Kaas is gezond voor je blijkt uit nieuwe studie, toch wordt Schijf van Vijf niet aangepast
Het eten van kaas is niet slecht voor je. Dat blijkt uit studies die in Amerika zijn gepubliceerd. Zelfs volvette kaas heeft meer gezondheidsvoordelen dan -nadelen, stellen de experts. Kaasmakers en -handelaren in het Groene Hart zijn blij maar de Schijf van Vijf wordt niet aangepast.
Nieuwe ontdekkingen leiden niet automatisch tot een aanpassing van de Schijf van Vijf, zegt woordvoerder Patricia Schutte van het Voedingscentrum: ,,Het kan jaren duren voordat nieuwe ontdekkingen goed onderzocht zijn. Sommige nieuwe bevindingen vinden uiteindelijk hun weg naar de Schijf van Vijf. Althans, als zij algemeen aanvaard zijn.”
Het Voedingscentrum, dat waakt over ons gezonde eetgedrag, adviseert ‘een beetje kaas vanwege de voedingswaarde, maar wel de magere varianten vanwege verzadigd vet’, meldt Schutte. ,,Hoevéél kaas verschilt per leeftijd.” 10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout staat wel in de Schijf van Vijf.
De experts van het Voedingscentrum zijn op de hoogte van alle belangrijke onderzoeken die overal op de wereld gedaan worden op het gebied van voeding. Zij beoordelen deze onderzoeken en zetten ze om naar veilige en praktische adviezen. Adviezen worden alleen gegeven op basis van goede onderzoeken en wetenschappelijke consensus, zegt Schutte.
Meer voor- dan nadelen
Volgens de berichtgeving over de kaasstudies in de Amerikaanse krant The Washington Post kleven er meer voor- dan nadelen aan het eten van kaas. Zelfs volvette kaas is niet zo slecht als altijd wordt gedacht, want eigenlijk is nergens te zien dat je er van aankomt of dat je er hartproblemen van krijgt. ,,Kaas zit boordevol voedingsstoffen als proteïne, calcium, fosfor en past goed in een gezond voedingspatroon”, zegt Lisa Young, adjunct-professor aan New York University in de Amerikaanse krant.
Bij het maken van voedingsadviezen voor Nederland is wetenschappelijke overeenstemming voor het Voedingscentrum het uitgangspunt. Een ruime meerderheid van internationale, gespecialiseerde wetenschappers moet het eens zijn over de interpretatie van het beschikbare onderzoek, zegt Schutte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven
Boerenkool kun je gebruiken in een salade, verwerken in een lasagne of bijvoorbeeld in een taart. Deze boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaten en olijven heeft een knapperig korstje en een zoet-zoute smaak dankzij de feta. -
PREMIUM
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit. -
PREMIUM
Horeca-voorzitter Robèr Willemsen stopt: ‘Het is balanceren geweest’
Hij werd het gezicht van de horeca in coronatijd: Robèr Willemsen. Na zeven jaar legt de 50-jarige ondernemer het voorzitterschap van Koninklijke Horeca Nederland neer en gaat hij zich richten op zijn eigen horecazaken én zijn familie. ,,Ik ga linksom of rechtsom wel weer iets oppakken.” -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
Zwitserse berg mag niet meer worden afgebeeld op chocoladereep Toblerone
De herkenbare verpakking van een Toblerone-chocoladereep zal er binnenkort anders uitzien. De Zwitserse berg Matterhorn mag er namelijk niet meer op worden afgebeeld, melden Zwitserse media.
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Parmezaan-kipnuggets uit de airfryer met spicy mayonaise en citroendip
Zelf kipnuggets maken is helemaal niet moeilijk is en ook nog eens veel lekkerder dan een kant-en-klare diepvriesvariant. Deze Parmezaan kipnuggets uit de aifryer met zelfgemaakte spicy mayonaise en citroendip zijn ideaal voor het weekend. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.