Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Koken & EtenVeel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
Dat we in eigen keuken regelmatig voedselvergiftiging oplopen, kwam zeer duidelijk naar voor in een studie die eind 2022 uitgevoerd werd door de U.S. Department of Agriculture’s Food Safety and Inspection Service (FSIS) – de Amerikaanse tegenhanger van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Voor dat onderzoek werd aan 371 mensen gevraagd om in hun keuken een kalkoenpasteitje te bereiden. Ook moesten ze een verse, voorverpakte salade bij dat gerecht serveren. De opdracht was: kruid alles voldoende en gebruik daarvoor de kruidenpotjes met basilicum, peper en zout.
Wat de proefpersonen niét wisten: de kalkoen was geïnoculeerd. Dat is de wetenschappelijke term voor het enten van bacteriën en schimmels op voeding. Ze deden dat met MS2, een onschadelijk micro-organisme dat sporen nalaat op snijplanken, messen, het aanrecht én in kruidenpotjes. ,,Dit is een onschuldige tracer die regelmatig wordt toegevoegd aan voeding”, legt Dominique Vandijck uit, adjunct-directeur van het Vlaamse Antigifcentrum. ,,Zodra voeding wordt bereid, kun je die opsporen.”
Zijn kruidenpotjes de grote boosdoener in de keuken?
De onderzoekers bekeken alle oppervlakten waar de proefpersonen mee in aanraking waren gekomen. Het bleek dat de tracer al op het aanrecht, de snijplank, gootsteen en messen werd ontdekt in 10 tot 20 procent van de tijd waarin ze bezig waren. Maar nog opvallender: in 48 procent van de tijd werd die tracer vol bacteriën en schimmels ook aangetroffen op de kruidenpotjes die gebruikt werden tijdens het koken.
Daarmee kwam een opvallende nieuwe conclusie uit deze nieuwe studie naar voren: het zijn niet zozeer de rauwe stukken vlees of kip die je op snijplanken achterlaat die voor een besmetting zorgen, zoals vaak wordt aangenomen. Er is iets heel anders aan de hand: het zijn de kruidenpotjes.
,,Toch is het overdreven om te zeggen dat ze de grote boosdoener zijn van infecties of besmetting in de keuken”, stelt Dominique Vandijck. ,,Het is onrealistisch dat je die potjes elke keer als je ze gebruikt hebt, moet afwassen met zeep, afwasmiddel en ontsmettingsproducten. We moeten geen smetvrees creëren. Sommige chemische producten gebruik je niet zonder risico, maar er zit wél een grond van waarheid in.”
Hoe kun je een besmetting via kruidenpotjes vermijden?
De professor hamert op het belang van koeltechnieken om voedselvergiftiging door bacteriën en schimmels op - onder andere - kruidenpotjes te vermijden. ,,De manier waarop je voedingsmiddelen in de keuken bewaart, kan het verschil maken. De belangrijkste boodschap is dat je aandacht moet hebben voor de hygiëne in de keuken. Een voedselvergiftiging of een voedselinfectie ontstaat regelmatig door voedsel of voedingsbestanddelen die niet op de juiste manier bewaard worden.” De regels zijn simpel: niet te lang in de warmte, maar juist in een koele ruimte of in de koelkast. En op de juiste temperatuur.
Als je de potjes tijdens het koken voortdurend hergebruikt, blijven de bacteriën aan de handen en de potjes hangen
Natuurlijk kan er wel degelijk contact of besmetting ontstaan tussen de tracer - vol bacteriën en schimmels - en die kruidenpotjes. Is daar dan nog een andere oplossing voor, buiten de voeding op een correcte manier bewaren? ,,Handen wassen, ook zeker tijdens het koken”, aldus Vandijck. ,,Omdat je die potjes meer dan eens gebruikt, is dat echt belangrijk. Aan je handen zitten altijd wat restjes van het vlees of de vis, die je vaak niet met het blote oog kunt zien. Als je de potjes tijdens het koken voortdurend hergebruikt, blijven de bacteriën aan de handen en de potjes hangen.”
Dat blijkt ook uit het experiment. Om een gerecht smaak te geven, gebruik je kruiden. Bij het bereiden van elke maaltijd pakken we die vast met onze handen. Vaak vergeten mensen, omdat ze volop bezig zijn met snijden, bakken en braden, dat die potjes met kruiden niet de schoonste voorwerpen zijn in de keuken. Dat je ze vaak gebruikt en daardoor vuilmaakt, zijn dingen waar je niet bij stilstaat. Was dus, naast je keukengerei, tijdens het klaarmaken van je eten en na het vastpakken van de potjes ook je handen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Beste chef-kok ter wereld’ Guy Savoy verliest zijn derde Michelinster
De Franse topchef Guy Savoy, al zes jaar op rij de beste chef-kok ter wereld, verliest dit jaar een Michelinster. Zijn restaurant valt terug van drie naar twee sterren, zo heeft de Michelingids bekendgemaakt. -
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
Wat Eten We Vandaag: Gele curry met krieltjes
Een lekkere Thaise curry heeft de juiste balans tussen pittige, zoete en zure smaakmakers. Voor een friszuur element gebruiken we limoensap, kokos geeft het gerecht iets zoetigs. Houd je van pittig? Snijd dan een rode peper in ringetjes en garneer hiermee de curry. -
Wat Eten We Vandaag: Romige kip Marsala
Kip Marsala of ‘pollo al Marsala’ is een Italiaans kipgerecht met romige saus. De saus wordt gemaakt met volle slagroom, champignons en Marsala wijn. Die laatste wordt geproduceerd op Sicilië. -
Wat Eten We Vandaag: Gelderse morenstamp
Vroeger werden pastinaken ook wel ‘moren’ genoemd, vandaar de benaming voor dit recept: Gelderse morenstamp. In de Achterhoek en andere delen van Gelderland wordt pastinaakstamppot nog regelmatig zo genoemd.
-
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse. -
-
-
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
Wat Eten We Vandaag: Aardappel-pompoenfrittata met Taleggio
Fritatta komt uit de Italiaanse keuken en is vergelijkbaar met de Spaanse aardappeltortilla. Het gerecht is een goedgevulde omelet, en leent zich uitstekend om overgebleven ingrediënten in te verwerken.