KitKat en Maggi bij AH uit de schappen na conflict met Nestlé over prijsverhogingen
Koken & EtenProducten van de merken Maggi, Nescafé, KitKat en Garden Gourmet zijn de komende tijd niet te vinden in de Albert Heijn. De supermarktketen heeft een conflict met moederbedrijf Nestlé over prijsverhogingen voor deze merken.
Volgens een woordvoerder van Albert Heijn heeft het van oorsprong Zwitserse voedingsmiddelenconcern daarop besloten deze items voorlopig niet te leveren. Albert Heijn onderhandelt jaarlijks met leveranciers over de prijzen, aangezien de keten in de concurrentieslag met andere supermarkten zo goedkoop mogelijk wil zijn.
,,Helaas is het gesprek met Nestlé momenteel vastgelopen, omdat Nestlé prijsverhogingen wil doorvoeren van boven de 20 procent die onvoldoende verklaarbaar zijn vanuit kostenstijgingen. Dit vinden wij onacceptabel voor onze klanten”, laat het bedrijf in een schriftelijke verklaring weten.
Nestlé spreekt de bewering van Albert Heijn over prijsverhogingen voor merken als KitKat en Nescafé ferm tegen. De supermarktketen bracht woensdag naar buiten dat het Zwitserse voedingsmiddelenconcern in onderhandelingen prijsverhogingen van boven de 20 procent wilde doorvoeren. Die cijfers zijn volgens een Nestlé-woordvoerder ‘verre van correct’.
Verre van correct
Door het conflict is Nestlé gestopt met het leveren van producten. Welke prijsverhogingen in de onderhandelingen met Albert Heijn dan wel op tafel lagen, wil Nestlé niet zeggen. ,,Omdat wij uit respect niet willen communiceren over onderhandelingen tussen leveranciers en supermarkten”, motiveert de zegsvrouw.
Vakmedium Distrifood schreef eerder over het conflict tussen Albert Heijn en Nestlé. De supermarktketen zou ook in de clinch liggen met leverancier Ad van Geloven, bekend van de diepvriessnacks van Mora. Volgens Albert Heijn zijn de onderhandelingen met deze Brabantse leverancier nu in de ‘afrondende fase’. Het bedrijf hervat de leveringen op korte termijn weer.
Hoge inflatie
AH is niet de enige supermarkt die overhoop ligt met een leverancier. Volgens meerdere supermarktketens slaan sommige fabrikanten van levensmiddelen een slaatje uit de hoge inflatie door veel hogere prijzen voor hun producten te vragen dan noodzakelijk.
,,Ik weet zeker dat ze extra marge proberen te vangen, sommige prijzen liggen beduidend hoger dan wat de markt en het inflatieniveau aangeven. We kunnen die prijzen en percentages goed in de gaten houden en dus zien we ook wanneer het in onze ogen niet klopt. Dan krijgen we een stijging voor onze kiezen die niet realistisch en zeker niet wenselijk is. Een deel kunnen we zelf verwerken, maar het houdt een keer op. We kunnen dit niet doorberekenen aan onze klanten’’, vertelde Ton van Veen, financieel topman van Jumbo, eerder al aan deze site.
Knelpunten in de logistiek
Wereldwijd kampen bedrijven met de sterk gestegen prijzen voor grondstoffen. Dat is het gevolg van het snelle economische herstel na de coronacrisis en de knelpunten in de wereldwijde logistieke keten. Fabrikanten van consumentenproducten willen de hogere kosten het liefst doorberekenen om hun winstmarges op peil te houden. Onder andere Unilever, bekend van merken als Axe, Dove, Ola en Conimex, gaf het afgelopen najaar aan de prijzen te hebben verhoogd.
Wat is inflatie?
De inflatie is in december opgelopen naar 5,7 procent, het hoogste niveau in bijna 40 jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers naar buiten brengt, zorgden met name de hogere voeding- en energieprijzen ervoor dat de inflatie verder is opgelopen.
Maar wat betekent inflatie precies?
Als er sprake is van inflatie zijn de prijzen (gemiddeld) gestegen. Daardoor kun je met eenzelfde hoeveelheid geld minder goederen kopen. De waarde van geld kun je afmeten aan het aantal producten dat je ervoor kunt krijgen. Inflatie zorgt er dus voor dat geld minder waard wordt. Met andere woorden: als alle prijzen stijgen, kun je met eenzelfde bedrag minder kopen. De Nederlandsche Bank probeert de inflatie te beperken tot zo’n 2 procent, maar met name de laatste maanden van 2021 ligt dit percentage dus een stuk hoger. Dat komt vooral doordat de vraag naar veel producten en diensten een stuk hoger ligt dan het aanbod. Denk aan grondstoffen voor voedsel of de vraag naar gas.
Volgens het CBS was de gas- en elektriciteitsrekening in de laatste maand van 2021 bijna 75 procent hoger dan een jaar eerder. In november was de prijsstijging hier op jaarbasis 57,4 procent. Verder stegen vlees, groente en fruit in prijs. Over het hele jaar gemeten lagen de consumentenprijzen gemiddeld 2,7 procent hoger dan in 2020. Een jaar eerder was de prijsstijging 1,3 procent. Vooral de prijsontwikkeling van energie droeg bij aan de hogere inflatie in 2021. Elektriciteit was afgelopen jaar gemiddeld 22,2 procent duurder dan een jaar eerder. In 2020 betaalde je voor stroom nog 39,6 procent minder dan het jaar ervoor. Gas was gemiddeld 16,7 procent duurder dan het jaar ervoor. In 2020 was sprake van een stijging van 2,6 procent.
Laat de kassabon echt elke maand een hoger bedrag zien? Verslaggeefster Sanne Schelfaut neemt de proef op de som:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Grieks lamsvlees met bonensalade
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprika en mango salade
De paprika en mango worden voor deze salade kort gegrild en de walnoten worden geroosterd. Vul de salade aan met grove stukken mozzarella, blokjes avocado en een balsamico dressing en je hebt een heerlijke lunch vol gezonde vetten. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische empanadas met kastanjechampignons
Empanadas zijn pasteitjes uit de Argentijnse keuken die zowel met een hartige als zoete vulling worden gemaakt. Empanadas kun je gemakkelijk zelf maken met kant-en-klaar bladerdeeg. Over het algemeen worden ze gevuld met gehakt, maar wij gaan voor een vegetarische vulling en dat is net zo lekker.
-
Keukenheks
Geen melkopschuimer? Zo maak je toch een goede cappuccino met mooi schuim
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Klassieke quiche Lorraine
De Quiche Lorraine is ontstaan in de Franse regio Lotharingen. De hoofdingrediënten zijn room, eieren en spek. Leuk weetje: de naastgelegen regio Elzas heeft als typisch streekgerecht de flammkuchen, waarbij spek ook een van de belangrijkste ingrediënten is. Voor de quiche kun je zelf deeg maken, maar ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.