John Halvemaan (1950 - 2019): Haute Cuisine op klompen
Het koksvak was John Halvemaan min of meer aan komen waaien. Als jongen kwam hij ermee in aanraking. Dat leek hem ook wel wat. Het leverde hem een Michelinster op in restaurant La Rive.
Delen per e-mail
Hij kon genieten van een gepofte ui, gecarameliseerd aan de buitenkant en zacht van binnen. Keep it simple was het credo van John Halvemaan, de dinsdag op 69-jarige leeftijd overleden topkok die indruk maakte met gerechten als kreeft met vanille, foie gras brulé en steak tartare met oesters. Spannend maar simpel. ,,Het moet gewoon lekker zijn, dat is m'n uitgangspunt," zei Halvemaan over zijn toverkunst in de keuken.
Het koksvak kwam Halvemaan min of meer aanwaaien. Hij ging als jongen naar het seminarie van de Witte Paters om te worden klaargestoomd voor de missie, een ideaal dat voortijdig strandde op de aantrekkingskracht van de andere sekse. Als zaterdaghulp in een cafetaria kwam hij in contact met een leeftijdsgenoot die kok wilde worden. Dat leek Halvemaan ook wel wat.
Verder in het nieuws
-
Restaurantsite Iens gaat verder als TheFork
Restaurant- en reserveringssite Iens gaat verder onder een andere naam. Het reserveringssysteem dat is gekoppeld aan de sites van restaurants heet voortaan TheFork. -
PREMIUM
Koken & eten Topchef leert hoe je zelf pizza maakt: ‘Ananas hoort absoluut niet op een pizza’
Er wordt in de versafdeling van de supermarkt steeds meer verse pizza aangeboden, toch is het niet al te lastig om zelf een lekkere pizza te maken. Topchef Peppe Giacomazza deelt daarom zijn geheimen om zelf lekkere pizza te maken. -
Klacht over vanillevla zonder vanille terecht
Optimel vanillevla van FrieslandCampina is misleidend en daarmee in strijd met de wet, heeft de Reclame Code Commissie bepaald. -
PREMIUM
Koken & Eten Topvinoloog: ‘Stop met die supermarktwijn’
De allerbeste neus van Nederland, die is van Arjen van Sluijs uit Boxtel. Dit jaar in elk geval, want zolang mag hij de titel Vinoloog van het Jaar voeren. Zijn missie: iedereen naar de wijnwinkel. -
Wat Eten We Vandaag: Courgetti met spinazie gehaktballetjes
Courgetti, oftewel spaghetti van courgette, maakt het een stuk eenvoudiger om je kinderen voldoende groente te laten eten. Maar ook als je geen kinderen hebt is het aan te raden, want het is gezond, makkelijk te maken en heel lekker!
-
Wat Eten We Vandaag: Courgetti met spinazie gehaktballetjes
-
Koken & Eten Waarom een eetdagboek helpt als je wilt afvallen
Een eetdagboek kan een krachtig hulpmiddel zijn om je eetgewoontes te veranderen. Hoe werkt het? Werkt het überhaupt? Een expert en twee ervaringsdeskundigen vertellen. -
Koken & Eten ‘Iedereen met stuk land kan een voedselbos beginnen’
Met een voedselbos produceer je je eigen biologische planten, fruit en kruiden, die je thuis in de keuken kunt gebruiken. Madelon Oostwoud schreef een boek over het fenomeen.