Je lichaamstemperatuur speelt een rol bij het afvallen.
Volledig scherm
Je lichaamstemperatuur speelt een rol bij het afvallen. © Shutterstock

Lichaamstemperatuur kan sleutel zijn tot succes bij het afvallen

Koken & etenHet mechanisme in je hersenen dat ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur op peil blijft, kan je ook helpen om sneller gewicht te verliezen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek bij muizen door wetenschappers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Scripps Research. 

Quote

Je lichaam zegt: als we zo weinig voedsel vinden, is het beter om vandaag energie te sparen

Bruno Conti

,,Tot 50 procent van de calorieën die we op een dag eten worden omgezet naar energie om de lichaamstemperatuur te regelen”, zegt professor Bruno Conti die de studie leidde. ,,Maar als voedsel schaars is, passen zoogdieren zich aan door ook hun temperatuur te verlagen, hun energieverbruik te verminderen en zo het verlies van lichaamsgewicht te beperken.”

Sommige diersoorten gaan zelfs in volledige winterslaap om hun energieverbruik zo laag mogelijk te houden als er weinig voedsel te vinden is. Als mens is dat helaas ietsje moeilijker, maar wie op dieet is, ervaart net als andere zoogdieren een lagere lichaamstemperatuur. En dat maakt het moeilijker om af te vallen tijdens een dieet. 

,,Het is een soort van overlevingsmechanisme”, vertelt Conti, die zijn bevindingen publiceerde in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. ,,Je lichaam zegt: als we zo weinig voedsel vinden, is het beter om vandaag energie te sparen en morgen opnieuw op zoek te gaan naar voedsel, waardoor je dus minder makkelijk afvalt.”

Voedselbeperking

Van een bepaald mechanisme in onze hersenen is bekend dat dit een belangrijke rol speelt zowel bij het reguleren van de lichaamstemperatuur als van de voeding, dit zijn de zogenoemde ‘kappa-opioïdereceptoren’.

Het team van Conti vroeg zich af of mensen meer zouden afvallen als die specifieke receptoren geblokkeerd worden. Dan zou de lichaamstemperatuur immers niet naar beneden gaan, zelfs als het voedsel beperkt wordt.

Om dat te achterhalen, observeerden de wetenschappers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut twee groepen magere muizen die al zes weken caloriearm aten. Een groep kreeg een medicijn om de specifieke receptor te blokkeren, de andere niet. Wat bleek: de controlegroep, die het medicijn dus niet kreeg, had zich aangepast aan het nieuwe dieet waardoor ze geen gewicht meer verloren. De experimentele groep vertoonde daarentegen niet alleen een hoger energieverbruik maar verloor ook 6 procent extra gewicht. ,,Toen we de receptor blokkeerden, ging hun lichaamstemperatuur niet omlaag én ze verloren meer lichaamsgewicht.”

Gewichtsverlies

Bij een andere test verdubbelde het gewichtsverlies bijna toen de receptor geblokkeerd werd. Als de dieren zoveel mochten eten als ze wilden, was er echter geen effect op de lichaamstemperatuur en dus ook geen gewichtsverlies. ,,Dat is belangrijk”, vertelt Conti. ,,Nu weten we dat een medicijn om die receptor te blokkeren zowel werkt bij magere als zwaarlijvige muizen, maar dat het alleen een positief effect heeft op het gewicht als de dieren op dieet zijn.”

In de toekomst wil Conti kijken of het ook kan omgezet worden naar een geneesmiddel voor mensen.

Volgens hoogleraar preventie en volksgezondheid Ingrid Steenhuis (Vrije Universiteit) is het volhouden van een dieet - of eigenlijk: het omgooien van je hele levensstijl - een van de lastigste dingen die er zijn. In dit college hoor je hoe dat zit: