Geen plastic zakjes meer bij groente en fruit: zo vervoer je het zonder schade
Steeds minder supermarkten hebben standaard een houder waar je gratis een plastic zakje kunt pakken voor je witlofstronkjes, je peren en je penen. Hoe krijg je ze dan veilig thuis?
Lidl heeft zijn Lidl Green Bag al sinds 2018. Albert Heijn en Aldi maakten ook een eind aan de gratis plastic zakjes op de groente- en fruitafdeling.
Goed nieuws, vindt Elisah Pals van Zero Waste Nederland, een burgerbeweging die zich hardmaakt voor het terugdringen van afval. ,,Het is een sterk signaal dat supermarkten afgeven en daar zijn we heel blij mee.” De vraag is: hoe vervoer je dan je penen en je bloemkool? ,,Het is helemaal niet zo moeilijk", zegt Pals. ,,Albert Heijn laat zien dat het kan door herbruikbare zakjes te introduceren. Die kun je ook al een tijd bij Lidl kopen.”
1. Neem fruit en groente los mee
,,Appels of mandarijnen kunnen ook zo op de band", aldus Pals. ,,Dus vraag je altijd af of het wel nodig is om er iets omheen te doen.”
2. Gebruik herbruikbare zakjes of tasjes
,,AH geeft ze de eerste periode gratis weg bij de boodschappen, daarna zijn ze 30 cent per stuk. Eerlijk gezegd doe ik meestal boodschappen op de markt. Ik neem altijd zakjes en netjes mee.
3. Wees voorbereid
Zorg dat je altijd tasjes, zakjes of netjes in je auto of fietstas hebt liggen. Of in je rugzak. ,,Als je onderweg van je werk naar huis rijdt en nog even stopt bij de supermarkt, dan kun je ze meteen meenemen.”
4. Gebruik zakjes van natuurlijke materialen
,,Ik gebruik netjes van katoen. De netjes bij AH zijn van nylon, die geven weer microplastics af. Veel zakjes zijn nog steeds van kunststof. Ik kies een natuurlijke vezel: katoen of linnen. Die zakjes zijn ook makkelijk te repareren als er een gaatje in komt. Dan heb je er nog langer plezier van.”
5. Neem je eigen broodzakken mee
,,Bij de bakker, de broodkraam op de markt en zelfs ook bij de supermarkt kun je vragen of het brood in je eigen broodzak mag in plaats van in een plastic zak. Gewoon even vragen aan een medewerker als je onverpakte broden ziet liggen.”
6. Vul je eigen potjes en bakken
,,Je kunt ook op veel plekken je eigen potten en bakjes vullen, zoals bij supermarkt Pieter Pot. Ook bij andere supermarkten komen meer mogelijkheden om producten zonder verpakking te kopen. Zo is Albert Heijn ook bij een vestiging in Rotterdam begonnen met een proef.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 26 april 2021. Deze versie is aangepast aan de actualiteit.
Leven zonder afval? Het kan, zo laat Martine Haitjema-Bauhuis uit Losser zien in deze video:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Mosterdsoep met spek
Mosterdsoep is een echte klassieker. Heerlijk als tussendoortje, lunch of voorgerecht. In deze soep is gekozen voor Groninger mosterd: een grove mosterdvariant die goed samengaat met spek. Door de toevoeging van aardappel kan de soep gegeten worden als volwaardige maaltijd. -
Koken & Eten
Deze TikTok-foodhack maakt broccoli snijden eenvoudiger (en schoner)
Een rauwe broccoli in stukjes snijden kan een beproeving zijn. De groentestukjes vliegen door de druk van het mes alle kanten op en je keuken is een rommeltje. Een Britse vrouw heeft op TikTok een trucje gedeeld waarmee je de broccoli volledig intact houdt én een puinhoop op je keukenblad vermijdt. -
Koken & Eten
Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Een van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet? -
Koken & Eten
Ramen groeit nog steeds in populariteit: ‘Europeanen denken vaak: huh, wat eenvoudig’
Vijf jaar geleden waren ze op één hand te tellen: ramen-restaurants. Nu wordt de Japanse soep, bekend om zijn spettergevaar, in heel Nederland geserveerd. Eén verklaring voor de opmars van de slurpnoedels volgens het jubilerende Takumi: ‘Ze scoren op social media.’ -
Wat Eten We Vandaag: Koffie-cupcakes met walnoten
Koffieliefhebbers opgelet: aan deze luchtige cupcakes voegen we espresso toe. Niet alleen aan het beslag, maar ook aan de zoete botercrème. Het toevoegen van walnoten geeft een extra knapperige bite.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer