Grolsch bierbrouwerij.
Volledig scherm
Grolsch bierbrouwerij. © Carlo ter Ellen DTCT

Grolsch gaat biertanks leegpompen bij horeca

Bij de brouwerij van Grolsch ligt sinds deze week de productie van tankbier en fusten volledig stil. De brouwer kan door het verbod op evenementen en horeca nauwelijks nog grotere partijen bier kwijt. Vrachtwagens gaan deze week zelfs aangebroken tankbier terughalen.

De lijn waarop normaal gesproken in hoog tempo fusten en tankbier worden afgevuld, ligt nu helemaal stil. Dat zal de komende weken niet veranderen, nu het verbod op evenementen en bijeenkomsten is doorgetrokken tot 1 juni. Grolsch is hoofdleverancier van veel grote evenementen en festivals. De corona-maatregelen laten ook in de festival-branche diepe sporen na.

Unieke situatie

Glaasje Grolsch
Volledig scherm
Glaasje Grolsch © Carlo ter Ellen DTCT

Voor Grolsch is de situatie zelfs zo uniek, dat deze week lege vrachtwagens de regio in trekken om aangebroken tankbier terug te halen dat anders over de datum raakt. Een koelwagen pompt de biertanks bij grotere horecazaken leeg, nu ze toch geen druppel meer verkopen. Grolsch kan grondstoffen uit het teruggehaalde bier mogelijk nog verwerken.

De verkoop van kratbier is de laatste weken wel toegenomen, meldt Grolsch. “We zien op korte termijn een lichte verhoging, maar verwachten niet dat dit structureel zal zijn. Per saldo zien wij een forse daling in onze bierverkopen”, zegt woordvoerder Koert van ‘t Hof.

Hulp voor horeca

Een crisisteam overlegt dagelijks over de situatie en ontwikkelingen bij de Boekelose brouwer, waar zo’n 600 mensen werken. Vorige week kondigde Grolsch al aan horecazaken financieel de ruimte te geven tijdens de corona-crisis. Grolsch-afnemers krijgen één tot twee maanden respijt bij het betalen van huur en leningen. Grolsch heeft duizenden café’s, bars en restaurants als klant, veel daarvan zitten in ‘schoorsteenregio’ Twente en Achterhoek.

Daarnaast ondersteunt Grolsch ook kleinere initiatieven zoals het doneren van hoog alcoholisch bier aan een kleinere brouwerij die hier desinfecterende handgel van maakt voor lokale zorginstellingen.

Gijsbert zal er niet mee zitten dat hij geen Grolsch kan krijgen in de kroeg. Hij spaart alles van Grolsch, maar drinkt het niet: