Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij theater TuschinskI voor de première van de film Galapagos: Hope for the Future. © ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zoeken een kok

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zoeken een zelfstandige kok, die goed kan samenwerken en organiseren. Wie belangstelling heeft, moet snel zijn want de sollicitatieperiode sluit over een paar dagen.

De kok zal werken als tweede man of vrouw met meesterkok Willem-Pieter van Dreumel. Hij of zij zal vooral in Paleis Noordeinde in Den Haag aan de slag gaan, maar ook op locatie bij de andere koninklijke verblijven in Amsterdam, Apeldoorn en Baarn, zo vermeldt de vacature. Een rijbewijs is een vereiste.

Er wordt wel wat van je gevraagd: je zorgt voor de bereiding van ‘uiteenlopende gerechten en maaltijden voor de Koninklijke Familie en haar gasten’. Goed kunnen plannen is essentieel. Je bent medeverantwoordelijk voor staatsbanketten en andere maaltijden van gasten van de koning en koningin. Daarnaast moet je stressbestendig zijn: je onderhoudt contacten met leveranciers, je helpt met het schoonhouden van de keukens, de magazijnen, de apparatuur en de keukenspullen. 

De mbo’er moet de juiste papieren hebben. Het salaris is maximaal  2.970,50 euro bruto per maand. Je krijgt ook nog een onregelmatigheidstoeslag, vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3 procent. Solliciteren kan nog tot 25 november.

Magnetronmaaltijden

Het koninklijk paar schijnt niet al te uitbundig te eten, zo merkte Marc van der Linden, hoofdredacteur van het tijdschrift Royalty, in magazine HP/De Tijd. Hij noemde de Oranjes ‘hele bescheiden eters’. ,,Ik geloof dat ze thuis voornamelijk magnetronmaaltijden eten. Weliswaar van tevoren bereid door een kok. Het is elk geval geen haute cuisine wat daar dagelijks geserveerd wordt.”

Volledig scherm
Willem-Pieter van Dreumel © Jos van Leeuwen