Gezonde maaltijden uit de airfryer? Deze diëtiste zegt dat het kan
Koken & etenIn het zeer populaire alternatief voor de frituur, de airfryer, bakken veel mensen alleen frietjes. Maar je kunt er ook andere vetarme gerechten in bereiden, zegt de Amerikaanse diëtiste Dana Angelo White. Ze stelde een kookboek samen over gezond koken met de airfryer.
Delen per e-mail
De heteluchtfriteuse is in enkele jaren tijd een geliefd keukenhulpje geworden bij velen. Daarom verschijnen er steeds meer kookboeken over koken met de airfryer, zoals dat van Pieter van Konijnenburg die zijn boek in eigen beheer uitgaf.
Je kunt er vreemde en onverwachte gerechten mee maken, zoals frikandelsushi en paella, maar gebruik hem ook eens om gewoon iets gezonds te maken, suggereert diëtiste Dana Angelo White. De Amerikaanse diëtiste bracht twee jaar geleden het Healthy Airfyer Cookbook uit, dat nu in het Nederlands is verschenen. White schrijft in haar voorwoord dat koken met je airfryer sowieso al gezonder is dan frituren en bakken omdat minder vet nodig is. Bovendien krijgen je gerechten wel dat knapperige van frituren dat je eten zo lekker maakt.
In het boek geeft White recepten voor ontbijt (van frambozen-yoghurtcake tot huevos rancheros), hoofdgerechten (gevulde paprika's, panpizza, pittige kippenvleugeltjes) maar ook bijgerechten zoals frietjes en maisbrood. Bij de snacks staan mini-donuts en chocoladetaartjes. Hieronder drie recepten uit het boek.
Eiermuffins met paprika & rode ui
Over dit gerecht schrijft White: ‘Deze eiermuffins smaken als een echte maaltijdomelet, maar zonder het vettige van boter of olie. Je kunt elke combinatie van groente en kaas gebruiken.’
Ingrediënten
4 grote eieren
½ paprika, fijngehakt
1 el fijngehakte rode ui
¼ tl grof zout
¼ tl versgemalen zwarte peper (plus extra voor erbij)
2 el geraspte cheddar (of belegen kaas)
Bereiding
1. Verwarm de airfryer voor op 200 °C.
2. Klop de eieren los in een grote kom en roer de paprika, ui, het zout en de peper erdoor.
3. Vet twee soufflévormpjes (van 7,5 cm doorsnede) in met bakspray en verdeel het eimengsel erover. Zet ze in de mand van de airfryer en bak ze 8 minuten.
4. Haal de mand uit de airfryer en strooi 1 eetlepel geraspte kaas over elke portie. Bak ze nog 2 minuten.
5. Haal de vormpjes uit de airfryer, zet ze op een rooster en laat de eiermuffins 5 minuten afkoelen. Haal ze uit de vormpjes, zet ze op een bord, bestrooi ze met zwarte peper en serveer.
Zoetzure zalm
Zalm zit vol gezonde omega 3-vetzuren en is terecht geliefd vanwege de voedingswaarde. In slechts 20 minuten kun je genieten van deze zoetzure zalm.
Ingrediënten
60 ml sinaasappelsap (liefst vers geperst)
1 el zoutarme sojasaus
1 el ketchup
1 tl rijstazijn
1 tl honing
1 tl maïzena
2 zalmmoten (à 150 g), met huid
snufje grof zout
snufje versgemalen zwarte peper
Bereiding
1. Verwarm de airfryer voor op 180 °C.
2. Klop het sinaasappelsap, de sojasaus, ketchup, rijstazijn, honing en maïzena in een magnetronkom door elkaar. Verhit het mengsel 1 minuut op de hoogste stand in de magnetron en roer de saus door tot deze bindt. Schenk de helft van de saus in een kommetje en bewaar dit voor het serveren.
