Misverstand over mediterraan eten: ‘De nadruk ligt niet op pasta’
Koken & etenHet beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: mediterrane courgettelasagne.
Hun artiestennaam Jansen & Jansen is uiteraard een knipoog naar de stripfiguren uit Kuifje, de onhandige speurneuzen. De verschillen: Annemieke Jansen en Janine Jansen zijn wél familie van elkaar (Jansen en Janssen hebben tenslotte elk een andere achternaam) en bovendien hebben de zussen verschillende beroepen: Annemiek is cardioloog en Janine is grafisch ontwerper en foodstylist. ,,We zijn zusjes", zoals Janine het verwoordt. ,,En we koken mediterraan.”
Ze willen meer Nederlanders verleiden ook mediterraan te gaan koken. ,,En wel hierom", aldus Janine die namens de zussen het woord voert. ,,Wetenschappelijk onderzoek bewijst keer op keer dat de mediterrane leefstijl welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes 2, geheugenziekten en zelfs kanker kan helpen voorkomen. ”
De komende tien weken maken Jansen & Jansen een culinaire reis door het Middellandse Zeegebied. ,,We reizen langs de belangrijkste aandachtsgebieden van het mediterrane voedingspatroon, met smaakvolle, maakbare recepten. We zijn er heilig van overtuigd dat er een wereld te winnen valt bij goede voorlichting over voeding en een paar kleine wijzigingen in het gangbare westerse eetpatroon. En voor ons als Bourgondiërs is het bovendien belangrijk dat we lékker eten, ook eventuele kleine kinderen die mee-eten. Onze smaakvoorkeuren worden immers grotendeels in onze jongste jaren bepaald.”
Hoe bereid je groenten zo lekker mogelijk?
Waarom het mediterrane eetpatroon eigenlijk zo gezond is? ,,Dat komt door het riante gebruik van goede, vaak plantaardige voedingsstoffen. Dat zijn onder meer veel olijfolie, groenten, volkoren granen, peulvruchten, noten en fruit. Met daarbij regelmatig verse vette vis, een beetje zuivel en weinig vlees. De nadruk ligt dus niet op pasta – waar allicht veel mensen aan denken als ze over ‘mediterraan eten’ horen – maar op plantaardige voeding. Daarom is een van onze belangrijkste aandachtspunten: hoe bereiden we groentes zo lekker mogelijk?”
Tekst gaat verder onder de foto.
Vandaag maken de zussen een variant van de Parmigiana di melanzane, een bekend Italiaans gerecht. ,,De piepjonge kindertjes van onze broer zijn er dol op! Het is een soort vleesloze lasagne waarin aubergine de deegbladeren vervangt. We vervangen de aubergines voor de gelegenheid door courgettes, waar de kleintjes consumptietechnisch iets beter mee overweg kunnen. Vleesliefhebbers kunnen er stukjes of een laagje parmaham aan toevoegen.”
Parmigiana di melanzane voor vier personen
Ingrediënten:
1 kilo courgettes
2 knoflooktenen
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 kilo tomaten
2 el bloem
150 g Parmezaanse kaas
1 bol mozzarella
rijstolie
zout en peper
Bereiding:
- Verhit de oven op de hoogste stand. Snij de courgettes overlangs in vijf à zes repen. Leg ze in een schaal en bestrooi ze met een beetje zout. Laat ze een half uur staan.
- Snipper de knoflook en de ui en snij de bleekselderij fijn. Bak eerst de knoflook en de ui in een ruime koekenpan met bakolie. Wij gebruiken rijstolie of goedkope olijfolie, daar vertellen we je een volgende keer meer over.
- Voeg de bleekselderij toe. Snij de tomaten in stukjes en doe ze bij de rest. Laat dit een half uur sudderen op middelhoog vuur. Als het dreigt droog te koken, voeg dan wat water toe. Dep de courgettes droog en leg ze in een ovenschaal. Officieel zou je ze eerst moeten bakken of roosteren op de grill. Kun je doen, hoor, is erg lekker, maar rechtstreeks de schaal in is minder werk en smaakt ook prima. Hou de courgettes daar in de oven een beetje in de gaten; ze moeten enigszins aandrogen en garen.
- Haal de tomatenprut door een zeef of maak er met een staafmixer een saus van. Breng op smaak met een beetje zout en meer peper. Zout is ongezond, peper is top.
- Roer de bloem met wat water tot een papje en voeg dit toe aan de tomaten. Rasp de Parmezaanse kaas. Neem een ovenschaal en vet de schaal in met wat olie. Dan een laagje tomatensaus, een laagje courgettes, een laagje Parmezaanse kaas enzovoort tot alles op is. Eindig met Parmezaanse kaas en de in stukjes gescheurde mozzarella.
- Laat de Parmigiana di zucchine op 180 graden drie kwartier gaar en warm worden in de oven.
Annemieke en Janine Jansen schreven Hart voor je lijf (2020), Mooi mediterraan (2020) en Hartstikke mediterraan (2018). Zij noemen zich pleitbezorgers van de mediterrane keuken: maaltijden met de goede vetten en koolhydraten en met minder zout en suiker.
Suiker is soms wel gezond. Hoe dat zit, zie je in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde asperges met burrata en amandel-knoflookkruim
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Koken & eten
Bananen die je darmen verstoppen is fabel: dit doet de vrucht echt in je buik
Laura Obdeijn gelooft niet alles wat er wordt verteld over eten en drinken. Deze week duikt ze in het verhaal dat de ronde doet over bananen. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprika en mango salade
De paprika en mango worden voor deze salade kort gegrild en de walnoten worden geroosterd. Vul de salade aan met grove stukken mozzarella, blokjes avocado en een balsamico dressing en je hebt een heerlijke lunch vol gezonde vetten.
-
PREMIUM18
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
Koken & Weten
Schaaltje yoghurt als ontbijt: ‘Als we iets in de darm doen, verandert er iets in de hersenen’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kan voeding je stemming beïnvloeden? -
Wat Eten We Vandaag: Tarte tatin met gekarameliseerde ananas en mascarpone
Tarte tatin is een dessert dat zijn herkomst vindt in Frankrijk en van origine gemaakt wordt van appel. In deze tropische variant is gekozen voor fris-zoete ananas als alternatief. Heerlijk met een flinke dot romige mascarpone.