Het is weer krokettendag! Hieraan herken je de lekkerste exemplaren
Koken & etenHet is vandaag voor de zesde keer Nationale Krokettendag. Reden om de kroket onder de loep te nemen. Hoe herken je een goed exemplaar? En biedt een hogere prijs garantie voor een hogere kwaliteit?
Delen per e-mail
Het was een slimme zet van de Amsterdamse uitgever Nijgh & Van Ditmar, om in 2014 de negende dag van oktober uit te roepen tot Nationale Krokettendag. Het was de dag dat het grote krokettenboek verscheen van de legendarische culinair auteur Johannes van Dam. Het idee sloeg aan, want sindsdien danken veel mensen op deze dag de hemel dat er gefrituurde rolletjes ragout bestaan.
Het korstje moet niet te dik zijn en niet te dun
Hoe je een goede kroket maakt, dat heeft Van Dam precies beschreven in zijn boek over de lekkernij (hij hield er erg veel van). Wie de puf niet heeft om ze te maken, maar ze wel graag eet: hoe herken je een goed exemplaar?
,,Voor een goede kroket is een krokant korstje belangrijk", vindt Dennis van Asselt, snackexpert van Snackkoerier. ,,Dat korstje moet niet te dik zijn en niet te dun.”
Verder moet de vulling de juiste structuur hebben. ,,Die moet smeuïg zijn. Hij mag niet uit elkaar vallen. In een restaurant doen ze er extra veel gelatine in. Dat is handig als je ze rolt. Dan is de vulling hard en kun je makkelijk rollen. Als de kroket warm is, wordt de gelatine zacht. Die vloeit dan mooi uit over je bord", aldus Van Asselt. ,,Maar als je op straat loopt of je eet een kroket in de auto, zoals ik wel doe, dan moet je dat natuurlijk niet hebben.”
Nepvlees
Dan de smaak. ,,Een goede kroket heeft een bouillonsmaak. En een klassieke kroket heeft natuurlijk vlees: blokjes of draadjes.” Niet dat een vegetarische variant per se slecht is, aldus Van Asselt. ,,Er zijn er ook met nepvlees erin die lekker zijn. Ze worden steeds beter.”
En de prijs, is een hoge prijs een goede indicator voor een prima-de-luxe kroket? ,,Niet per se. Maar je ziet wel dat een goede cafetaria vaak meer soorten op het menu heeft staan. En een goede ondernemer wijst de klanten op de luxekroket. Dat die variant van pak 'm beet 2,20 euro meer vlees bevat. Maar of die lekkerder is dan de andere: dat is persoonlijk.”
In Den Haag werd er vandaag gesmuld met een traditionele kroket.
Groentegoeroe Yotam Ottolenghi biechtte eerder dit jaar bij Jinek op ook dol te zijn op onze nationale lekkernij:
Verder in het nieuws
-
Albert Heijn past misleidende producten aan na nominatie voor Gouden Windei
Albert Heijn heeft toegezegd twee producten aan te passen nadat de supermarktketen door Foodwatch is genomineerd voor het Gouden Windei 2019, de verkiezing van het meest misleidende voedingsproduct van het jaar. Het gaat om seizoensgroenten en de kaasspread. -
Sergio Herman opent derde restaurant in Antwerpen
‘Le Pristine’, zo zal het nieuwe restaurant van Sergio Herman heten. Na Frites Atelier en sterrenrestaurant The Jane opent de Nederlandse kok binnenkort een derde restaurant in Antwerpen, in de Lange Gasthuisstraat. De opening van Le Pristine staat gepland voor midden april. -
Koken & eten Dit is waarom AH en Jumbo hun sintlekkers nu al in de uitverkoop gooien
De sint is het land nog niet uit of supermarkten Jumbo en Albert Heijn willen al van hun sinterklaassnoepgoed af. Waarom is dat? -
Koken & eten Lichaamstemperatuur kan sleutel zijn tot succes bij het afvallen
Het mechanisme in je hersenen dat ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur op peil blijft, kan je ook helpen om sneller gewicht te verliezen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek bij muizen door wetenschappers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Scripps Research. -
PREMIUM
Pand van driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen definitief in de verkoop
Het pand waar nu nog driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen zit gevestigd, wordt definitief verkocht. Dat zegt mede-eigenaresse Kim Veldman. Haar partner en chefkok Jacob Jan Boerma kondigde eerder aan na 17,5 jaar definitief te stoppen met De Leest.
-
Meer supers over op kipvleeswaren met keurmerk
Steeds meer supermarkten stappen over op een huismerk kippenvleeswaren met een dierenwelzijnskeurmerk. Voor Wakker Dier geldt dit keurmerk als ,,ondergrens voor vleeswaren”. -
Wat Eten We Vandaag: Apple crumble in een gourmetpannetje
Apple crumble: het ideale toetje in een gourmetpannetje. Tip: geen kaneelsuiker in huis? Meng dan 1 tl kaneel met 4 el kristalsuiker. -
Koken & eten 'Uitvinder’ eendenborst (84) overleden
De Franse chef-kok die eendenborst wereldwijd beroemd maakte als delicatesse is niet meer. André Daguin overleed op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Auch.