3. Vet de airfryermand in met bakspray. Bestrooi de zalm met zout en zwarte peper en leg een moot op de huid in de mand. Bak 5 minuten.
4. Haal de mand uit de airfryer en bestrijk de zalm met de helft van de saus, maar draai de moot niet om. Bak hem nog 5 minuten. Herhaal met de andere moot.
5. Haal de zalm uit de airfryer, leg hem op een bord en serveer warm. Geef de rest van de saus erbij als dip.
Asperges met knapperige prosciutto
Serveer dit fingerfood als hapje vooraf of als eerste gang. Je gasten zullen versteld staan. Koop dunne asperges en dunne plakken prosciutto.
Ingrediënten
12 dunne groene asperges (verwijder de houtachtige uiteinden)
24 dunne plakjes prosciutto
Bereiding
1. Verwarm de airfryer voor op 180 °C.
2. Wikkel elke asperge in 2 plakjes prosciutto.
3. Vet de airfryermand in met bakspray en leg er 2 tot 3 asperges in. Bak ze 4 minuten. Herhaal met de overige asperges.
4. Haal de asperges uit de airfryer en laat ze voor het serveren 5 minuten afkoelen op een rooster.
Liever lui dan moe? Probeer de airfryergerechten van Pieter:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Barista bedient klant zonder masker niet: zij nagelt hem aan schandpaal en hij krijgt ‘fooi’ van 87.000 euro
Geen mondmasker dragen en daarom als klant in de Starbucks geweigerd worden? Schande, vond Amber Lynn Gilles uit het Amerikaanse San Diego. De jonge vrouw nagelde de barista publiekelijk aan de schandpaal. Die actie pakte voor de barista uiteindelijk bijzonder goed uit. -
Wat Eten We Vandaag: Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
Krijg je dagelijkse portie groente binnen met dit heerlijke recept. Deze gekruide gehaktballetjes worden bereid met een lekkere variatie aan groenten, te weten tomaat, courgette, paprika en aubergine. -
PREMIUM
Raymon en Marchiano lanceren eigen jenever: ‘Oubollig? Als opa en oma het drinken, drinkt iedereen het’
Ze gaven zichzelf een jaar de tijd om 1250 flessen te verkopen. Binnen tien dagen waren ze op. De jenever Barak’51 van twee Leerdamse vrienden blijkt niet alleen binnen de Molukse gemeenschap een schot in de roos. ‘Ook bij mensen die zeggen dat ze geen jenever lusten.’ -
PREMIUMVoor jou getest
Deze olijfolie uit de supermarkt komt als beste uit de test
Olijfolie is gezond, overal voor te gebruiken én lekker. Met name extra vierge: maagdelijke olie van de hoogste kwaliteit. Proef je dat ook in de flessen uit de supermarkt? -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen.
-
Wat Eten We Vandaag: Romige pasta met kipfilet in parmaham
De combinatie van pasta en kip is altijd goed! In dit recept is de pasta heerlijk romig door de toevoeging van roomkaas. De kip heeft een lekkere twist doordat deze is gewikkeld in parmaham. Deze heerlijke pasta staat binnen no-time op tafel. -
PREMIUMKoken & eten
Eten onderweg: ‘Naast me at iemand kippenbouten uit een mandje, dat vond ik zo leuk’
Wat aten Napoleons soldaten? En waar is een picknick meer dan een paar kleffe boterhammen? Culinair historicus Charlotte Kleyn onderzocht voor haar boek het eten van reizigers, toen en nu. Ze gluurde ook in broodtrommels. ,,Wat we eten onderweg, zegt uiteindelijk iets over een eetcultuur.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Zoete aardappelstamppot met spinazie
Zin in een lekkere én makkelijke maaltijd? Deze zoete aardappelstamppot met spinazie heb je zo op tafel staan en is supersimpel te maken. De stamppot wordt afgetopt met tomaatjes, olijven en witte kaas; een heerlijk vegetarisch gerecht.