Linzen zijn lekker en een handige vleesvervanger, en hierdoor zijn ze ook heel gezond
Koken & EtenLinzen vind je in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken, maar inmiddels gebruiken ook veel Nederlanders ze graag. In de soep bijvoorbeeld. Maar wat is er nou eigenlijk zo gezond aan deze schijfvormige mini-peulvrucht?
Linzen staan niet voor niets in de Schijf van Vijf. Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, legt uit waarom het goed is om linzen te eten. ,,Peulvruchten zijn onder andere goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol. Hoe lager dit is, hoe beter, red.) verlagen, dat helpt je bloedvaten gezond te houden.”
Peulvruchten zijn zaden of de zaden met hun omhulsel. Naast linzen vallen onder peulvruchten de bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen, lupinebonen en sojabonen, aldus Schutte.
De smaak van linzen verschilt per soort
Ook Isabel Boerdam, foodspecialist en bekend van haar foodblog De Hippe Vegetariër, weet het een en ander over linzen. ,,Wereldwijd is een groei in handel in linzen te zien. Nederland voert jaarlijks 7000 ton linzen door naar het buitenland en dan vooral naar landen binnen Europa. De grootste exporteur is Australië.”
,,De smaak verschilt per kleur”, vertelt Boerdam. We kennen rode, oranje, groene, bruine en zelfs zwarte linzen. De rode en oranje zijn populair vanwege hun vrij notige smaak. Groene en bruine zijn steviger en wat meer aards dan de anderen. Zwarte linzen zien we nog niet veel. Ze worden gezien als de kaviaar onder de linzensoorten, deze linze is rijk en aards van smaak.”
Linzen als vleesvervanger
,,Net als andere peulvruchten zijn linzen gezond en kunnen ze als vleesvervanger worden gebruikt”, zegt Schutte. Boerdam kan dit beamen. ,,In Nederland worden linzen steeds populairder door de verschuiving naar meer plantaardig eten. Linzen kunnen goed door als vleesvervanger door de goede hoeveelheid eiwit, ijzer en B-vitamines. Ze bevatten 21 gram eiwit per 100 gram bij het gedroogde product, dit is in vergelijking tot een reguliere vleesvervanger meer of vergelijkbaar.”
,,Linzen kennen ook goede voedingswaardes, dus ook in de trend van gezond en voedzaam eten passen linzen perfect”, gaat Boerdam verder. ,,Ze bevatten ook veel vezels. Wekelijks peulvruchten eten, bijvoorbeeld linzen, is dus goed voor de gezondheid.”
Het is beter om kleine hoeveelheden te nemen of peulvruchten te vermijden als je darmklachten hebt
Niet voor iedereen zijn linzen goed. ,,Als je overgevoelig bent voor peulvruchten kun je beter geen linzen eten", aldus Schutte. ,,Die overgevoeligheid voor peulvruchten wordt ook wel favisme genoemd en komt door een tekort aan een enzym in het lichaam. De peulvruchten kunnen daardoor niet goed worden afgebroken en hierdoor kun je last krijgen van ernstige bloedarmoede.”
Omdat peulvruchten vaak nikkel bevatten, kun je linzen ook beter vermijden als je daar allergisch voor bent. ,,Peulvruchten kunnen verder ook winderigheid bevorderen en daarom is het beter om kleine hoeveelheden te nemen of peulvruchten te vermijden als je darmklachten hebt”, aldus Schutte.
Koken met veelzijdige linzen
Met linzen kan je alle kanten op in de keuken. ,,Met linzen kun je bijvoorbeeld je eigen burgers maken”, zegt Boerdam, die het recept hiervan op haar site deelt. ,,Maar naast zelf hamburgers maken kunnen linzen ook worden verwerkt in salades of pasta.” Linzen kunnen volgens haar ook goed gecombineerd worden met andere groenten en granen. ,,Linzen zijn bijvoorbeeld lekker met prei en doperwten, of met paddenstoelen, of met zoete aardappel en noten. Ze kunnen ook goed body geven aan een saus of een salade verrijken.” Op de site van het Voedingscentrum staan tips over hoe je kunt koken met linzen en andere peulvruchten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Mediterrane keuken gebruikt niet voor niets veel kruiden: supergezond door antioxidanten
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: groentes en kruiden. -
PREMIUMHeel Holland Bakt
Zineb schopte het tot HHB-finale: ‘Bakken was therapeutisch toen moeder overleed’
Koken en bakken voor een groep mensen kan zenuwslopend zijn, maar Zineb El Moudden (36) bakte voor drie miljoen mensen in de finale van Heel Holland Bakt. ,,Mijn droom is mijn eigen kookboek uit te brengen en een studio te hebben waar ik workshops aan mensen kan geven. Gezelschap en goed eten maken mensen gelukkig.’’Alphen aan den Rijn -
Wat Eten We Vandaag: Boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven
Boerenkool kun je gebruiken in een salade, verwerken in een lasagne of bijvoorbeeld in een taart. Deze boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaten en olijven heeft een knapperig korstje en een zoet-zoute smaak dankzij de feta. -
PREMIUMRecensie1
Voor etiquette en ingewikkelde amuses hoef je hier niet te zijn, voor liefdevol (en betaalbaar) eten wel
De oorspronkelijke opening van ‘Thuis bij de Jongens’ in Zutphen stond in mei 2022 gepland. Een auto-ongeluk gooit roet in het eten van Henk Fioole en Walid Beggani. Maar in oktober 2022 was het dan toch een feit: een tweede ‘thuis’, met de authentieke Libanese keuken als kloppend hart.Zutphen, Steenwijkerland, Lochem, Hardenberg, Raalte, Zwolle, Dronten, Zwartewaterland, Staphorst, Apeldoorn, Brummen, Zeewolde, Hattem, Olst-Wijhe, Dalfsen, Harderwijk, Nunspeet, Voorst, Meppel, Heerde, Rijssen-Holten, Deventer, Berkelland, Epe, Elburg, Noordoostpolder, Urk, Nijkerk, Ermelo, Bronckhorst, Ommen, Putten, Kampen, Oldebroek, Lelystad -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
Wat Eten We Vandaag: Appel kwarkbollen
Doordat er aan de kwarkbollen geen boter en suiker wordt toegevoegd, bevatten ze minder calorieën dan gebakjes. De kwarkbollen zijn lekker voor bij de koffie of thee, maar je kunt ze ook meenemen naar werk of school. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
3
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.