Lekker en beter: op deze lunch kun je de hele middag voort
Komt een kok bij de dokterIn de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: aandacht voor een goede lunch.
Redactie Koken&Eten
Vorige week sprak kok Ramon Beuk huisarts Rutger Verhoeff over het belang van het 10-uurtje. Daaropvolgend komt automatisch de vraag hoe de lunch ons weer een paar uur verder door de dag kan helpen.
Verhoef, met wie Beuk het boek Lekker Beter schreef, vindt het storend de teksten en uitspraken te lezen en horen die veel beloven, maar weinig precies zijn. ,,Eet een wortelmuffin en je huid en haar worden beter. Neem deze bessen afkomstig uit Zuid-Amerika, want dat is goed voor je weerstand.”
Een lekker stuk fruit en een glas halfvolle melk of yoghurt maken de lunch compleet
Ramon Beuk
Er wordt niet bij verteld hoeveel je ervan moet eten en hoe lang je dat moet doen. ,,Van eens een keer een wortelmuffin eten krijg je niet meteen een sprankelend mooie haardos. Als je iets wilt eten, omdat je denkt dat het je ergens mee kan helpen, is het altijd raadzaam om na te gaan hoeveel je ervan moet en mag eten. En natuurlijk na hoeveel tijd je resultaat moet zien of voelen. Van alle vitamines en mineralen kun je een tekort of overschot krijgen, maar je krijgt er pas klachten van als je gedurende lange tijd een tekort of overschot hebt opgebouwd. Kortom: geloof niet in wonderen.”
Wat wel belangrijk is: een goede lunch nuttigen met de voedingstoffen die voor energie voor de middag zorgen. ,,Maar vaak krijg ik juist ook die enorme dip na de lunch en lijkt een sterk bakkie koffie de oplossing”, zegt Beuk. ,,Inmiddels week ik dat een combinatie van volkorenbrood en veel verse groenten en sla dat dipje goed kan tegenhouden. Met volkorenbrood krijg je veel vezels binnen voor een verzadigd gevoel. Veel koolhydraten eiwitten en vitaminen zijn belangrijk voor totaal fit gevoel. Dus een lekker stuk fruit en een glas halfvolle melk of yoghurt maken de lunch compleet. En natuurlijk belangrijk om niet te veel te eten.”
Speciaal voor de lunch
Het helpt ook om in de middag al een deel van je dagelijkse hoeveelheid groente binnen te krijgen, aldus de kok. ,,Voor de balans in je groentenvoorziening op een dag. Maar omdat brood niet altijd mijn ding is en ik toch de energie wil voelen heb ik speciaal voor de lunch deze salade ontwikkeld. Zo heb ik inmiddels mijn vriendin aangeleerd om dagelijks een lekkere zelfgemaakte salade mee te nemen naar het werk. En elke dag gaat er een goed afsluitbaar bakje mee haar tas in.”
Salade met geroosterde champignons en tempé
Ingrediënten 150 g tempé 50 ml sojasaus 150 g gemengde kleine champignons 2 tenen knoflook, uitgeperst 2 eetlepels witte balsamicoazijn (balseto) 2 eetlepels sojaolie 50 ml halfvolle yoghurt 1⁄2 theelepel suiker zout, peper bloem 1 krop friséesla 75 g rucola 50 g gemengde noten
Bereiding - Bereid de salade de ochtend of avond tevoren voor. - Snijd de tempé in plakken van ongeveer 1 cm dik. Leg de plakken op een bord, besprenkel met de sojasaus en laat ze een paar uur of een hele nacht marineren. - Laat een koekenpan zonder boter of olie op halfhoog vuur goed heet worden. Voeg de champignons toe en draai het vuur wat lager. Rooster de champignons aan alle kanten. - Meng voor de dressing de geperste tenen knoflook met de balsamicoazijn, 1 eetlepel sojaolie en de yoghurt. Voeg de suiker toe en zout en peper naar smaak. - Haal de plakken tempé door de bloem en druk de bloem goed aan. Verhit een pan met antiaanbaklaag, voeg de overgebleven sojaolie toe en bak de plakken tempé aan beide kanten mooi goudbruin. - Was de friséesla, neem de binnenste witte bladeren eruit en dep ze goed droog. - Verdeel de rucola en frisée over de borden. Garneer met de champignons, tempé en noten. Maak het gerecht af met de dressing.
Voedingswaarde Energie: 984 kcal (pp: 492 kcal) Koolhydraten: 51,9 g Eiwitten: 43,4 g Vetten: 62 g (vv: 9,5 g) Vezels: 20 g
Ramon Beuk schreef samen met huisarts Rutger Verhoeff het boek ‘Lekker Beter’. Het doel van dit boek is mensen bewuster te laten eten en maximaal te laten prestateren met de juiste voeding. Meer over ‘Lekker Beter’ lees je hier.
Tips en trucs van Ramon Beuk om je eten nog lekkerder te maken, vind je hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.