Hoe lang blijven kliekjes goed?
Het is altijd moeilijk in te schatten voor hoeveel personen een gerecht precies is en vaak blijft er veel eten over. Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden, zoals Chinees. Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren?
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer. Ingevroren kunnen producten tot drie maanden worden opgeslagen.
In Amerika zijn de voorschriften coulanter. Zo geeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw als advies drie tot vier dagen aan te houden als bewaartijd voor gebakken kip en vlees en pizza en zelfs drie tot vijf dagen voor ei, tonijn en macaroni-salade. Dit wordt echter afgeraden door het Voedingscentrum. Voor gedetailleerde bewaartijden biedt het adviesorgaan hulp met zijn bewaarwijzer.
Het betreft hier echter adviezen en daarom is het altijd belangrijk zelf te beoordelen of het eten nog houdbaar is. Bij twijfel is het verstandiger om weg te gooien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Ook Bulgaar krijgt straks visstick mét vis
Eten en drinken zijn over een paar maanden in Midden- en Oost-Europa gegarandeerd net zo lekker en gezond als bij ons. Nog dit voorjaar komt er een einde aan het 'dumpen' van producten van inferieure kwaliteit, belooft Eurocommissaris Vera Jourová. -
Koken & Eten
Sander is chocolatier in Venezuela en legt uit hoe je bonbon eet: ‘Kauwen is als knisperend vuurwerk’
Zijn handen werken dagelijks met de beste cacao in de wereld. De Nederlander Sander Koenen (50) zorgt als chocolatier in de Venezolaanse hoofdstad Caracas voor tropische verrassingen. ,,Het is hier nog echt een ambacht.” -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen. -
PREMIUMKoken & Eten
Waarom mannen vaker bier drinken dan vrouwen? ‘Bierprofessor’ Leendert Alberts weet het
Het eerste biertje dat hij op zijn 18de dronk, daar vond hij ‘niets aan’. Inmiddels weet de 56-jarige Leendert Alberts alles van de Nederlandse biergeschiedenis en is zijn bijnaam ‘de bierprofessor’. -
Met kliekjes lunchen, minder mailen en nog 8 tips hoe je zelf 'groen' doet op kantoor
Vooral bedrijven kijken in de Week van de Circulaire Economie (15-19 januari) naar hun milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen. Maar als werknemer kun je daaraan ook zelf je steentje bijdragen, schrijft Intermediair. Bijvoorbeeld met vintage lunches en vermalen jeans.