Horeca worstelt nu het kouder wordt: wel of geen heater aan of een extra energietoeslag?
De heater op het terras aan of uit? Een toeslag rekenen voor de hoge energierekening? Nu het kouder wordt en de kosten stijgen, groeit de worsteling bij horecaondernemers.
Op het terras van horecabaas Rob Baltus van De Nadorst in Blokker gaan de heaters deze winter niet meer aan. Liever stookt hij het binnen goed warm dan buiten. ,,Het ziet er nog steeds gezellig uit buiten met een haardvuur. Wie wil kan natuurlijk naar buiten om te roken, maar met deze temperaturen zullen sowieso weinig mensen voor hun plezier buiten blijven zitten.”
Net als veel ondernemers heeft de horecaman de kosten flink zien stijgen. De temperatuur lager zetten was voor hem geen optie. ,,Nee hoor we hebben geen moment getwijfeld. De kachel gaat hier vol aan en de open haard ook. Vanochtend nog werd ik gebeld door een meneer die vroeg of we de open haard aan hadden en dat hij dan graag met zijn vrouw vanmiddag een wijntje komt drinken. Er zijn ook horecagelegenheden waar het zo fris is dat je bijna je jas aan moet, daarmee jaag je je gasten weg. Dat willen we niet.”
Om alle kosten te kunnen blijven betalen heeft hij recent de prijzen met 10 procent verhoogd. Zijn gasten heeft hij er niet over gehoord. ,,En we zitten nog net zo vol", voegt hij eraan toe.
Energietoeslag
In plaats van de prijzen te verhogen kiezen sommige ondernemers er ook voor om een tijdelijke energietoeslag in te voeren. Zoals eigenaar Oskar Heijdelberg van pastaketen Spaghetteria, met verschillende vestigingen in het land. Gasten betalen nu een energietoeslag van 1,50 euro.
,,Als je de prijzen eenmaal hebt verhoogd, ga je die in de praktijk eigenlijk nooit meer verlagen. Wij willen de boel niet bedonderen op het moment dat de energieprijzen weer dalen. Dus zodra het kan, laten we de energietoeslag weer vallen”, zei hij recent tegen het Parool. Hij voegde eraan toe dat de extra inkomsten maar zo’n 60 procent van de gestegen energieprijzen dekken. De meeste gasten hebben begrip voor de maatregel, meent de ondernemer.
Dat beeld deelt Johan de Vos, uitbater van het Bredase café Boerke Verschuren, en tevens voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Breda. Hij merkt dat veel ondernemers worstelen wat ze moeten doen: tijdelijk een energietoeslag rekenen, de prijzen verhogen, heaters aan of uit of een nieuw energiecontract afsluiten. ,,Zeker nu het kouder wordt, begint het te leven.”
Toeslag voor heaters
Een toeslag rekenen voor het aanzetten van de heaters zoals een Belgisch café in Borgerhout doet, zou De Vos zeker afraden, omdat het gasten weg kan jagen. Of er in Nederland cafés zijn die al zoiets hebben ingevoerd, weet hij niet, maar hij weet wel dat meer hotels en restaurants zoals Spaghetteria een extra energietoeslag in rekening brengen.
,,Als je bijvoorbeeld een hotel hebt met 150 kamers en die kamers allemaal moet verwarmen, dan begrijp ik wel dat je iets extra’s wilt rekenen. Tegelijkertijd snap ik de twijfel, maar ik denk dat je zo transparant mogelijk moet zijn naar je gasten.”
Zelf rekent hij geen extra toeslag en het heaters op het terras kunnen gewoon aan. Buiten moet het net zo aangenaam en gezellig kunnen zijn als binnen in zijn café, klinkt het. ,,Er zijn mensen die er anders over denken en vinden dat we stoken voor de buitenlucht. Maar ik denk dat we mensen die buiten een sigaretje willen roken die mogelijkheid gewoon moeten bieden.”
Eerder dit jaar heeft hij zijn gasheaters vanwege de hoge gasprijzen vervangen door elektrische, dus dat scheelt iets in de portemonnee. En hij heeft meer maatregelen genomen om zijn energierekening te drukken. Zo gaat nog maar één frituur aan in plaats van twee, de oven staat wat minder lang aan en de verlichting is led geworden. ,,We zitten in een pand uit 1600 dus isoleren valt niet mee, maar we doen wat we kunnen”, voegt hij eraan toe. De Vos is allang blij dat de buitentemperatuur de afgelopen maanden zo aangenaam is gebleven en hoopt dat het met de kou de komende maanden meevalt.
Baltus van De Nadorst uit het Noord-Hollandse Blokker is blij dat hij vanaf januari tot en met begin februari dicht is. Die keuze had hij eerder dit jaar al gemaakt, mede om het personeel wat extra vrijaf te gunnen. ,,Dat blijkt nu wel erg goed uit te komen, ik zag dat dat doorgaans de koudste weken van het jaar zijn.”
Bekijk hier onze video’s over de energiecrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Koken & Eten
Liefhebber Eke proefde duizenden snacks en selecteerde de zes gekste combinaties
Hou jij van gekke combinaties als je iets lekkers smikkelt? Brood met chips of mandarijnen met mosterd? Eke Bosman test al jaren snacks in ons land en koos voor deze site snacks die bizar klinken maar vaak verrassend lekker zijn. -
Koken & Eten
Geen patat of ander troosteten haalt je uit de dip, lekker eten dat ook gezond is wél
Vandaag is het Blue Monday: een dag die bekendstaat als een van de meest deprimerende dagen van het jaar. Veel mensen voelen zich somber. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om die winterdip tegen te gaan, van meer bewegen tot gevarieerd eten. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Wat Eten We Vandaag: Stoofpotje van tempeh
Een lekker stoofpotje met rundvlees of kip is altijd goed, maar waarom zou je niet eens een vegetarische variant proberen? Dit stoofpotje met tempeh is om van te smullen en rijk van smaak door de laurier, tijm en rode wijn. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Geen vlees eten echt niet ongezond, zegt deze diëtist: ijzer zit ook in boerenkool en spinazie
Voor veel mensen is januari hét moment om gezonder en bewuster te gaan eten, met meer groenten en minder vlees. Lobke Faasen, plantaardig diëtist, vertelt hoe je dat aanpakt. -
Kaas is gezond voor je blijkt uit nieuwe studie, toch wordt Schijf van Vijf niet aangepast
Het eten van kaas is niet slecht voor je. Dat blijkt uit studies die in Amerika zijn gepubliceerd. Zelfs volvette kaas heeft meer gezondheidsvoordelen dan -nadelen, stellen de experts. Kaasmakers en -handelaren in het Groene Hart zijn blij maar de Schijf van Vijf wordt niet aangepast.