Focaccia art is een nieuwe trend op social media.
Volledig scherm
Focaccia art is een nieuwe trend op social media. © Karolina Centomirska

Is het een tuintje? Is het een kunstwerk? Nee, dat is het niet: het is focacciabrood dat je op social media ziet

Brood bakken, moestuintjes onderhouden, taarten bakken: we doen het in deze coronatijden allemaal. Van alle creatieve bezigheden die we tijdens de quarantaine op social media voorbij zien komen, is dit waarschijnlijk de mooiste: de focaccia-kunstwerken.

Focaccia is een plat Italiaans brood met gist dat qua smaak en textuur vergelijkbaar is met pizzadeeg. Thuisbakkers versieren de focaccia’s met boeketten en ‘swirls’ van bijvoorbeeld cherrytomaatjes, lente-uitjes, gele pepers en rode uienknoppen en maken hiermee ware kunstwerken.

De Amerikaanse thuisbakker Teri Culletto begon in februari 2019 al met dit idee. Kort daarna maakten andere bakkers hun eigen versie en zij zoeken elkaar nu steeds meer online op en delen decoratietips. Volgens Culletto werkt het maken van deze focaccia-kunstwerken ‘verhelderend en therapeutisch’, zo vertelde zij onlangs aan The New York Times

Een van de creaties van Culletto.
Volledig scherm
Een van de creaties van Culletto. © Teri Culletto

Toppings

Paprika's, uien en tomaten zijn voorbeelden van ingrediënten die je kunt gebruiken voor de kunstwerken.
Volledig scherm
Paprika's, uien en tomaten zijn voorbeelden van ingrediënten die je kunt gebruiken voor de kunstwerken. © Teri Culletto

Voor het maken van de kunstwerken kun je veel verschillende ingrediënten gebruiken. Zo kun je dun gesneden rode uien doen lijken op bloemen, bieslook kun je gebruiken voor de bloemstelen en peterselie dient prima als bladeren. Olijven zijn perfecte stenen of de binnenkant van bloemen. De blaadjes van rozemarijn of tijm lijken op kleine plantjes en van tomaten kun je met een scherp mes tomatenrozen maken.

Culletto wordt op social media ‘Vincent van Dough’ genoemd, want haar impressionistische broodwerken doen denken aan de legendarische graanvelden van schilder Vincent van Gogh.

Het internet staat vol met de vele kunstwerken met het focacciabrood, mensen van over de hele wereld delen online hun creaties. Met de hashtag #focacciaart of #focacciagarden kijk je op Instagram en Twitter je ogen uit.

Wil je de‘Van Dough’-focaccia van Teri Culletto zelf maken? Je kunt het recept hier vinden.

Met deze baktips van Tessa Couperus komen je gerechten perfect uit de oven: