toblerone
De herkenbare verpakking van een Toblerone-chocoladereep zal er binnenkort anders uitzien. De Zwitserse berg Matterhorn mag er namelijk niet meer op worden afgebeeld, melden Zwitserse media. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
-
PREMIUM
Als vleesliefhebber meedoen aan vleesloze week: ‘Voorzichtig vertel ik het mijn slager’
Het lijkt de baas wel een leuk idee. Vleesverslaafde verslaggever doet mee met de Nationale week zonder vlees & zuivel en brengt daarvan dagelijks verslag uit. Maar waarom hij?Breda -
-
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit zijn de lekkerste stroopwafels uit de supermarkt: bros van buiten, smeuïg van binnen
De stroopwafel is de populairste koek van Nederland. Niet alleen bij toeristen, ook wijzelf lusten hem graag bij de koffie of thee. Iedere supermarkt heeft zijn eigen merk in het schap. Welke is de lekkerste? -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.