Italianen boos over kiwi-pizza
Koken & etenFruit op een pizza is not done, schreeuwen Italianen al decennia. De pizza Hawaï met ananas leidde al tot flinke wrevel, nu gooit een pizza met kiwischijfjes olie op het vuur.
Als we in Italië zoiets zouden doen, zouden klanten het fruit in ons gezicht smijten
Een Zweed plaatste op 5 januari een foto van de bewuste pizza op Facebook. Stellan Johansson had voor kerst kilo's kiwi cadeau gekregen en wou iets doen met de restanten.
Hij ging naar de plaatselijke pizzeria in zijn woonplaats Skottorp aan de Zweedse westkust en vroeg om een pizza met kiwi's. Het personeel keek raar op, maar ging op het vreemde verzoek in. De kiwi-pizza belandde al snel op socialemediasite Reddit.com, met het treffende bijschrift ‘een gruwel’.
Het leidde wereldwijd tot hevige reacties. De foto wekte ook down under de gemoederen. Pizzabakker Johnny di Francesco, een nazaat van uitgeweken Italianen in Australië, verklaarde aan een radiozender dat hij in principe geen probleem heeft met kiwi op een pizza, indien het als dessert bedoeld is. Als hoofdgerecht kan het niet. Vooral de combinatie kiwi en ham ligt moeilijk. ,,Als we thuis (in Italië, red.) zoiets zouden doen, zouden klanten het fruit in ons gezicht smijten.”
De pizza is ook nieuws in Italië, waar velen in de pen kruipen om hun ongenoegen te uiten. Een greep uit de reacties: ‘ik denk dat ik blind ben geworden’, ‘in welke wereld leven wij’ en ‘dit is een gruwel tegen de natuur.’
Best lekker
Toch is het best lekker, zo valt in de krant The Guardian te lezen. Journalist Alyx Gorman krijgt kok Enrico Sgarbossa zover om er eentje voor haar te maken in pizzeria Al Taglio in Sydney. Wat volgens Gorman ook hielp was dat de pizza eronder al heel smaakvol was.
Gaat je voorkeur uit naar ananas op je pizza? Deze deluxe versie van Jet en Perry is een feestje (vindt ook Job):
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wereldberoemd restaurant raakt Michelinster kwijt
Precies twee jaar na zijn dood, verliest het legendarische en wereldberoemde restaurant van wijlen chefkok Paul Bocuse een Michelinster. Het restaurant, L’Auberge de Collonges-au-Mont-d’Or, gaat van drie naar twee sterren. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM19
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? -
Koken & Eten
Maaltijdboxen: zoveel ben je jaarlijks per persoon echt kwijt
HelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu: in Nederland bestellen we steeds vaker een maaltijdbox. Toch is het een serieuze kostenpost: uit onderzoek van Foodboxen.nl, een onafhankelijke foodboxvergelijker, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen op 2477 euro per jaar ligt, bij een abonnement van drie maaltijden per week. -
PREMIUMKoken & Eten
Waarom mannen vaker bier drinken dan vrouwen? ‘Bierprofessor’ Leendert Alberts weet het
Het eerste biertje dat hij op zijn 18de dronk, daar vond hij ‘niets aan’. Inmiddels weet de 56-jarige Leendert Alberts alles van de Nederlandse biergeschiedenis en is zijn bijnaam ‘de bierprofessor’.
-
PREMIUMOVER DE TONG
Amerikaanser dan Ribhouse Texas in Epe wordt het niet
Ribouse Texas Epe is onderdeel van een formule die sinds 1990 bestaat. First class steaks en ribs in alle variaties op de kaart. Net als dry aged beef, verse kreeft en - je zou het niet verwachten - vegetarische gerechten. De bediening loopt in cowboykleding en doet er alles aan om de gast zich thuis te laten voelen. Entertainment is in verschillende vormen aanwezig en zit je vol, dan is een doggybag zo gevuld. Veel Amerikaanser wordt dit grillrestaurant in westernsfeer niet. -
Nederland is de op een na grootste landbouwexporteur ter wereld
De Nederlandse landbouwsector exporteerde vorig jaar voor 94,5 miljard euro aan producten. Dat is een record. Nooit eerder voerde Nederland voor een groter bedrag aan landbouwgoederen uit. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.