Kweekvlees niet altijd milieuvriendelijker dan gewone biefstuk
Kweekvlees, in-vitrovlees of laboratoriumvlees werd nog maar pas voorgesteld als het milieuvriendelijkere neefje van een lap rundvlees. Nu blijkt dat uit onderzoek toch niet altijd zo te zijn.
Kweekvlees wordt opgekweekt uit enkele dierlijke stamcellen. Die techniek zorgt niet alleen voor minder dierenleed, maar het zou de uitstoot van broeikasgassen ook serieus terugdringen. Dat laatste blijkt toch niet het geval te zijn volgens onderzoekers van de Oxford Martin School in het Verenigd Koninkrijk.
Afhankelijk van de manier waarop het kweekvlees gemaakt wordt, vergt de productie op grote schaal ook veel energie. Als die energie afkomstig is van fossiele brandstoffen, is traditionele veehouderij op langere termijn gunstiger voor het klimaat.
Drie methodes
Tenzij er duurzame energie aan te pas komt, is de klimaatimpact van kweekvlees niet perse kleiner dan rundvlees.
Tijdens het onderzoek vergeleken de wetenschappers drie verschillende methodes van veeteelt. De hoeveelheid broeikasgassen die daarbij werd uitgestoten, vergeleken ze later met de CO2-uitstoot bij vier mogelijke manieren om kweekvlees te produceren.
,,Het produceren van kweekvlees is in sommige gevallen slechter voor het klimaat dan koeien”, aldus hoofdauteur van de studie John Lynch. ,,Tenzij er duurzame energie aan te pas komt, is de klimaatimpact van kweekvlees niet perse kleiner dan rundvlees.”
Broeikasgassen
De wetenschappers wijzen op het verschil tussen methaanuitstoot en CO2-uitstoot. Zo stoten koeien enorm veel methaan uit, via hun mest, boeren en windjes. Een koe zou gemiddeld honderd kilogram methaan uitstoten per jaar.
,,Maar de manier waarop we de methaanuitstoot vaak uitdrukken – in de equivalent van CO2-uitstoot – kan misleidend zijn omdat de gassen heel verschillend zijn”, legt onderzoeker Raymond Pierrehumburt uit. ,,Een ton methaan heeft dan wel een groter opwarmend effect dan een ton CO2, methaan blijft ongeveer twaalf jaar in de atmosfeer hangen terwijl CO2 millennia lang standhoudt en zich ophoopt.”
Ernstige gevolgen
Dat gegeven maakt het volgens de onderzoekers gevaarlijk om de methaanuitstoot rechtstreeks te vervangen door CO2-uitstoot, wat vrijkomt bij de productie van kweekvlees. ,,Dat zou wel eens ernstige gevolgen kunnen hebben."
Maar hoe wordt kweekvlees precies gemaakt? Prof. dr. Mark Post (Maastricht University), beter bekend als “De Vleesprofessor”, legt het uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Waarom mannen vaker bier drinken dan vrouwen? ‘Bierprofessor’ Leendert Alberts weet het
Het eerste biertje dat hij op zijn 18de dronk, daar vond hij ‘niets aan’. Inmiddels weet de 56-jarige Leendert Alberts alles van de Nederlandse biergeschiedenis en is zijn bijnaam ‘de bierprofessor’. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
'Met 150 koeien de wereld voeden'
Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, presenteerde de eerste hamburger van kweekvlees ter wereld. ,,Jammer dat de overheid hier niet in investeert. Straks is het te laat.'' -
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Nieuwe lading hertenvlees Oostvaardersplassen in 1,5 uur uitverkocht
Een nieuwe landing hertenvlees afkomstig van afschot op de Oostvaardersplassen, die sinds gisteravond te koop was, is weggevlogen. Dat meldt CrowdButching.com. -
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.