Liefhebber Eke proefde duizenden snacks en selecteerde de zes gekste combinaties
Koken & EtenHou jij van gekke combinaties als je iets lekkers smikkelt? Brood met chips of mandarijnen met mosterd? Eke Bosman test al jaren snacks in ons land en koos voor deze site snacks die bizar klinken maar vaak verrassend lekker zijn.
Van alle Nederlanders heeft Eke Bosman misschien wel de leukste hobby die je kunt bedenken: snacks testen en daarover vertellen op social media. Op Instagram is zijn aanpak een succes: onder de naam Snackspert vertelt hij sinds 2014 drie à vier keer per week aan zijn meer dan 100.000 volgers waar je goede (en minder goede) snacks kunt scoren.
Dat zijn er best veel, erkent Bosman. ,,Maar het zijn niet alleen hoofdgerechten. Ik proef ook wel eens een nieuw borrelhapje uit de supermarkt.” En nee, hij eet niet altijd iets gefrituurds als avondmaaltijd. ,,De andere dagen eet ik lekker en gezond.”
Zijn motto's: ‘Ik recenseer en eet te veel snacks’ en 'Geen snack is mij te gek'. Maar wat is in zijn ogen een goede snack? ,,Ik denk dat het werkt als de smaken elkaar aanvullen. Het zoet en zoute bijvoorbeeld en het scherpe en het bittere. Het is ook fijn als je niet bij hap één al een eentonige smaak proeft, maar dat je het ene smaakje na het andere doorkrijgt.”
Ik bereik wel een half miljoen mensen per maand. Knettergek eigenlijk
Het gaat dus om de combinatie. Om die reden is het voor Bosman onbegrijpelijk als iemand een zak patat zonder saus eet. Zelf noemt hij de gesneden en gefrituurde aardappelstaafjes ‘frietpatat’. ,,Het is mijn eigen combinatiewoord. Officieel is het patates frites, dus het is beide. Er zijn volgers die het overnemen.”
Snacks proeven 'beetje uit de hand gelopen’
Die fans, die zijn dol op de berichten, waarvan er nu al duizenden zijn gepost. Bosman vermoedt dat zijn berichten effect zouden kunnen hebben op de populariteit van snacks die hij heeft gerecenseerd. Hoewel hij dat niet hard kan maken. ,,Ik bereik wel een half miljoen mensen per maand. Knettergek eigenlijk. Het is een beetje uit de hand gelopen.”
Dat zorgt ervoor dat mond-tot-mondreclame soms nét iets te hard gaat. ,,Ja, ik zet soms wel iets in gang.”
Bosman is van plan een app te gaan maken waarop je zijn recensies kunt zoeken op de kaart en waarin je ook kunt zoeken op soort snack. ,,Ik ga de recensies inventariseren. Zoeken in de feed kan bij Instagram niet.” De volgens Bosman ‘idiote combinaties die ook lekker zijn’ vind je hieronder.
6. Frikandel speciaal met sambal
,,Een eervolle vermelding krijgt van mij de frikandel speciaal met sambal van Friture d’Anvers in Zandvoort. Curry heeft scherpte maar sambal zet alles in vuur en vlam. Een geniale combinatie, wat mij betreft.”
5. Patatje samoeraisaus met satésaus
,,Wendy’s in Goes is een heel leuke snackbar. Ook weer zo'n geniale combinatie. Je hebt patatje oorlog, patatje flip en patatje speciaal. Maar een patatje samoeraisaus met pittige mayo, die heeft nog een naam nodig. Geweldig die combinatie. Ik hou ook van pindasaus met pit. Dat romige van de mayo... Het is niet heel gek, ik zou het vaker bestellen als ik het ergens zag.”
4. Discodel
,,Dit is misschien wel de meest bizarre snack die ik ken: de discodel van cafetaria Karel de Grote in Nijmegen. Een frikandel met mayonaise en spikkels. Het is wat mij betreft wel een gimmick. Ik vind het geen toegevoegde waarde geven deze snack. Maar ik snap wel dat het een cultding in Nijmegen is geworden. Je moet het gewoon een keer proberen.”
