Vis eten is minder belastend voor het milieu dan vlees eten.
Volledig scherm
Vis eten is minder belastend voor het milieu dan vlees eten. © Shutterstock

Haring en zalm beter voor milieu dan vegaburger

Koken & etenWie tijdens de Week zonder Vlees de steak of het kipkluifje links laat liggen kan deze het beste vervangen door noten of haring. Uit een nieuwe berekening van Milieu Centraal en Sintef blijkt dat die eiwitrijke producten minder belastend voor het milieu zijn dan een vleesvervanger met kaas.

De infografic, die Martien Visser, Lector Energietransitie Hanzehogeschool/Entrance, vandaag op zijn Twitteraccount zette, laat zien dat een lamsbout het milieu het meest belast. Per kilo zorg je daarmee voor 51 kilogram CO2-uitstoot. Op de tweede plek komt de steak. 

Minder vervuilend dan vlees van herkauwers is kip en varkensvlees, maar nóg beter zijn haring, zalm en noten.

In de Week zonder Vlees, die maandag is begonnen en waar zo'n 52.000 mensen aan meedoen, eten veel mensen geen vlees. De infografiek laat zien hoe de deelnemers het best een vervanging kunnen zoeken als het gaat om hun eigen CO2-voetstap. 

Juist in de vleesloze week spelen supermarkten in op vleesvervangers. Albert Heijn heeft producten als vegabiefstuk en Kips Vegapaté afgeprijsd. Bij Plus zijn vleesvervangers 1 plus 1 gratis. Aldi heeft balletjes en wokreepjes met 25 procent korting. 

Je hoeft vis niet te laten staan, concludeert het Nederlands Visbureau uit de infografiek. ,,We zien in deze Week zonder Vlees bevestigd dat de initiatiefnemers onterecht en passant een pleidooi voeren voor een week zonder vlees én vis. Dat juist vis de eerste twee plaatsen op de klimaatladder van minste CO2-emissie innemen, is des te opmerkelijker", aldus Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau. ,,Ik zeg daarom: ‘eet vis, gezond voor mens én milieu’.’’

Op de bevindingen wat betreft vis gaat Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Week zonder Vlees, niet in. Maar deze statistieken laten volgens haar prima zien dat vlees minder duurzaam is dan vega. ,,Wij proberen in deze week mensen natuurlijk vooral te inspireren om vegamaaltijden te eten.’’ 

In deze pasta  pesto zit geen vlees, wel kaas.