Lol beleven aan eten
Koken & etenVoedingswetenschapper Louise Fresco richt zich in Hamburgers uit de moestuin tot kinderen. Ze vertelt wat gezond eten is en waar ons voedsel vandaan komt. Vijf kwesties die je met je kinderen aan de eettafel kunt bespreken.
Wetenschapper
Louise Fresco (67) wordt beschouwd als een van de invloedrijkste vrouwen in de wetenschap. Ze maakte carrière in de voedseltechnologie, onder andere als hoogleraar plantaardige productiesystemen in Wageningen, werkte bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties en was bestuurder bij Unilever. Nu is ze bestuursvoorzitter van landbouwuniversiteit Wageningen University & Research. Daarnaast publiceert Fresco romans. Hamburgers uit de moestuin (Prometheus, 20 euro) is haar eerste kinderboek.
1. Ik lust geen groente
,,Kinderen in de groei moeten voldoende groenten en eiwitten binnenkrijgen; de koolhydraten komen wel door brood te eten. Maar groente eten is een probleem met kinderen, omdat die soms niet zo lekker smaken. Presenteer groente eens op een leuke, speelse manier. Als je een enorme kwak spinazie op je bord krijgt en die wordt tijdens het eten half koud, dan is daar geen lol aan te beleven. Maar als je snoeptomaatjes serveert, stervormige stukjes komkommer of een toastje met spinazie, ziet het er al heel anders uit. Als kinderen bewust leren proeven, kunnen ze zich goed afvragen wat ze echt lekker vinden.’’
2. Kilocalo-wat?
,,Onderschat kinderen van 8 jaar niet, ze weten heus wel wat energie is. Het is niet te vroeg om termen als calorieën, koolhydraten en aminozuren eens te laten vallen en uit te leggen. Het is goed daar een beeld van te hebben en het is belangrijk te weten dat eiwitten nodig zijn voor je hersenen, spieren en botten. Bestudeer eens samen de etiketten van alles wat op tafel staat of schrijf eens alle ingrediënten van een maaltijd op. Als je met een kind frisdrank en melk vergelijkt, leren ze dat in frisdrank geen eiwit zit.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen? -
Waarom een eetdagboek helpt als je wilt afvallen
Een eetdagboek kan een krachtig hulpmiddel zijn om je eetgewoontes te veranderen. Hoe werkt het? Werkt het überhaupt? Een expert en twee ervaringsdeskundigen vertellen. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’
-
Koken & Eten
Dit zijn vijf overheerlijke aspergegerechten voor Hemelvaartsdag
Op Hemelvaartsdag is het goed asperges eten. Ze zijn nu zelfs lekkerder dan toen het seizoen begon, omdat de groente beter smaakt na een paar warme dagen. Hier zijn vijf gerechten waarin het witte goud uitstekend tot zijn recht komt. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren. -
Overal staan calorieën: behalve op de menukaart
De horeca doet veel om gerechten gezonder te maken, maar het aantal calorieën op de menukaart zetten, dat is een brug te ver. Het gros van de Nederlandse horeca-ondernemers voelt daar niets voor. Er zitten te veel haken en ogen aan.