Volledig scherm
Kip in de supermarkt © Shutterstock

Meer supers over op kipvleeswaren met keurmerk

Steeds meer supermarkten stappen over op een huismerk kippenvleeswaren met een dierenwelzijnskeurmerk. Voor Wakker Dier geldt dit keurmerk als ,,ondergrens voor vleeswaren”.

In september maakte Plus als eerste de stap naar huismerk kippenvleeswaren. Dirk, Dekamarkt, Hoogvliet, Jumbo, Spar en Vomar schakelen halverwege 2020 over naar dit keurmerk. Door voor het keurmerk te kiezen, kunnen supermarkten volgens Wakker Dier het leven van miljoenen kippen verbeteren.

Eén ster

Wakker Dier wil dat álle kipproducten in de supermarkt minimaal voldoen aan de criteria van het één ster-Beter Leven keurmerk, zodat de kippen meer ruimte en overdekte uitloop krijgen. Hilhorst: ,,Nu het leeuwendeel van de supermarkten de stap naar één ster kipvleeswaren zet, wordt nog eens pijnlijk duidelijk hoe dieronvriendelijk het aanbod van de overige supermarkten is.”

Wakker Dier zegt dat uit een eigen steekproef in oktober blijkt dat met name Albert Heijn, Aldi en Lidl nog steeds een kiponvriendelijk aanbod hadden. Aldi en Lidl verkochten uitsluitend kipvleeswaren zonder dierenwelzijnskeurmerk. Bij Albert Heijn had 9 procent een keurmerk. Hilhorst: ,,Nu het leeuwendeel van de supermarkten de stap naar één ster kipvleeswaren zet, wordt nog eens pijnlijk duidelijk hoe dieronvriendelijk het aanbod van de overige supermarkten is.”

Volledig scherm
Infographic © Wakker Dier

Zin gekregen in een gerecht met kip? Probeer deze kip met yorkshirepuddings en roomsaus eens, maar dan wel met kippenvlees met een keurmerk natuurlijk.