3. Shoarmapizza
,,Nog zo'n geniale combinatie met knoflooksaus. Italianen zullen boos worden als ze van deze pizza horen maar ja, fastfoodketens moeten zich gewoon richten op fastfood. Dit is vet, het vult en is ideaal voor bij een voetbalwedstrijd.”
2. Smullers kebabsoufflé
Helaas bestaat hij niet meer. Maar de kebabsoufflé van Smullers was een soort cordon bleu. In plaats van ham zit er kebab in. Ik hoop dat iemand dit leest en hem weer gaat maken. Want hij heeft te weinig aandacht gehad, vind ik.”
1. Pizza Marjolein
,,Deze staat voor mij met stip op nummer 1. De Pizza Marjolein is een Turkse pizza met twee kroketten erin met extra veel knoflook. Dat is een geniale combinatie. Bij mij overheerste vooral de verbazing dat het niet goor is. Maar ja, je eet kroketten ook op een boterham dus waarom geen Turkse pizza.”
Er hoort flink wat knoflooksaus op, vindt Bosman. ,,Om elf uur ‘s avonds is knoflooksaus zeer welkom. De pizza werd me getipt door een vriend van mij. Dat was in 2016.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Zo herken je ‘foute’ eitjes uit de Oekraïense legbatterij: ‘Kijk op het etiket’
Kijk goed op het etiket van koekjes en mayonaise om te voorkomen dat je ongemerkt ‘foute’ eieren eet. Daarvoor waarschuwen Milieu Centraal en de Dierenbescherming, nu duidelijk is geworden dat op grote schaal eieren uit Oekraïense legbatterijen in de Europese Unie belanden. -
Wat Eten We Vandaag: Lasagne met rode biet en geitenkaas
Deze rode bietenlasagne is een vegetarische variant van klassieke lasagne. Tussen de lagen zit een zelfgemaakte bechamelsaus. De stukjes walnoot zorgen voor een lekkere, knapperige bite. -
PREMIUMRecensie
Restaurant Maan in Nijkerk: gedurfde zet van een talentvolle chef
Waar voorheen in de stal de koeien stonden te loeien, zit nu een knus restaurant met landelijke ambiance. Naast landwinkel Maaneschijn in buurtschap Appel bij Nijkerk vinden we chef en eigenaar Alexander van Maanen in restaurant Maan. Hoe logisch kan een naam zijn?Steenwijkerland, Zutphen, Lochem, Hardenberg, Raalte, Zwolle, Dronten, Zwartewaterland, Staphorst, Apeldoorn, Brummen, Zeewolde, Hattem, Olst-Wijhe, Dalfsen, Harderwijk, Nunspeet, Voorst, Meppel, Heerde, Rijssen-Holten, Deventer, Berkelland, Epe, Elburg, Noordoostpolder, Urk, Nijkerk, Ermelo, Bronckhorst, Ommen, Putten, Kampen, Oldebroek, Lelystad -
PREMIUM
‘Mijn oma maakt de lekkerste...’: Hollandse prak weer populair
Wie gehaktballen, aardappelpuree of stamppot zegt, denkt meteen terug aan grootmoeders keuken. Oma’s maken immers de lekkerste Hollandse kost. En recepten van die ouderwetse prakkies zijn weer enorm populair.
-
PREMIUMRecensie5
De ervaring bij Brasserie Het Jachthuis in Hoog Soeren had heel anders (lees: beter) kunnen uitpakken
Brasserie Het Jachthuis ligt in Hoog Soeren, omsloten door bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo en midden op de Veluwe. Voorheen het jachthuis van koning-stadhouder Willem III, nu een plek met passie voor gastronomie. De keuken is eerlijk, puur en ambachtelijk, waarbij het mooiste van Frankrijk met het beste van de Veluwe wordt gecombineerd.Steenwijkerland, Zutphen, Lochem, Hardenberg, Raalte, Zwolle, Dronten, Zwartewaterland, Staphorst, Apeldoorn, Brummen, Zeewolde, Hattem, Olst-Wijhe, Dalfsen, Harderwijk, Nunspeet, Voorst, Meppel, Heerde, Rijssen-Holten, Deventer, Berkelland, Epe, Elburg, Noordoostpolder, Urk, Nijkerk, Ermelo, Bronckhorst, Ommen, Putten, Kampen, Oldebroek, Lelystad -
-
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.