Last van maag of darmen? Laat deze drankjes dan staan
Sommige drankjes zorgen voor een opgeblazen buik en maagzuur, zeker als je al gevoelig bent in die zone. Er zijn echter ook (onbekende) alternatieven die juist vriendelijk zijn voor je maag, zoals kefir en kombucha.
Delen per e-mail
In Nederland leven behoorlijk wat mensen die te maken hebben met maag- en darmproblemen. Naar schatting heeft 5 tot 20 procent van de bevolking last van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), volgens cijfers van de Maag Lever Darm Stichting.
Er zijn diverse redenen waarom je maag en darmen even niet meewerken, een belangrijke daarvan is stress, volgens maag- en darmexpert Gesina Hammad-Waslander, van Diëtist Rotterdam. Daarnaast zijn er tal van drankjes die olie op het vuur kunnen gooien.
Melk
Een heel beruchte is melk, volgens Waslander. ,,Mensen die regelmatig last hebben van hun maag en darmen kunnen vaak slecht tegen melk. Lactose is een melksuiker die je moet verteren. Daarvoor is het natuurlijke enzym lactase nodig. Grofweg driekwart van de bevolking maakt dat enzym vanaf jonge leeftijd niet goed meer aan. Dat kan gasvorming en een opgeblazen buik tot gevolg hebben.’’
Frisdrank
Koolzuurhoudende dranken zijn een andere bekende boosdoener. Dat heeft twee redenen. Ten eerste vanwege het hoge suikergehalte in sommige frisdranken. Daarnaast bevat prik koolzuurballetjes, die zorgen voor het bruisende effect, maar ook je buik doen opblazen.
Alcohol
Bier kan vanwege de koolzuurbestanddelen ook voor een opgeblazen gevoel zorgen. ,,Daarnaast is alcohol natuurlijk niet zo vriendelijk voor je maag. Mensen kunnen daarom ook last hebben van wijn. Al komt dat minder vaak voor, want wijn bevat geen koolzuur. Bubbeltjes zorgen daarentegen wel voor maagzuur en een opgeblazen gevoel.’’
Koffie
Koffie is een lastige. Het kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, maar het kan ook juist je spijsvertering bevorderen. ,,Koffie zorgt ervoor dat er meer stoffen worden vrijgemaakt die helpen bij de spijsvertering’’, zegt Waslander. Afhankelijk van wat je in je koffie doet (melk bijvoorbeeld), kan het zorgen voor een opgeblazen gevoel.
Koud water
,,Water drinken is goed voor je, maar let wel op dat je niet een hele plons, koud water binnenkrijgt. Dat werkt verkrampend en kan zorgen voor maagproblemen. Je kunt water beter op kamertemperatuur drinken.’’
Kefir & kombucha
Het is belangrijk is om rustig te eten en drinken. Daarnaast kun je kiezen voor drankjes die bevorderend werken
Het aanpakken van je maag- en darmproblemen aanpakken is lastig. ,,Zelfs voor mensen die aandacht hebben voor bewust eten, is het een uitdaging, want wat voor de één werkt hoeft niet voor de ander te werken. Belangrijk is om rustig te eten en drinken. Daarnaast kun je kiezen voor drankjes die bevorderend werken.’’
Kefir helpt om een verstoorde darmbalans weer in balans te krijgen, is gebleken uit een onderzoek uit 2009. Kefir is een gefermenteerd drankje. Je koopt het kant-en-klaar bij de supermarkt of je maakt het zelf. ,,Het is op basis van water of melk. Melk raad ik normaal gesproken af, maar kefir bevat melkzuurbacteriën die goed zijn voor je darmen. Ook is het arm aan melksuikers.’’
Kombucha is gefermenteerde thee. ,,Het is een licht prikkelend, zurig drankje en bevat goede bacteriën en anti-oxidanten. Het is vaak te koop bij biologische supermarkten.’’
Gember & pepermunt
Tot slot kunnen gember- en pepermuntthee helpen bij een verstoorde darmbalans, volgens Waslander. ,,Gember werkt ontstekingsremmend. Het doodt bacteriën. Pepermuntthee werkt verzachtend en gaat ook gasvorming en een opgeblazen gevoel tegen.’’
In de onderstaande video vind je dé oplossing voor het snijden van gember.
En als je toch wilt zondigen is er toch weinig lekkerder dan een eigengemaakte roze koek.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 100 g roomboter
- 150 g kristalsuiker
- 150 g amandelmeel
- 150 g patentbloem
- 2 eieren
- 3 g zout
- 100 g witte chocolade
- 50 cl zonnebloemolie
- 1 el rode kleurstof
- 500 g dikke Griekse yoghurt
- 4 el vanillesuiker
- 1 el groene kleurstof
- Handje gepelde ongezouten pistachenoten
Benodigdheden:
- Keukenmachine met vlinderhaak, bakpapier, ronde springvorm 24 cm, spatel, plastic spuitzak met spuitmondje
Eet smakelijk!
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Hofleverancier 125-jarige Bakkerij Slatman in Ane nu ook 'Hofleverancier’
Al 125 jaar bakt de familie Slatman aan de Anerveenseweg in Ane, gemeente Hardenberg brood, koek en hun beroemde Slatmans Kruidkoek. Dat werd woensdag bekroond met het predicaat Hofleverancier, een Koninklijke onderscheiding. -
Koken & eten Vega's doen eigen 'vleeskeuring’ in nieuwe datingapp
Vegetariërs en veganisten kunnen voortaan gemakkelijker een afspraakje maken met een gelijkgestemde. De datingapp Veganific telt nu circa 500 mensen die zoeken naar de liefde, maar dat moeten er snel meer worden. -
Visser betrapt met 667 kilo illegale oesters
Een beroepsvisser is betrapt in de Oosterschelde met 29 zakken illegaal geraapte oesters. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die dit woensdag naar buiten brengt, gaat het in totaal om 667 kilo. -
Koken & eten Overal staan calorieën: behalve op de menukaart
De horeca doet veel om gerechten gezonder te maken, maar het aantal calorieën op de menukaart zetten, dat is een brug te ver. Het gros van de Nederlandse horeca-ondernemers voelt daar niets voor. Er zitten te veel haken en ogen aan. -
Wat Eten We Vandaag: Gehaktballen met rodewijnjus en aardappel-selderijpuree
Gehaktballen zijn altijd een goed idee en vooral vandaag! Vooral als je er een lekkere aardappel-selderijpuree aan toevoegt.
-
Wat Eten We Vandaag: Gehaktballen met rodewijnjus
-
Waarom ‘lekker’ zo’n vreselijk woord is
Als we praten over eten of drinken, dan hebben we vaak grote moeite om te vertellen waarom een drankje of gerecht ons zo bevalt. Reinier Spreen daagt mensen uit om nieuwe omschrijvingen te vinden voor wat ze proeven. -
Populaire groene Kitkat komt naar Nederland
Chocolademerk Nestlé heeft bekend gemaakt dat de groene versie van Kitkat vanaf volgende week in Nederland verkrijgbaar is. De chocoladereep met groene matchatheesmaak.