Italianen boos over kiwi-pizza
Koken & etenFruit op een pizza is not done, schreeuwen Italianen al decennia. De pizza Hawaï met ananas leidde al tot flinke wrevel, nu gooit een pizza met kiwischijfjes olie op het vuur.
Delen per e-mail
Als we in Italië zoiets zouden doen, zouden klanten het fruit in ons gezicht smijten
Een Zweed plaatste op 5 januari een foto van de bewuste pizza op Facebook. Stellan Johansson had voor kerst kilo's kiwi cadeau gekregen en wou iets doen met de restanten.
Hij ging naar de plaatselijke pizzeria in zijn woonplaats Skottorp aan de Zweedse westkust en vroeg om een pizza met kiwi's. Het personeel keek raar op, maar ging op het vreemde verzoek in. De kiwi-pizza belandde al snel op socialemediasite Reddit.com, met het treffende bijschrift ‘een gruwel’.
Het leidde wereldwijd tot hevige reacties. De foto wekte ook down under de gemoederen. Pizzabakker Johnny di Francesco, een nazaat van uitgeweken Italianen in Australië, verklaarde aan een radiozender dat hij in principe geen probleem heeft met kiwi op een pizza, indien het als dessert bedoeld is. Als hoofdgerecht kan het niet. Vooral de combinatie kiwi en ham ligt moeilijk. ,,Als we thuis (in Italië, red.) zoiets zouden doen, zouden klanten het fruit in ons gezicht smijten.”
De pizza is ook nieuws in Italië, waar velen in de pen kruipen om hun ongenoegen te uiten. Een greep uit de reacties: ‘ik denk dat ik blind ben geworden’, ‘in welke wereld leven wij’ en ‘dit is een gruwel tegen de natuur.’
Best lekker
Toch is het best lekker, zo valt in de krant The Guardian te lezen. Journalist Alyx Gorman krijgt kok Enrico Sgarbossa zover om er eentje voor haar te maken in pizzeria Al Taglio in Sydney. Wat volgens Gorman ook hielp was dat de pizza eronder al heel smaakvol was.
Gaat je voorkeur uit naar ananas op je pizza? Deze deluxe versie van Jet en Perry is een feestje (vindt ook Job):
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten Per ongeluk manier ontdekt om chips minder vet te maken (maar voorlopig liggen ze niet in de winkel)
Een chipsmerk liet de Universiteit van Leuven onderzoeken welke eigenschappen van grondstoffen de kwaliteit van hun chips bepalen. Bij dit onderzoek kwamen bio-ingenieurs van de universiteit er bij toeval ook achter hoe ze het vetgehalte van chips kunnen verlagen. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelmuffins met roomkaasglazuur
Carrot cake, heb jij het al wel eens gegeten? In plaats van een cake gaan wij voor lekkere muffins. De wortelmuffins worden afgetopt met een glazuur van roomkaas voor een heerlijk frisse smaak. Supersimpel te maken en onwijs lekker! -
PREMIUM
De Pollepel thuis Lockdown-hamstertip: diepvriespasta van Holy Ravioli, in een handomdraai een topgerecht
Het einde van de crisis is voor de horeca nog altijd niet in zicht. Toch zijn ondernemers inventief en zetten hun schouders eronder. Bij Holy Ravioli aan het Zwaanshals verkopen ze sinds kort diepgevroren ravioli, met keuze uit bijna twintig verschillende vullingen. Een uitkomst tijdens deze uitzichtloze lockdown. -
60(!) kilo frikandellen, shoarmavlees, hamburgers en kroketten gedumpt in de berm
Een hele trits frikandellen, lamskoteletten, hamburgers, kip en shoarma en hakvlees. Wel drie zakken vol vonden opsporingsambtenaren vanmiddag in de berm van de Hooge Voort in Linden. Nabij de A73-brug lagen de snackbar-lekkernijen voor het rapen. -
Nederland is de op een na grootste landbouwexporteur ter wereld
De Nederlandse landbouwsector exporteerde vorig jaar voor 94,5 miljard euro aan producten. Dat is een record. Nooit eerder voerde Nederland voor een groter bedrag aan landbouwgoederen uit.
-
Wereldberoemd restaurant raakt Michelinster kwijt
Precies twee jaar na zijn dood, verliest het legendarische en wereldberoemde restaurant van wijlen chefkok Paul Bocuse een Michelinster. Het restaurant, L’Auberge de Collonges-au-Mont-d’Or, gaat van drie naar twee sterren. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers. -
Doe mee met de winactie en maak kans op cadeaupakket Pascale Naessens
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. Vandaag geven we laatste drie cadeaupakketten weg.