Met deze omelet voorkom je een suikerdip in de sportschool
Komt een kok bij de dokterIn de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: let op je bloedsuikerspiegel.
Na een ochtend actief in de sportschool kreeg Ramon Beuk een hongerig gevoel, begon hij heviger te zweten dan normaal, te gapen en werd hij duizelig. ,,Dit was nou het gevolg van een te lage bloedsuikerspiegel legde dokter Rutger Verhoeff mij uit", vertelt Beuk die samen met Verhoeff het boek Lekker Beter schreef om mensen bewust te maken van de voeding die ze verder helpt bij hun dagelijkse activiteiten.
,,Het kan iedereen overkomen", aldus Verhoeff. ,,Als je niet of te weinig eet en toch een zware inspanning levert kun je dit gevoel krijgen. Als je zoals jij vandaag een actieve combinatie van cardio en krachttraining doet, dan moet je wel echt op je voeding letten. Een lage bloedsuiker wil zeggen dat het gehalte glucose in je bloed te laag is. Je zult dus voor dit soort stevige sportprestaties voldoende koolhydraten tot je moeten nemen.”
Schrik niet van het aantal koolhydraten
Verhoeff: ,,Wanneer je dit gevoel voelt opkomen is een glas suikerhoudende drank of een witte boterham een optie om je snel weer beter te voelen. Maar je kan natuurlijk beter voorkomen dat het mis gaat.” Beuk ging op zoek naar een passend gerecht. Hij vond onderstaande krachtbom. ,,Schrik niet van het aantal koolhydraten in dit gerecht. Het is bij uitstek een gerecht voor iemand die sport en naast krachttraining ook aan cardio doet.”
,,Koolhydraten geven je niet alleen de energie om die inspanning te leveren, maar als reactie op de opgenomen koolhydraten zal ook de insulinespiegel in je lichaam stijgen", aldus Verhoeff. ,,En insuline zorgt niet alleen voor de opname van suiker uit de bloedvaten, maar ook voor de opbouw van eiwitten in het spierweefsel.”
Beuk: ,,Ik koos bij dit gerecht voor een combinatie van eiwitten (eieren) met koolhydraten (zilvervliesrijst en mais). De ene voedingsstof gaat de spierpijn tegen, de andere zorgt voor de brandstof en beide zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Alle twee nodig om weer snel de sportschool in te kunnen duiken. Veel kook-, sport- en eetplezier!”
Versegroentenomelet
Ingrediënten
100 g zilvervliesrijst
50 g peulen
50 g bosui
100 g mais uit blik
2 eetl. sojaolie
1⁄2 blonde ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt zout, peper
4 eieren
2 eetl. ketjap manis
1 eetl. sojasaus
2 theel. sambal manis
1 eetl. olijfolie
2 eetl. azijn
1 eetl. tomatenpuree
Bereiding
- Verhit de oven tot 180 °C.
- Breng in een pan de rijst met 150 ml water al roerend aan de kook. Draai als het water kookt het vuur laag en zet het deksel op de pan. Laat de rijst in 40 minuten gaar worden, roer hem dan even om en draai het vuur uit. Laat de rijst met het deksel op de pan nog 5 minuten nastomen.
- Snijd de peulen en bosui in grove stukken en laat de mais uitlekken.
- Verhit een ovenbestendige koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de sojaolie toe en bak hierin de ui, knoflook en groenten 1 minuut aan. Breng op smaak met zout en peper.
- Breek de eieren in een grote schaal en mix ze met een garde. Voeg hier 1 eetlepel ketjap en 1 eetlepel sojasaus aan toe.
- Meng op het laatste moment de sambal door de groenten. Haal de pan van het vuur, giet het eimengsel over de groenten en zet de pan 10 minuten in de oven.
- Roer een dressing van 1 eetlepel ketjap met 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels azijn en de tomatenpuree. Meng de helft van de dressing door de rijst. Verdeel de omelet samen met de rijst over de borden en besprenkel met de overgebleven dressing.
Voedingswaarde
Energie: 1180 kcal (pp: 590 kcal)
Koolhydraten: 126,6 g
Eiwitten: 41,3 g
Vetten: 53,5 g (vv: 11,6 g)
Vezels: 11,3 g
Ramon Beuk helpt je in de keuken. Bekijk hier de video's met zijn tips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update met video
Michelinsterren: zeventien nieuwe restaurants, één krijgt er twee en andere verliezen beide
-
Komt een kok bij de dokter
Met dit ontbijt krijg je een goede stoot vitamine B binnen
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: een goede start van de dag. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met spinazie en citroenboter
Pasta is altijd een goed idee, je kunt er namelijk oneindig mee variëren. Wil je een keer een iets nieuws proberen? Kies dan voor deze makkelijke pasta met spinazie en zelfgemaakte citroenboter. In dit recept gebruiken we enkel de schil van de citroen, wat een frisse citroensmaak geeft zonder dat het zuur wordt. Ook fijn: de pasta staat binnen 20 minuten op tafel.
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Broccoliwafels met cherrytomaten en mozzarella
Broccoli: je houdt ervan of helemaal niet. Om toch wat groenten binnen te krijgen, hebben wij deze groente verwerkt in wafels. En geloof ons: het is verrukkelijk. Ook voor de moeilijkste eters onder ons is het lekker. Zo krijgen ze toch wat extra groenten binnen, terwijl ze genieten van broccoliwafels. -
Komt een kok bij de dokter
Lekker gezond: deze shake met goede eiwitten maakt je spieren sterk
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: extra aandacht voor onze spieren.