Maaltijdbox belooft eten dat bij jouw dna past. Maar kan dat ook?
Een dieet volgen op basis van je dna-materiaal? Dat kan al. Met genetische informatie kun je doelgericht je voedingspatroon aanpassen. Leverancier Ekomenu doet mee aan de trend en gaat naast hun maaltijdboxen, ook een dna-testkit, allergietest en bloedwaardetest verkopen.
Hoe gaat het in zijn werk? Je bestelt online een dna-onderzoek. Dat ontvang je thuis thuis in een pakketje. Je neemt wat slijmvlies met een wattenstaafje uit je wang en stuurt dat op naar het lab. In vier tot vijf weken krijg je de uitslag terug. ,,De uitslag laat zien waar je gevoelig voor bent’’, zegt Ekomenu directeur Jack Stroeken.
De test brengt zestien gevoeligheden in kaart, van je behoefte aan vitamine B12 tot je behoefte aan kalium. Op basis van die informatie is het de bedoeling dat de consument zelf een maaltijdbox kiest. Je kunt kiezen voor een vegan, koolhydraatarm, afslanken, gluten-lactosevrij en meer.
De andere testen - de allergietest en bloedwaardetest - zijn niet op basis van je aanleg, maar op basis van je bloedwaarden. Je prikt in je vinger en stuurt je bloedsample in een retourenveloppe naar het lab. Het lab bekijkt de sample en enkele weken later volgt een uitslag per mail. Het lab controleert onder andere je ijzergehalte, cholesterol en bloedsuiker.
De allergietest meet of je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen, aan de hand van de aanwezigheid van antistoffen in je lichaam. Op basis van deze informatie kun je wederom je eigen maaltijdbox aan passen.
Allergietest voor thuis? Onzin!
Erna Botjes, voorzitter van Stichting Voedselallergie is niet erg enthousiast over de thuistest waarmee je intolerantie kunt meten. ,,Het is onzin, zeg Botjes. ,,Het gaat hier om een onbewezen methode. Als je erachter wilt komen of je last hebt van een allergie of intolerantie moet je in de praktijk een eliminatie- en/of provocatietest doen.’’ Bij een eliminatietest laat je bepaalde voedingsmiddelen weg uit een dieet en bij provocatie voeg je ze juist weer toe.
Dat er antistoffen aanwezig zijn in je lichaam hoeft niet te duiden op een intolerantie, volgens Botjes. ,,Het gaat om IgG-antistoffen, stoffen die je juist beschermen tegen een mogelijke allergie. Die heb je nodig.’’
Dit soort methoden zorgen ervoor dat je onnodig een bepaald dieet gaat volgen, volgens Botjes. ,, Het kan je hele (sociale) leven op zijn kop kan zetten en het is vooral verspilling van je geld. Mijn advies is om naar een expert of het ziekenhuis te gaan als je erachter wilt komen of je een voedingsintolerantie hebt.’’
Privacy
De medische informatie - je slijm en bloed - stuur je op naar mijnLabtest. ,,Die doen niets met de dna-kenmerken die niet op voeding gericht zijn’’, zegt directeur Stroeken. Ekomenu krijgt de resultaten ook niet in handen. Alleen de mensen thuis krijgen de resultaten te zien.’’
Wat zeggen diëtisten?
Volgens Berdien van Wezel, eigenaar van Gezond Leven Diëtisten komt het volgen van een dieet op basis van je dna-materiaal overgewaaid uit Amerika. ,,Ik denk dat het succes voor je gezondheid vooral in de maaltijdboxen zelf zit. Mijn ervaring is dat de uitslag van bloedonderzoek allemaal min of meer hetzelfde is. Eet minder suiker of eet minder vetten.’’
,,Een diëtist gaat al langere tijd te werk met behulp van een bloedonderzoek. Ik betwijfel of zo'n wattenstaafje voldoende informatie biedt. Om een volledig beeld te krijgen is het beter als een expert de resultaten van het bloedonderzoek koppelt aan dna-onderzoek en op basis daarvan een voedingsadvies maakt.’’
,,Consumenten willen steeds beter weten hoe ze ervoor staan. Het aanbieden van een dna-test, bloedwaardetest en allergietest past in deze trend. In andere landen laat je standaard, preventief bloedonderzoek doen. Ik denk dat mensen over voldoende gezond verstand beschikken om zelf op basis van een uitslag te bepalen wat ze nodig hebben.’’
Voedingscentrum
Het Voedingscentrum raadt het gebruik van een maaltijdbox op basis van je dna af. ,,Er is op dit moment nog weinig bekend over wat voedingsadvies op basis van een dna-test. Zo liet het Europese Food4Me project geen meerwaarde zien van genetische informatie ten opzichte van een voedingsadvies zonder dna’’, zegt Lolkje de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum.
,,Wat we wel weten is dat persoonlijk advies dat past bij jouw eet- en leefgewoonten en andere persoonlijke kenmerken beter werkt voor het verbeteren van eetgewoonten dan een algemeen advies. We raden mensen die een persoonlijk advies willen aan om naar een diëtist te gaan. Een diëtist kan een advies op maat geven.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolstamp met schelvis en Hollandse garnalen
Voor wie zowel van stamppot als van vis houdt, is deze stoemp met schelvis en Hollandse garnalen een ideaal gerecht. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta ovenschotel met broccoli en gehaktballetjes
Deze pasta met zelfgemaakte tomatensaus bevat veel groenten en staat in een handomdraai op tafel. Je kunt gemakkelijk variëren door het gehakt te vervangen voor kip of de broccoli door courgette. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen?
-
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’ -
-
-
PREMIUM3
Een goede vegaburger is lastig te vinden, maar dit merk flikt het
Vegetarische hamburgers, dat is voor de hamburgerfan als vloeken in de kerk. Toch groeit het aanbod gestaag en daarmee de enthousiaste fans. Dat maakt ons nieuwsgierig. Op zoek naar de beste ‘nepper’. -
Quiz
Nationale Pannenkoekdag: wat weet jij van de lekkernij?
Het is vandaag Nationale Pannenkoekdag. Ben jij een echte liefhebber? Test je kennis in de quiz hieronder.