IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Koken & etenBeter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan.
Delen per e-mail
De koekenpannen van IKEA zijn vrij van het giftige PFOA, dús goed voor de natuur. Dat de pannen wel een andere zeer giftige stof bevatten, stond niet vermeld op de site. Na vragen van deze site voor de rubriek Koken&Weten (de aflevering vind je vanavond om 19 uur op deze site) laat IKEA weten de claim wereldwijd aan te passen. Op de Nederlandse site is dit al gebeurd. Alleen de feitelijke constatering ‘Er is voor de anti-aanbaklaag op dit product geen PFOA (perfluoroctaanzuur) gebruikt’ is nu te vinden bij de beschrijving van de pan.
,,PFOA-vrij betekent niet PFAS-vrij”, zegt Majorie van Duursen, hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. PFAS is de afkorting voor de term poly- en perfluoroalkylstoffen: een verzamelnaam voor vijfduizend stoffen die door de mens zijn gemaakt en extreem langzaam vergaan.
Coronavaccin
Deze giftige stoffen worden in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen. Ook onderdrukken ze het immuunsysteem, waardoor bij kinderen vaccinaties minder goed werken. Er is voor zover bekend geen onderzoek gedaan naar de invloed van PFAS op het coronavaccin. Al is het volgens Van Duursen ‘niet ondenkbaar’ dat PFAS ervoor zorgen dat coronavaccins minder goed werken.
Fabrikanten gebruiken PFAS om regenjassen waterafstotend te maken. Ook de spray om textiel en schoenen waterafstotend te maken bevatten deze stoffen, net als in bakpapier, pizzadozen en de anti-aanbaklaag van bepaalde pannen. IKEA zegt op de website dat er bij de fabricage van zijn pannen ‘bijvoorbeeld geen PFOA’ wordt gebruikt. ‘Het is namelijk beter voor jou en voor de natuur om dit te vermijden’ luidde de tekst.
Die claim is volgens Van Duursen niet terecht. De stof die wel wordt gebruikt is weliswaar toegestaan, maar eveneens zeer giftig. Het maken van deze stoffen - ook wel ‘forever chemicals’ genoemd, omdat ze zo langzaam afbreken - is volgens de toxicoloog extreem vervuilend. De schadelijke stoffen komen in het milieu terecht. ,,Ontlopen is gewoon niet mogelijk”, zegt Van Duursen ,,Ze zitten in drinkwater, zuivel, eieren, vis en vlees. En zelfs in fruit.” Als de stoffen in ons lichaam terechtkomen, kan het tot zes jaar duren voordat ze weer uit ons bloed en organen zijn verdwenen. ,,Wie een stukje zalm eet, zit al aan z’n wekelijkse taks.”
Ook Kamerlid Corrie van Brenk is kritisch. ,,We mogen het gevaar van PFAS niet onderschatten”, zegt Tweede Kamerlid Corrie van Brenk. ,,En zeker niet bagatelliseren, zoals IKEA lijkt te doen.” De 50PLUS-politica vindt de overheid ‘te laks in het bestrijden van PFAS’. ,,Ik vind dat de overheid producenten moet verplichten om met hoogwaardige alternatieven te komen voor al die attributen waar PFAS in zit.”
Het Zweedse woonwarenhuis benadrukt dat het gebruik van hun pannen veilig is. Deze claim klopt volgens Van Duursen. ,,Zolang de anti-aanbaklaag er niet afschilfert, valt de blootstelling door gebruik mee. Het is wel belangrijk om je koekenpannen regelmatig te controleren.” Van Duursen drukt consumenten op het hart geen nieuwe pannen met PFAS te kopen.
Liever de oven gebruiken? Deze tips van Tessa Couperus van PaTesserie helpen je verder:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koningin Máxima is megafan van deze zeewierburger (en hij ligt nu bij de Albert Heijn)
Europa lijkt al overtuigd van de oer-Hollandse culinaire uitvinding van Mark Kulsdom en Lisette Kreischer en zelfs koningin Máxima is fan. Voor de liefhebbers in Nederland is er goed nieuws: vanaf deze week is de The Dutch Weed Burger ook te vinden in de schappen van Albert Heijn. -
Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’
Tupperware trekt vanwege de dalende verkopen de stekker uit Nederland. En daarmee komt ook een einde aan die befaamde Tupperware-party, waarbij consulentes bij een gastvrouw (of -heer) thuis keukengerei en ander spul aan de man brengen. Het vertrek komt niet onverwacht, zegt de één. Voor de ander is dit het einde van een tijdperk. ,,Het draaide vooral om de gezelligheid.” -
Horeca krijgt zware klap door coronacrisis: sterkste omzetdaling ooit
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. Hotels en cafés zijn het zwaarst getroffen. -
PREMIUM
Topman over vleesvervangers: 'Het verschil met vlees is veel kleiner geworden’
Over 30 jaar staan er alleen nog knuffelkoeien in de wei tussen de wilde bloemen. Voor vlees hebben we het dier niet meer nodig. Vivera, marktleider bij de vleesvervangers, denkt echt dat het kan. -
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views.
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
video
Man gaat compleet door het lint in Aldi-filiaal omdat hij zijn favoriete appels niet kan vinden
In een Aldi-filiaal in het Vlaamse Veurne is een man door het lint gegaan omdat er... geen jonagoldappelen meer in de rekken bleken te liggen. In een filmpje, gemaakt door een andere klant, is te zien hoe het personeel het ene scheldwoord na het andere naar het hoofd krijgt.