Piet gaat weer strooien komende weken
Volledig scherm
Piet gaat weer strooien komende weken © Shutterstock

In deze dorpen en steden delen pieten glutenvrije kruidnoten uit

Koken & etenBij de intocht van Sinterklaas delen pieten in minimaal 126 dorpen en steden ook glutenvrij snoepgoed uit. De Glutenvrije Piet is herkenbaar aan een schort met een groen logo.

De lijst met Glutenvrije Pieten-locaties is lang en er komen nog steeds nieuwe intochten bij. ,,Het loopt als een trein”, zegt Annette Karimi van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De initiatieven zijn nodig, aldus de vereniging, omdat er in ons land duizenden kinderen zijn die een strikt dieet volgen. Niet voor hun plezier, benadrukt Karimi. ,,Het is voor hen de enige manier om niet ziek te worden.”

De handreiking naar kinderen met de ziekte coeliakie (glutenintolerantie) is een idee van een moeder, Monique Stevens. De patiëntenvereniging omarmde haar initiatief, dat jaar op jaar groeit. ,,We zijn ontzettend blij dat we dit voor de kinderen kunnen doen. Hierdoor zijn ze geen uitzondering meer. Ons motto is dat alle kinderen kunnen meedoen.”

Wie als vrijwilliger wil meedoen en de kruidnoten wil uitdelen, kan zich opgeven bij de NCV. Hieronder vind je per provincie de plaatsen met Glutenvrije Pieten die tot nu toe bekend zijn, met erachter de datum van de intocht. De lijst zal naar verwachting nog elke dag langer worden.

Wie zelf pepernoten wil maken (let op, dit zijn geen glutenvrije), kan in deze video zien hoe Hidde de Brabander dit doet: