Miljuschka laat lichaam checken in docu-serie #Eerlijkefoto: ‘Dit is wel even tik op mijn neus’
Koken & etenTv-kok Miljuschka Witzenhausen had een bijzondere week. Ze greep net naast de Televizier-Ring en het tweede deel van haar documentaire #Eerlijkefoto ging online. Die docu-serie zorgt voor veel discussie.
Delen per e-mail
‘Ja, tuurlijk jammer dat ik niet gewonnen heb, maar het feit dat ik genomineerd was vond ik al een beetje winnen dus daarover zeker niet getreurd’, schrijft Miljuschka vanochtend in haar nieuwsbrief aan alle fans. De presentatrice was eerder deze week genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring, die voor de zesde keer naar Chantal Janzen ging. Wat niet is, kan nog komen, is haar motto. ‘Er is altijd een volgend jaar natuurlijk.. :).’
Body positivity
De docu-serie van Miljuschka is sinds begin oktober op Videoland te zien. De tweede aflevering die donderdag online kwam, zorgt voor discussie, aldus de presentatrice. In die episode komt Mayra Louise aan het woord, die haar Instagramaccount gebruikt om taboes te doorbreken rondom lijven die niet aan het standaard schoonheidsideaal voldoen. De Amsterdamse was de eerste die het in Nederland over body positivity had, zegt Miljuschka in de documentaire in gesprek met het voormalige plus-size fotomodel. ,,Je krijgt best veel shit over je heen.”
Mayra Louise krijg vaak opmerkingen. Dat ze lelijk is, een varken, ‘je eet alleen maar roze koeken’ of ‘ik zou het er niet op kunnen’. ,,Dat kan me niet schelen.” Eén opmerking die ze kreeg op een foto op Instagram ging haar wel door merg en been. Dat was toen ze zwanger was en iemand schreef dat ze het zo zielig vond voor haar dochtertje, omdat die haar moeder op jonge leeftijd zou verliezen. ,,Dat vond ik heel pijnlijk", vertelt ze zichtbaar aangedaan. ,,Omdat het ook zo duidelijk gericht is op mij pijn doen.”
Naar aanleiding van de blogpost en stories op Instagram van de eerste aflevering schreef Mayra Louise een blogpost op de site van Miljuschka. Daarin legt ze uit dat waar het in de discussie over body positivity wel en niet omgaat. Wat ze hoorde was: ‘Obesitas promoten is nooit oké’, ‘Waar zijn de dunne lichamen, wij hebben ook issues’ en ook ‘Waarom laat je geen mannen zien, die worstelen hier ook mee!’
Tekst gaat verder onder Instagrambericht...
Innerlijk
In de tweede aflevering van de serie #Eerlijkefoto komen ook influencers aan het woord die obsessief met hun lichaam bezig zijn. Tijdens een training leren ze zich concentreren op hun innerlijk, wat voor veel tranen zorgt. Ze mediteren en krijgen een spiegel voorgehouden: dopamine scoren als je veel likes krijgt op je profiel heeft niets met jou te maken, maar met je profiel. ,,Het is shocking om te zien hoe een ideaalbeeld dat we hebben zo veel verdriet veroorzaakt”, zegt Miljuschka te midden van de cursisten. Ze houdt het maar amper droog als ze vervolgt: ,,Als ik me dan realiseer dat ik een dochter van 8 heb die daarin opgroeit... pfff.”
Zelf liet ze haar vetpercentage meten door gezondheidswetenschapper Guy Plasqui. Die stelt vast dat ze overgewicht heeft. De risico’s die dan om de hoek komen kijken: diabetes type 2 en hoge bloeddruk. ,,Dat vind ik moeilijk om te horen”, zegt Miljuschka. Gezondheid is het belangrijkste in je leven, vindt ze. ,,Dit was wel even een tik op mijn neus.”
Eerlijkheid is Miljuschka's handelsmerk. In de serie over haar droomboerderij zie je dat het weleens mis gaat met een verbouwing:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’ -
Video Schoonmaken als een pro: zo laat je je gasfornuis weer blinken
Een gasfornuis vol aangekoekte etensresten en spetters: hoe maak je dat het beste schoon? Hygiëne-expert Zoë Zwaanenburg van Poetsprins weet raad. In deze aflevering van ‘Schoonmaken als een pro’ vertelt ze hoe zij deze klus aanpakt. -
60(!) kilo frikandellen, shoarmavlees, hamburgers en kroketten gedumpt in de berm
Een hele trits frikandellen, lamskoteletten, hamburgers, kip en shoarma en hakvlees. Wel drie zakken vol vonden opsporingsambtenaren vanmiddag in de berm van de Hooge Voort in Linden. Nabij de A73-brug lagen de snackbar-lekkernijen voor het rapen. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde quesadilla met avocado
Quesadilla betekent in het Mexicaans letterlijk ‘kaasdingetje’. Kaas ontbreekt dan ook zeker niet in dit recept. Samen met de avocado en bonen is het een flink gevulde quesadilla die ook prima geschikt is als avondmaaltijd. Lekker met salsa, ga jij voor mild of pittig? -
PREMIUM
Interview Deze kippenboerderij is benoemd tot Liegebeest: ‘We liegen niet’
Kippenfabrikant De Kloeke Kip vindt zichzelf heel duurzaam. Bio-industrie 3.0. Toch was daar ineens die twijfelachtige trofee: het Liegebeest van Wakker Dier.
-
Koken & eten Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Dat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen. -
PREMIUM
Voor jou getest Dit zijn de beste potjes babyvoeding uit de supermarkt
Soms komt gemak uit een potje. Wortelpuree bijvoorbeeld, voor baby’s vanaf vier maanden. Is die net zo gezond en lekker als prakjes uit eigen keuken? Ons panel proeft negen potjes. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 10
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten.