Geld besparen: zo gooi je veel minder kostbaar eten weg
Koken & EtenVoedselverspilling is makkelijk te voorkomen. In het boek Zero waste koken voor dummies leer je de basisprincipes om hiermee om te gaan. Van restjes gebruiken tot lelijke producten kopen en composteren: dit zijn de leukste tips.
1. Koop alleen wat je gaat gebruiken
Simpel maar effectief: als je in de supermarkt loopt, bedenk dan goed welke producten je daadwerkelijk gaat gebruiken. Stel jezelf vragen als: wat gooi ik vaak weg? Waarvoor heb ik dit nodig? Hoe en wanneer ga ik het gebruiken? Als je het antwoord op de laatste vraag niet weet, of je gaat het deze week niet eten, dan hoef je het nog niet te kopen.
2. Benut snijsels en restjes
Door restjes te gebruiken en af en toe voor meer dagen te koken, kun je tijd én geld besparen. Het karkas van een gebraden kip kun je bewaren en samen met het groenteafval in een grote pan met water tot bouillon koken. Ga je buiten de deur eten? Vraag het personeel of ze de restjes van je bord kunnen inpakken, om het op die manier opnieuw te gebruiken.
Van citroenschillen kun je gesuikerde citrusschillen maken, het vocht uit een blik kikkererwten kun je opkloppen voor een whiskey sour. Op die manier kun je een zero waste-mocktail of -cocktail maken. Met de pekel uit een potje augurken kun je een saus of soep op smaak brengen.
3. Koop lelijke producten
Supermarkten hebben vaak een hoek met afgeprijsde producten waar de ‘lelijke’ of imperfecte producten liggen. Door deze producten te kopen ga je voedselverspilling tegen en bespaar je ook geld.
4. Lees de instructies van apparaten en richt je koelkast en vriezer goed in
In de handleiding of instructie van je koelkast of vriezer staan vaak goede tips, lees die dus goed door. Sommige producten bewaar je uit gewoonte in de voorraadkast, maar blijven langer goed in de koelkast. Veel ingevroren producten kun je zes maanden (of langer) bewaren, je kunt ze dus altijd invriezen tot je tijd hebt om ze te bereiden.
Controleer je koelkast wekelijks: schuif etenswaren die als eerste op moeten naar voren en leg de producten met de kortste datum bovenop. Bekijk de ingrediënten die je in de koelkast hebt liggen en bedenk wat je er vandaag of morgen mee kan maken. Maak ruimte in de koelkast waar je producten bewaart die snel op moeten en controleer je producten regelmatig op bederf.
5. Maak een composteerstrategie
Door je voedselresten te composteren heb je minder afval én geef je jouw tuin een oppepper. Fruit- en groenteafval en koffiedrab uit de keuken zijn ‘groen’, net als gras. Tot bruin materiaal behoren eierschalen, karton, kranten, takjes of herfstbladeren. Als je een emmer op het aanrecht of in de buurt van je afvalemmer zet, kun je makkelijker aan composteren denken.
6. Laat je eten weer groeien
Verschillende producten kun je opnieuw laten groeien, zodat je ze nog een keer kunt eten. Denk aan een avocadopit, een aardappel met uitlopers, (bos)ui, prei en knoflook. Ook bleekselderij kun je laten ontkiemen en wortel, pastinaak en rode biet groeit ook weer aan. De onderkant van een sla kun je in het water zetten om de blaadjes weer te laten groeien, of in de aarde zetten als de worteltjes groot genoeg zijn.
7. Maak je eigen kruidentuin
Door je eigen verse kruiden te maken bespaar je geld, en je hoeft alleen te gebruiken wat je nodig hebt. Je kunt een kruidentuin onderhouden, maar het kan ook op de vensterbank. Peterselie en munt zijn makkelijk te kweken, basilicum heeft wat meer zorg nodig. Koop een klein plantje in het tuincentrum en lees de instructies op het label zorgvuldig. Of koop een kruidentuinkit, hier zit alles al in wat je nodig hebt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Dit is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier
-
PREMIUM
‘Zonder sla is een maaltijd niet compleet’: probeer deze drie maaltijdsalades eens!
Niemand weet meer precies wanneer, maar ineens was hij daar: de maaltijdsalade. En qua dressings maken chef-koks zich er niet meer met een jantje-van-leiden van af. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Wat Eten We Vandaag: Wrap met sticky aubergine en sriracha mayonaise
Deze wraps met sticky aubergine zijn een leuke vervanger voor vlees. Je maakt de wraps af met sla, komkommer en een zelfgemaakte sriracha mayonaise. Makkelijk om te maken en binnen een half uur op tafel. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Wat Eten We Vandaag: Citroen-witte chocolade kwarktaart bites
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Krokante Parmezaan aardappeltjes met chipolata worstjes
Toe aan een makkelijke AVG-maaltijd? Kies dat voor dit lekkere recept, waarbij de oven het meeste werk doet. De aardappeltjes worden lekker krokant vanbuiten, terwijl de binnenkant zacht blijft. Heerlijk in combinatie met de runderchipolata worstjes en broccoli. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’